Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Nové mrazivé zistenia o Lubitzovi: Liečenie kvôli samovražedným sklonom!

Postupne vychádzajú nové a nové zistenia o Lubitzovi. Zobraziť galériu (6)
Postupne vychádzajú nové a nové zistenia o Lubitzovi. (Zdroj: SITA)

DÜSSELDORF - Miesto leteckej tragédie vo francúzskych Alpách páchne podľa jedného zo záchranárov po petroleji. Kúsky vraku lietadla sú rozlietané po celej rokline. Vyšetrovatelia taktiež zbierajú vzorky DNA, aby mohli identifikovať obete. Na internete sa zas objavilo video, ktoré má zachytávať mladého kopilota Lubitza, ako sa učí lietať. Najnovšie zistenia hovoria o liečeniach kvôli samovražedným sklonom!

Druhý pilot Andreas Lubitz, podozrivý z toho, že minulý týždeň zámerne nasmeroval Airbus A320 so 150 osobami na palube k nárazu do horského masívu vo francúzskych Alpách, sa v minulosti liečil kvôli samovražedným sklonom. Informovala o tom dnes nemecká prokuratúra. "Pred niekoľkými rokmi, ešte predtým, než získal licenciu druhého pilota, dlhý čas absolvoval psychoterapeutickú liečbu pre viditeľné samovražedné tendencie," citovala z vyhlásenia úradu prokurátora v Düsseldorfe agentúra Reuters.

Podľa prokuratúry však Lubitz odvtedy nejavil žiadne známky samovražedného správania alebo agresivity voči iným ľuďom. Hovorca prokuratúry Ralf Herrenbrueck podľa agentúry AP zdôraznil, že vyšetrovatelia zatiaľ nepoznajú motív jeho činu.

Video Lubitzovho šantenia vo vzduchu

Portál ITV News zverejnil desať rokov staré video, ktoré má zachytávať Andreasa Lubitza v časoch, keď sa ešte učil lietať. Dvadsaťročný mladík sa na ňom smeje a prejavuje nadšenie, kým ho osoba sediaca za ním nakrúca pri vzdušných kúskoch. Podľa Andreasových priateľov a známych lietanie miloval a po profesionálnej dráhe pilota túžil.

Desivé svedectvo záchranára z miesta tragédie

Horský záchranár Gregory L. (42) pre nemecký denník Bild opísal miesto havárie slovami: „celá hora páchne po petroleji“, z ktorého človeka po čase rozbolí hlava a dostane závrat. Záchranár bol jedným z prvých, ktorí sa dostali k vraku airbusu. „Jednotlivé kusy lietadla sme museli zbierať v ťažko dostupnom teréne vo výške 1000 metrov nad morom,“ spomína muž, pre ktorého sú zásahy v horách na dennom poriadku rovnako, ako pohľad na mŕtveho človeka.

Podľa 42-ročného záchranára sú kúsky lietadla rozmetané po celej hore a v rokline. Na mieste je stále množstvo kovových častí a káblov, zmiešaných s prašnou zemou. Medzi nimi sa nachádzajú zvyšky tiel mŕtvych pasažierov.

Zábery z miesta havárie.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Pilotova priateľka oznámila tehotenstvo

Stredoškolská učiteľka Sabine L. a bývalá priateľka Andreasa Lubitza, kopilota smrteľného letu vo francúzskych Alpách, sa priznala svojím žiakom s neuveriteľnou správou - je tehotná. Pred pár dňami im v Krefelde neďaleko Düsseldorfu, kde učí, povedala „budem mama“.

Čítajte tiež: Experti zverejnili možné motívy kopilota airbusu

Podľa informácií, ktoré priniesli médiá, ju táto novinka najprv potešila a bola šťastná, že s Andreasom budú rodičia. Dokonca si Lubitza podľa informácií denníka Mirror, ktorý sa odvoláva na nemecký denník Bild, plánovala vziať. Teraz sa však bude musieť vyrovnať s následkami toho, čo Andreas urobil a stigmu môže niesť aj jeho dieťa. Na verejnosť unikla aj správa o tom, že sa Sabine, ktorá učí matematiku a angličtinu, Andreasa bála, pretože bol často náladový a nevyrovnaný. Ich vzťah bol údajne skôr vlažný.

Lubitz bol poriadny zvrhlík!

Mesiac pred haváriou si mal Andreas Lubitz prezerať stránky so samovražedným obsahom, uvádza Mirror. Okrem toho surfoval na stránkach so sexuálne zvráteným obsahom a pozeral gay porno. Zistili to vyšetrovatelia počas bytovej priehliadky v Düsseldorfe, ktorým sa dostal do rúk Lubitzov počítač a osobné veci.

Lubitz chcel mať všetko pod kontrolou

Andreas a Sabine sa dal dokopy pred siedmimi rokmi ešte v čase, keď Lubitz nebol pilotom a spolu s priateľkou si privyrábali v Burger Kingu v rodnom Montabaure. Po dvoch rokoch sa presťahovali do spoločného bytu v Düsseldorfe, kde sa stal Andreas pilotom. Neustále však túžil mať veci pod kontrolou, preto sa od neho priateľka odsťahovala.

Andreas bol vášnivým bežcom
Zobraziť galériu (6)
Andreas bol vášnivým bežcom  (Zdroj: SITA)

Jeho túžba ísť až na hranice možností ho mohla viesť k zvrátenému činu. Napriek zlému psychickému stavu sa snažil udržať si priateľku a dokonca päť dní pred osudnou haváriou kúpil dve drahé vozidlá značky Audi. Jeho stupňujúce sa nároky sa prejavovali aj v preferencii stravy či v snahe ovplyvniť, čo si jeho priateľka vezme na seba. Podľa viacerých zdrojov bol nevyspytateľný a existuje podozrenie, že odmietal brať antidepresíva na upokojenie. Vyšetrovatelia uňho v byte totiž našli masu neužívaných liekov.

Počas policajnej razie v Lubitzovom byte
Zobraziť galériu (6)
Počas policajnej razie v Lubitzovom byte  (Zdroj: SITA)

Vyšetrovatelia získali Lubitzovu zdravotnú dokumentáciu

Vyšetrovateľom sa údajne podarilo zhromaždiť na mieste nešťastia genetické informácie už asi polovice obetí. Teraz bude nutné porovnať ich so vzorkami získanými od pozostalých. Nezvestná stále zostáva aj druhá čierna skrinka, ktorá by mohla poskytnúť bližšie informácie o rýchlosti či klesaní lietadla. Do jej objavenia zostáva technická porucha stále možnou príčinou pádu stroja. Podľa manažéra spoločnosti Lufthansa, materskej spoločnosti Germanwings, Kaya Kratkyho je možné, že skrinka silný náraz nevydržala a roztrieštila sa.

Tím vyšetrovateľov sa teraz sústredí predovšetkým na preverenie zdravotného stavu druhého pilota, 27-ročného Andreasa Lubitza. Polícia v porýnskom Düsseldorfe, kam lietadlo z Barcelony smerovalo, vytvorila osobitný tím s názvom Alpy, ktorý povedie vyšetrovanie prípadu na nemeckej strane. Prokurátor dnes tiež získal z univerzitnej kliniky v Düsseldorfe Lubitzovu zdravotnú dokumentáciu.

 Podľa hovorkyne nemocnice Lubitz pred niekoľkými týždňami vyhľadal miestneho lekára kvôli „objasneniu diagnózy“. V období od začiatku februára do 10. marca vraj lekára univerzitnej kliniky navštívil prinajmenšom trikrát. Hovorkyňa ale poprela informácie, že by sa liečil z depresie. Podľa údajov vyšetrovateľov zamlčoval Lubitz svojmu zamestnávateľovi isté ochorenie. O akú konkrétnu chorobu išlo, zatiaľ nezverejnili.

Zábery z miesta havárie.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Andreas Lubitz mal zámerne havarovať v utorok minulý týždeň vo francúzskych Alpách a spôsobiť tým smrť 150 ľudí na palube, vrátane seba. Počas vyšetrovania pádu lietadla vyšlo najavo, že Lubitz sa v pilotnej kabíne zamkol a kapitánovi sa napriek snahe dostať dnu nepodarilo situáciu zachrániť. Teroristický čin u kopilota letu polícia vylúčila a objavilo sa podozrenie, že motív Lubitzovho konania súvisí s psychickou poruchou osobnosti. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu