Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Češky prehovorili o dvojročnom zajatí: Prežili peklo na zemi, únoscovia chceli výkupné!

Hana a Antónia Zobraziť galériu (4)
Hana a Antónia (Zdroj: FOto: Facebook, YouTube)

ANKARA - Češky Hana Humpálová a Antonie Chrástecká unesené v roku 2013 v Pakistane sú na slobode. Informovali o tom dnes turecké médiá. Turecká spravodajská agentúra Anadolu uviedla, že ženy v piatok prekročili turecké hranice a s rodinnými príslušníkmi sa potom vydali na cestu do Českej republiky. Na rokovaní o ich prepustení vraj dva mesiace intenzívne pracovala turecká humanitárna organizácia IHH. Sprvu únoscovia požadovali 20 mil. dolárov, neskôr sumu znižovali. Česko za prepustenie dievčat neplatilo.

Češky unesené v roku 2013 v Pakistane v rozhovore s tureckou agentúrou Anadolu po svojom prepustení potvrdili, že dodnes nevedia, aká skupina stojí za ich únosom a únoscovia sa im vraj nikdy nepredstavili. Najhorší vraj bol začiatok zajatia, kedy si museli zvyknúť na náhlu zmenu a svojich únoscov sa báli. Teraz sa vraj tešia na nový život a radujú sa aj z obyčajných vecí, ako sú slnko a úsmevy ľudí.

Humpálová v rozhovore najskôr opísala samotný únos, ktorý sa odohral na ceste z Taftanu, mesta na hranici Iránu a Pakistanu. "Boli sme v autobuse. Nejaká skupina mužov autobus zastavila a nariadila nám, aby sme išli s nimi, dali sme im pasy a všetky naše veci," hovorí žena v agentúrnom videu.

"Vlastne o nich nič nevieme. Doteraz sa nám nepredstavili. Nevieme meno tej skupiny, nevieme ani nič o nich, nič nám nevysvetlili," dodala Humpálová. Najhorší podľa nej bol pre obe práve začiatok zajatia, "pretože to bola veľká zmena a my sme sa ich naozaj báli". Žena tvrdí, že prvýkrát videla zbraň a "ľudí, ktorí vyzerali, že vedia zbrane používať". Po prepustení sa obe ženy predovšetkým tešili na stretnutie so svojimi rodinami, o ktorých doteraz nič nevedeli. "Chcem ich vidieť zdravých a usmievavých, aj keď budú možno plakať," povedala Humpálová.

Stránka na podporu Hany
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook)

Chrastecká pripustila, že je nervózna a unavená, ale veľmi šťastná. "Som taká šťastná, pretože som na to čakala dva roky. Dva roky. V jednej izbe som čakala na stretnutie so svojou rodinou," povedala a dodala: "Nemôžem tomu uveriť. Nechcem ísť spať, pretože sa trochu bojím, že sa prebudím a zistím, že naša sloboda bol len sen."

Hana mala po prepustení pocit, akoby videla nový svet a nový život. "A dúfate, že môžete začať žiť iný život. Keď som napríklad prvýkrát videla slnko alebo keď som videla, ako sa na mňa niekto usmieva, bola to taká jednoduchá vec, ktorú tam ale normálne neuvidíte. Cítim sa veľmi netrpezlivá," opisovala.

Dievčatá sú v Česku

Český premiér Bohuslav Sobotka dnes oznámil, že Antonie Chrástecká a Hana Humpálová sa už vrátili do Česka.

Turecké médiá zverejnili fotografie prepustených Češiek, z ktorých je zrejmé, že obe ženy sú v poriadku. Vyzerajú unavene a vychudnuto, ale stoja na nohách a nezdá sa, že by boli zranené.

"Bolo to veľmi ťažké. Prvýkrát v živote sme videli zbrane a ozbrojených mužov. Strieľalo sa tam a vybuchovali tam bomby. Ale časom sme si na to zvykli," opísala väznenie Hana. "Mali sme viac než dosť času na premýšľanie. Mysleli sme na naše rodiny a držali sme sa nádeje, že jedného dňa nás oslobodia. Prvýkrát za dva roky sme videli slnko a okolo seba rozosmiatych ľudí," dodala.

Hana Humpálová a Antonie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Praha za prepustenie unesenej dvojice v Pakistane neplatila

Za prepustenie dvoch turistiek unesených pred dvoma rokmi na juhozápade Pakistanu Česká republika neplatila. Pre verejnoprávnu Českú televíziu to uviedol šéf rezortu vnútra v Prahe Milan Chovanec.

Podľa jeho slov má hlavnú zásluhu na prepustení Antonie Chrásteckej a Hany Humpálovej, ktoré sa už vrátili do vlasti, turecká charitatívna organizácia IHH. Ďalšie podrobnosti však minister vnútra ČR neprezradil.

Turecká tlačová agentúra Anadolu priniesla už skôr správu o tom, že 24-ročné Češky v piatok neskoro večer dorazili do provincie Van na východe Turecka. Tamojšie médiá zverejnili aj fotografie oboch žien, podľa ktorých sú v poriadku, aj keď vyzerali unavene a schudnuto, informovala spravodajská televízia ČT24.

Praha podľa dostupných informácií oficiálnych miest pozná podrobnosti o prepustení oboch českých občianok, avšak zatiaľ ich nemieni zverejňovať.

Za únosom mohla stáť Al-Kájda

Agentúra Anadolu napísala, že Češky uniesla ozbrojená skupina napojená na teroristickú sieť al-Kájda.Tiež pakistanský novinár Vahid Chalfe z pakistanského denníka Dawn koncom februára povedal, že za únosom mohla stať Al-Kájda. Usudzoval tak na základe jedného zo zverejnených videí, v ktorom sa Češky prihovárali za prepustenie pakistanskej lekárky Áfíi Siddíkíovej väznenej v USA. "Možno boli unesené pre nejaký iný dôvod, ale podľa mňa sa dostali do rúk ľudí, ktorí sú priamo napojení na al-Kájdu. Mohol ich uniesť napríklad Taliban a odovzdať Al-Káide," uvažoval Chalfe aj na základe znalosti prostredia v Balúčistane a skupín, ktoré tam operujú.

Strastiplné vyjednávanie o prepustení a výkupné

Vyjednávanie o prepustení s únoscami viedol zástupca IHH Izzet Şahin. Podľa neho jeho organizáciu kontaktovali priamo rodiny unesených žien pred dvoma mesiacmi po tom, čo vraj vyčerpali všetky ostatné možnosti. "Využili sme všetky prostriedky, ktoré sme mali k dispozícii, aby sme ich dostali späť. Dnes sme ich bezpečne odovzdali ich rodinám," uviedol Şahin.

Denník Millyet napísal, že zástupcovia IHH dokázali kontaktovať ozbrojenú skupinu, ktorá dievčatá držala. Vo vyjednávaní hral vraj veľkú rolu aj zdravotný stav žien, ktorý vyžadoval nasadenie liekov. Nakoniec sa obe podarilo dostať do východotureckej provincie Van, odkiaľ podľa denníka Hürriyet odleteli zvláštnym lietadlom do Českej republiky.

Şahin povedal, že nemôže poskytovať informácie o vyjednávaniach, pretože organizácia sa usiluje o prepustenie stoviek ďalších ľudí v konfliktných oblastiach a oznamovanie takýchto informácií by negatívne ovplyvnilo ostatné prípady.

Podľa týždenníka Respekt únoscovia za prepustenie žien požadovali najprv 20 miliónov dolárov (takmer 18,5 mil. eur), potom čiastku znižovali. O uvoľnení peňazí na výkupné údajne rokoval Sobotkův kabinet. Zdroj z diplomatických kruhov vyhlásil, že sa hovorilo zhruba o sume dvoch miliónov dolárov (1,8 mil. eur), napísal Respekt na webe. Podľa ministra vnútra Milana Chovanca ale platí, že český štát s teroristami nevyjednáva, ani neplatí výkupné.

Şahin tiež nemá informácie o miestach pobytu Češiek po ich únose v Pakistane neďaleko hraníc s Iránom a Afganistanom. "Nevieme, či potom boli v Pakistane alebo v Afganistane, alebo v oboch krajinách," povedal Şahin. "My sme nerokovali priamo s únoscami, ale s ich zástupcami. Ani s dievčatami sme sa nestretli skôr, než boli prepustené," vysvetlil Şahin.


Prečítajte si aj Stratené Češky by mohli byť v Afganistane: Pátranie sťažuje terén, ukrýval sa tam aj bin Ládin!


Uniesli ich pred dvoma rokmi

Dve Češky boli unesené v juhozápadnej pakistanskej provincii Balúčistán v marci 2013. Prišli do Pakistanu zo susedného Iránu ako turistky. Cieľom ich cesty bola India. Z miesta únosu ich skupina ôsmich až desiatich ozbrojencov odviezla terénnym automobilom. Únoscovia so sebou vzali aj policajta, ktorý ženy sprevádzal, neskôr ho ale vysadili a ponechali si jeho zbraň.

Počas doby zajatia ich únoscovia zverejnili dve videá, na ktorých hovoria obe unesené. Organizácia IHH, ktorá sa o prepustenie Češiek zaslúžila, je významnou a rešpektovanou nevládnou inštitúciou v moslimskom svete, poznamenáva portál iDNES.cz.

Život pred únosom

Obe dievčatá študovali pred únosom na Pedagogickej fakulte Univerzity Karlovej. Antonie Chrastecká, narodená v októbri 1988, pochádza z Kladňanska a získala dva bakalárske tituly za práce venované terapii závislých osôb a coming-outu u detí. Podľa webu venovaného obom dievčatám pracovala okrem iného na Linke bezpečia, ktorá sa zameriava na pomoc ohrozeným deťom, alebo v dobrovoľníckom centre Kladno.

Hana Humpálová, narodená v novembri 1988, sa vo svojej bakalárskej práci venovala sociálnym zručnostiam odsúdených mužov, chcela sa stať väzenskou psychologičkou. Je pôvodom z Písku, pri štúdiu pracovala  v zariadeniach zameraných na pomoc ľuďom s rôznymi hendikepmi - v Café Na pol cesty či kaviarni Vesmírna, kde pomáhala ľuďom s mentálnym postihnutím.

Okrem tureckých médií o oslobodení Češiek informoval rad svetových tlačových agentúr a ďalších významných médií.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu