Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Česko po návrate unesených dievčat od dojatia plače: Zeman šokoval, zahanbili nás!

Hana Humpálová a Antonie Chrástecká Zobraziť galériu (2)
Hana Humpálová a Antonie Chrástecká (Zdroj: SITA)

PRAHA - Radostnými komentármi, odkazmi a gratuláciami reagovali na návrat dvoch unesených Češiek do vlasti na internete stovky ľudí. Podľa mnohých sa stal zázrak, iní priznávali slzy dojatia. Na sieti sa neobjavili len pozitívne reakcie, ale aj nenávistná vyjadrenia. Správcovia diskusií museli mnohé príspevky pod článkami zmazať.

Na facebookovej stránke Hanka a Tonča domov sa pod sobotňajšom oznámení "Je to pravda! Vďaka" objavilo do nedeľného popoludnia viac ako päťsto komentárov. Mnohí pisatelia priznávali dojatie. "Nepoznám vás, ale táto správa mi vohnala slzy do očí. Vitajte doma," napísala jedna z užívateliek. Ďalší uviedol: "Som chlap a normálne plačem. Svet sa stal o kúsok svetlejším a krajším miestom pre život". Podobne sa vyjadrovali aj stovky ďalších pisateľov. Podľa mnohých predstavuje návrat oboch dievčat zázrak, krásnu správu v záplave negatívnych informácií či vypočutie modlitieb. Nechýba želanie rýchleho zotavenia aj poďakovanie tureckej nadácii IHH, ktorá k prepusteniu prispela.

Na internete sa však neobjavili len radostné odkazy a priania, ale aj veľmi negatívne a zlé reakcie. Viaceré príspevky správcovia diskusií zmazali. "Čo ma mrzí, tak to sú niektoré štipľavé a zlé komentáre na sociálnych sieťach. Teraz by sme mali mať všetci radosť, že sa dievčatá vrátili," uviedol dnes vicepremiér Pavol Bělobrádek (KDU-ČSL). Požiadal o rešpektovanie súkromia dievčat, aby mohli mať pokoj na zotavenie.

Podľa zverejnených informácií bol jedným z dôvodov prepustenia oboch unesených Češiek aj ich zdravotný stav, potrebovali lieky. Podľa expertov môže návrat do bežného života trvať dlhšie. Nutné bude zvládnuť nielen prípadné zdravotné ťažkosti, ale taktiež sa vyrovnať s prežitou traumou. Podľa psychológov sa ľuďom často ich zážitky vracajú. Mladým ženám po prepadnutí únoscovia všetko zobrali, ohrozovali ich zbraňami.

Takto vyzerali dievčatá pred únosom
Zobraziť galériu (2)
Takto vyzerali dievčatá pred únosom  (Zdroj: Facebook)

Prezident Zeman sa s dievčatami nestretne, vraj neprospeli ČR

Prezident Miloš Zeman sa nestretne s prepustenými Češkami, ktoré sa vrátili do vlasti. Podľa neho konali nerozumne a neprospeli Českej republike. Naopak sa zrejme v utajení zíde s tými, ktorí k prepusteniu prispeli. Zeman to vyhlásil v nedeľňajšej relácii Pressklub na Frekvencii 1. O záchrane oboch žien vedel už pred niekoľkými dňami.

"To nie je Zikmund a Hanzelka - teda slávni cestovatelia, to je dvojica dievčat, ktoré konali veľmi nepremyslene a neprospeli Českej republike, pretože spôsobili starosti sebe, svojej rodine, svojim známym a priateľom a koniec koncov aj českému štátu," zdôvodnil Zeman svoje kontroverzné rozhodnutie. Prezident dievčatám zaželal, aby "už nikdy neopakovali tú hlúposť, ktorej sa dopustili" svojou cestou do nepokojnej oblasti. Ostatným cestovateľom odporučil, aby si podobný plán rozmysleli.

Česká hlava štátu už skôr uviedla, že kvôli prípadu unesených Češiek napísala niekoľko listov svojmu pakistanskému náprotivku. Ten vraj Zemanovi prisľúbil, že na oslobodenie dievčat osobne dohliadne. Stretol sa aj s pakistanským veľvyslancom, s ktorým mal vtedy "ostrý rozhovor".

Uniesli ich pred dvoma rokmi

Dve Češky boli unesené v juhozápadnej pakistanskej provincii Balúčistán v marci 2013. Prišli do Pakistanu zo susedného Iránu ako turistky. Cieľom ich cesty bola India. Z miesta únosu ich skupina ôsmich až desiatich ozbrojencov odviezla terénnym automobilom. Únoscovia so sebou vzali aj policajta, ktorý ženy sprevádzal, neskôr ho ale vysadili a ponechali si jeho zbraň.

Počas doby zajatia ich únoscovia zverejnili dve videá, na ktorých hovoria obe unesené. Organizácia IHH, ktorá sa o prepustenie Češiek zaslúžila, je významnou a rešpektovanou nevládnou inštitúciou v moslimskom svete.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu