Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Konvoj americkej armády dorazil do Česka: Prišli priaznivci aj odporcovia

Česi vítajú americký konvoj Zobraziť galériu (7)
Česi vítajú americký konvoj (Zdroj: SITA)

NÁCHOD - Do Českej republiky vošiel dnes o 10:36 konvoj amerických vojakov idúcich z Pobaltia do Nemecka v Náchode. Smeruje do Pardubíc, kde vojaci prenocujú. Ďalší konvoj prekročil už aj hranice pri Bohumíne, pôjde na noc do Vyškova. Tretí konvoj idúci z Poľska sa očakáva na hraniciach v Harrachove, oproti pôvodnému harmonogramu bude mať ale meškanie. Podľa policajtov prejdú americkí vojaci hranice okolo 13:30.

Prvá časť konvoja idúca cez Náchod sa skladala z deviatich transportérov Stryker a štyroch sprievodných vozidiel. Pred vjazdom do ČR Američania z kanistrov do vozidiel doplnili palivo. Doprovod konvoja si prevzala od poľských kolegov česká vojenská polícia. Na hraniciach Američanov za daždivého počasia sledovalo niekoľko desiatok ľudí. Bolo medzi nimi aj niekoľko odporcov konvoja s transparentmi. So zástancami konvoja a politiky USA sa pustili do ostrých slovných potýčok, častovali sa nadávkami. Na mieste ich debatu miernili členovia policajného antikonfliktného tímu.

Po odchode prvej kolóny, ktorá hranice prekročila takmer o hodinu skôr, sa na hraničnom priechode zhromaždilo niekoľko stoviek ľudí. Čakajú na prejazd ďalších dvoch častí kolóny. Sú medzi nimi aj odporcami konvoja s transparentmi a megafónom. Naopak mnoho ľudí prišlo konvoj privítať, priniesli si napríklad americké vlajky.

Česi vítajú americký konvoj
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Česi vítajú americký konvoj
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Českou republikou do stredy prejde zhruba 500 amerických vojakov v 115 vozidlách, prevažne osemnásťtonových obrnených transportéroch Stryker a terénnych autách Humvee. Konvoj na trase cez hraničný prechod s Poľskom v Náchode Američania rozdelili do troch častí, aby na ceste čo najmenej obmedzil ostatnú dopravu. Tri skupiny konvoja idú za sebou zhruba v hodinových odstupoch. Celkovo do Pardubíc príde 39 vozidiel zrejme so 135 vojakmi. Medzi 17:00 až 19:00 by sa mali Američania s technikou predviesť českej verejnosti v pardubických kasárňach 14. pluku logistickej podpory.

Česi vítajú americký konvoj
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Policajná akadémia v praxi
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: liveleak)

Náchodsko-pardubická časť konvoja opustí Pardubice v pondelok o 09:30. V Prahe sa všetky tri konvoje spoja, vojaci prenocujú v kasárňach v Prahe - Ruzyni. V stredu 1. apríla konvoj v troch kolónach, medzi ktorými bude hodinový interval, odíde z Prahy po jednej trase smerom na Plzeň a ďalej cez hraničný prechod Rozvadov do Nemecka.

Do Vyškova dorazili americkí vojaci, prišli priaznivci i odporcovia

Americkí vojaci dorazili do Vyškova v troch skupinách. Prvá z nich prišla o 15:00, druhá okolo 16:30 a tretia pred 18:00. Celkovo dorazilo skoro 40 armádnych amerických vozidiel, medzi ktoré patrí napríklad osemnásťtonový transportér Stryker. "Postaráme sa o dotankovanie  pohonných hmôt. Vojakov ubytujeme a zaistíme im stravovanie," uviedla Nováková. V pondelok potom Američania opäť po troch častiach Vyškovský areál opustia.
 
Amerických vojakov vítali dospelí i deti. "Urobili sme si s rodinou nedeľné výlet. Naši chlapci sa ako všetky malé deti hrajú na vojakov, a preto sme im ich chceli ukázať," povedal Petr Fuchs z Brna. Zároveň prišiel podporiť americkú armádu a alianciu NATO. "Pri napadnutí Českej republiky nevieme, kto iný by nás ochránil, než naši spojenci," dodal Fuchs. Medzi ľuďmi nechýbali ani americkí občania žijúci v Česku, ktorí prišli vítať krajanov.
 
 
Na mieste ale boli aj odporcovia s transparentmi, na ktorých mali nápisy vyjadrujúce nesúhlas so vstupom americkej armády na území Českej republiky. "Nechcem tu ruskú ani americkú armádu. Myslím si, že je Česká republika sebestačná a nie je potrebné, aby sme niekomu liezli do zadku doľava alebo doprava," zdôraznil Jaroslav koncáky z Ligy obrany vlasti. Na tričku aj na čelenke na hlave mal transparenty s nápismi v angličtine, ktoré znamenajú v preklade: "americkí vrahovia, ťahajte domov". "Nepáči sa mi totiž, čo robí americká politika. Všade sa vykladá, ako chcú Rusi vojnu. Rusi však nie sú s ekonomikou v koncoch, ale Amerika áno. A všetko záleží na tom, kedy a aké konflikty Amerika vo svete vyprovokuje," povedal koncáky .
 
Veliteľ konvoja Ross Moore povedal, že je atmosféra v Českej republike fantastická. "Všade nás vítalo snáď 10.000 ľudí, je to skvelé," uviedol Moore. Medzi všetkými priaznivci nezaznamenal ani hŕstku odporcov. Po príchode do Vyškova sa Moore ochotne fotil s ľuďmi, s ktorými sa zdravil podaním ruky. Niektorí ďalší vojaci sa fotili predovšetkým s deťmi na vybraných armádnych vozidlách. Večer vojakov čaká odpočinok alebo možnosť športového vyžitia v areáli kasární. "Sme trošku unavení. Cestujeme už ôsmy deň a máme za sebou tisíce kilometrov," dodal Moore.

Konvoj americkej armády dorazil
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu