Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Experti zverejnili možné motívy kopilota airbusu: Porucha osobnosti, raz ma bude poznať celý svet!

Záchranári prehľadávajú trosky zrúteného nemeckého airbusu Zobraziť galériu (4)
Záchranári prehľadávajú trosky zrúteného nemeckého airbusu (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Situácia na palube lietadla Germanwings, ktoré sa v utorok zrútilo vo francúzskych Alpách, bola niekoľko minút pred haváriou veľmi dramatická. Kapitán sa zúfalo dobíjal do kokpitu a prosil druhého pilota, aby otvoril dvere, zatiaľ čo pasažieri začali panikáriť. Vyplýva to z prepisu zvukového záznamu z pilotnej kabíny, ktorý dnes zverejnil nemecký denník Bild. Svet sa okrem toho snaží pochopiť motív kopilota.

Nevieme, čo sa mu dialo v hlave

Nespokojný zamestnanec spustí paľbu na pracovisku. Študent začne strieľať na strednej škole. Pilot narazí s lietadlom plným ľudí do horského úbočia. Pre podobné zničujúce násilné skutky sa nemusí zakaždým nájsť presvedčivé vysvetlenie. Ale odborníci uvádzajú, že isté poruchy osobnosti, ako je napríklad krajný narcisismus, môžu prinútiť osoby, ktoré chcú spáchať samovraždu, k tomu, aby so sebou pri jej vykonaní zobrali aj životy ďalších ľudí.

Kým nemeckí vyšetrovatelia pátrajú po tom, čo mohlo motivovať druhého pilota Andreasa Lubitza, aby úmyselne narazil s lietadlom spoločnosti Germanwings do francúzskych Álp i s ďalšími 149 osobami na palube, mnohí experti varujú pred špekuláciami o možnej diagnóze. "Nevieme, čo sa mu dialo v hlave. Aj keby sme mali všetky jeho lekárske záznamy a mohli s ním hovoriť, ani potom by sme zrejme nedokázali vysvetliť tak nevysvetliteľný čin," povedal doktor Simon Wessely z psychiatrického ústavu Londýnskej univerzity.

Roztrhané neschopenky od lekára, ktoré sa našli v Lubitzovom dome, naznačujú, že dvadsaťsedemročný muž trpel chorobou, ktorú pred svojimi zamestnávateľmi v Germanwings tajil. Charakter choroby zatiaľ vyšetrovatelia nespresnili. V dome sa nenašiel žiadny list na rozlúčku. Nemocnica v Düsseldorfe v piatok potvrdila, že sa v nej Lubitz pred časom liečil; ani ona ale nespresnila s čím.

Lubitzových susedov tvrdenie, že by mohol úmyselne naraziť s lietadlom plným cestujúcich, úplne šokovalo. Podľa nich bol prácou v Germanwings nadšený. Popisujú muža v excelentnom telesnom zdravotnom stave, čo dokazuje aj Lubitzova účasť v niekoľkých diaľkových behoch. Spoločnosť Germanwings potvrdila, že prešiel všetkými požadovanými zdravotnými testami. Denník Bild dnes dokonca uviedol, že Lubitzova priateľka, učiteľka na strednej škole v malom meste pri Düsseldorfe, nedávno študentom povedala, že čaká dieťa.

Andreas Lubitz
Zobraziť galériu (4)
Andreas Lubitz

Podľa niektorých expertov je možné, že ľudia, ktorí spáchajú podobne hrozné násilné činy, trpia duševnou poruchou, ako je narcisismus alebo psychóza. Psychiater Raj Persaud povedal, že v niektorých prípadoch hromadných vrážd páchatelia mohli trpieť poruchami osobnosti, kvôli ktorým boli nesmierne sústredení na seba. "Majú pocit, že sa im stalo niečo hrozivé, a preto je podobný katastrofický čin odvetou či pomstou. Pripadá im, že je to spravodlivé vyrovnanie za to, ako sami trpeli, alebo trpia," vysvetlil.

Ďalší odborníci uvádzajú, že zabrániť podobným desivým násilným činom je prakticky nemožné, ak sa neobjavia nejaké zjavné varovné signály, alebo ak je daná osoba schopná ich zamaskovať. "Ľudia môžu byť nesmierne vynaliezaví pri maskovaní svojich problémov, ktoré sú sociálne nežiaduce," povedal psychiater Paul Keedwell z Cardiff University, ktorý sa špecializuje na poruchy nálady. Podľa neho by bolo nerozumné predpokladať, že Lubitzovo úmyselné zrútenie lietadla bolo agresívnym skutkom. "Je ťažké to pochopiť, ale čo keď bol tak ponorený do snahy ukončiť svoj vlastný život, že vôbec nebral do úvahy ostatné osoby v lietadle?", dodal Keedwell. Prirovnal to k ľuďom, ktorí skočia pod vlak, a neuvažujú pritom o tom, akú traumu tým môžu spôsobiť strojvodcom alebo ďalším osobám cestujúcim vo vlaku.

Iní experti však uvádzajú, že hromadné vraždy páchajú vrahovia, ktorí chcú spôsobiť čo najväčšie škody a upútať tak na seba pozornosť. "Dotyčný získa známosť tým, že urobí niečo, čo si svet bude pamätať. A to aj za cenu, že bude pripomínaný ako negatívny hrdina," povedal doktor Roland Coutanceau, predseda Francúzskej ligy pre duševné zdravie. Jeho slová potvrdzuje aj výpoveď Lubitzovej bývalej priateľky, podľa ktorej sa pred časom vyjadril, že "raz urobí niečo, čo zmení celý systém, a že každý bude poznať jeho meno". Podobné činy podľa Coutancea niekedy páchajú paranoidní ľudia nahnevaní na svojho zamestnávateľa alebo na spoločnosť všeobecne. "Je to deštruktívny čin, ktorý im prepožičia istý druh nesmrteľnosti. Smrť je preto súčasťou ich scenára," povedal Coutanceau.

Prepis zo zvukového záznamu z kokpitu vyvoláva hrôzu

"Otvor preboha tie dvere!" a "Otvor tie prekliate dvere!" - Tieto vety kričal kapitán letu z Barcelony do Düsseldorfu Patrick Sondheimer na svojho druhého pilota, keď sa pokúšal dostať do kokpitu. Andreas Lubitz ale na jeho výzvy nereagoval. Dopoludňajší let pritom až do odchodu kapitána na toaletu prebiehal úplne rutinne.

Podľa denníka Bild je na zázname najskôr počuť, ako sa Sondheimer cestujúcim ospravedlňuje za to, že lietadlo odštartovalo s 26-minútovým oneskorením a sľubuje im, že sa ho počas letu bude snažiť dohnať. Potom dvadsať minút pokojne konverzuje s Lubitzom, ktorý mu povedal, že si môže kedykoľvek odskočiť, ak to náhodou nestihol v Barcelone.

O 10:27 lietadlo vystúpilo do cestovnej výšky 38 000 stôp (11 600 metrov) a kapitán Lubitza vyzval, aby sa začal pripravovať na pristátie v Düsseldorfe. Keď druhý pilot absolvoval kontrolnú procedúru, uistil kapitána, že môže kokpit opustiť. Po dvoch minútach potom počuť Sondheimera, ako odovzdáva Lubitzovi velenie sa slovami "Môžeš to prevziať".

O 10:29 letové radary zaznamenali, že lietadlo začalo klesať. Počas prvej minúty zostúpilo o 316 stôp (100 metrov), počas ďalšej minúty už stratilo 1800 stôp (550 metrov) z pôvodnej výšky. O 10:32 sa lietadlo snažili kontaktovať letoví dispečeri, ale nedostali žiadnu odpoveď. V tú chvíľu sa v kokpite rozoznel aj automatický alarm, upozorňujúci na náhle klesanie.


Slovenský pilot prezradil, aké pravidlá sa musia dodržiavať v kokpite


Vzápätí je počuť hlasné rany, pravdepodobne dôsledok toho, ako sa kapitán snaží dostať do kabíny. "Preboha, otvor tie dvere !," kričí Sondheimer a v zázname možno rozoznať aj prvé výkriky cestujúcich. O 10:35, kedy je lietadlo vo výške 7000 stôp (2100 metrov), je počuť ďalšiu sériu hlasných kovovo znejúcich zvukov. Francúzski vyšetrovatelia už skôr uviedli, že kapitán sa pokúšal zablokované pancierové dvere otvoriť aj pomocou sekery. Po minúte a pol sa v kokpite rozohralo ďalšie automatické varovanie vyzývajúce pilotov, aby začali stúpať. O 10:38 je okrem motorov na zázname počuteľný dych druhého pilota, ktorý je inak úplne potichu, o dve minúty neskôr lietadlo za kriku cestujúcich narazí krídlom do horského úbočia a roztriešti sa.

Záchranári prehľadávajú trosky zrúteného
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Záchranári prehľadávajú trosky zrúteného
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Vyšetrovanie pádu lietadla, pri ktorom zahynulo všetkých 150 ľudí na palube, sa v posledných dňoch sústredilo najmä na osobu 27-ročného druhého pilota Lubitza. Nemecká prokuratúra v piatok uviedla, že mladík trpel nešpecifikovanými zdravotnými ťažkosťami, bol v trvalej starostlivosti lekárov, ale svojou chorobu pred zamestnávateľom skrýval. Nemecké médiá tvrdia, že sa liečil u psychiatrov a neurológov, údajne mal problémy aj so zrakom.


Kopilot Lubitz v osudný deň práceneschopný


Hoci panuje podozrenie, že druhý pilot naviedol airbus k zemi úmyselne, vyšetrovatelia stále nevylúčili ako príčinu pádu technickú závadu.

Chystajú identifikáciu obetí havárie, majú DNA

Odborníci vo Francúzsku doteraz z pozostatkov obetí nehody nemeckého airbusu izolovali 78 jednotlivých profilov DNA, pomocou ktorých budú vykonávať identifikáciu. Uviedli to dnes zástupcovia prokuratúry v Marseille, ktorých citovala agentúra AFP. Rozsiahla akcia, pri ktorej sa stovky ľudí v neprístupnom alpskom teréne snažia zabezpečiť časti tiel 150 obetí utorkovej havárie, pokračuje už šiesty deň. Úrady uviedli, že všetky pozostatky by mali byť pohromade do konca nasledujúceho týždňa. "Je tu nádej, že to do konca budúceho týždňa zvládneme, je to pre nás úplná priorita," citovala prokurátora Brice Robina agentúra DPA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu