Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Šéf Lufthansy priznal masovú vraždu 149 ľudí: Zabijak Andreas Lubitz trpel depresiami!

Andreas Lubitz Zobraziť galériu (37)
Andreas Lubitz (Zdroj: SITA)

DIGNE-LES-BAINS - Samovražedný náraz! Kopilot Andreas Lubitz (28) zámerne vymkol kapitána, aby mohol zničiť lietadlo. Potvrdili to francúzski vyšetrovatelia. Lubitz kapitána do kokpitu nevpustil a zahájil zámerné klesanie stroja. Na záznamníku je počuť, že pilot v kokpite síce neodpovedal na výzvy kapitána, ale normálne a bez nejakých výkyvov dýchal. V posledných minútach pred nárazom bolo počuť búchanie na dvere a zvuk varovných signálov. Lubitz prešiel kompletným výcvikom a nikto na ňom nespozoroval žiadne výkyvy správania.

Situáciu sledujeme ONLINE

19:50 Autopilot Airbusu A320 leteckej spoločnosti Germanwings, ktorý havaroval v utorok vo francúzskych Alpách, bol pred nárazom na zem nastavený na zostup do výšky 100 stôp (30,5 metra), čo je najnižšie možné nastavenie.

19:10 Podľa denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung, ktorý hovoril s kopilotovou spolužiačkou, prerušil Andreas Lubitz svoj výcvik v roku 2008 na niekoľko mesiacov z dôvodu depresií a vyhorenia. "Cítil sa vraj byť pod silným tlakom," povedala.

 

19:05 Lubitzovi rodičia sa krutú pravdu o svojom synovi dozvedeli, keď spolu s ďalšími pozostalými cestovali na miesto tragédie.

Záchranári prehľadávajú trosky zrúteného
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: SITA)

19:03 Zavedenie opatrení dnes oznámil aj britský nízkonákladový dopravca EasyJet. Odteraz budú musieť byť v pilotných kabínach lietadiel nórskej spoločnosti vždy najmenej dvaja členovia posádky.

19:00 Nemeckí policajti prehľadali düsseldorfský byt druhého pilota zrúteného nemeckého airbusu aj ďalšie miesta. Pátrajú po dokumentoch či iných dôkazoch na základe žiadosti francúzskej justície, informovali dnes agentúry DPA a Reuters.

18:25 Tvrdenie prokurátorov, že druhý pilot úmyselne havaroval s lietadlom spoločnosti Germanwings, dodáva nehode "nový, nezmerateľný a absolútne nepochopiteľný rozmer", povedala dnes nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Záchranári prehľadávajú trosky zrúteného
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: SITA)

17:35 Nórsky letecký prepravca Norwegian dnes reagoval zmenou svojich bezpečnostných pravidiel na prevratné poznatky z vyšetrovania utorkového pádu lietadla spoločnosti Germanwings. Odteraz budú musieť byť v pilotných kabínach lietadiel nórskej spoločnosti vždy najmenej dvaja členovia posádky.

17:15 Druhý pilot havarovaného lietadla leteckej spoločnosti Germanwings zrejme stlačil tlačidlo "zamknúť", keď sa hlavný pilot pokúšal vrátiť z toalety do pilotnej kabíny.

Záchranári prehľadávajú trosky zrúteného
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: SITA)

16:50 Lubitza opísali známi v jeho domovskom meste Montabaur ako "normálneho chlapíka" a "príjemného mladého muža". "Bol to úplne normálny chlapík," povedal podľa tlačovej agentúry Reuters Klaus Radke, šéf miestneho leteckého klubu, kde Lubitz (28) dostal pred rokmi svoju prvú licenciu na pilotovanie. "Poznal som ho ako veľmi príjemného, zábavného a slušného mladého muža," dodal Radke.

16:25 Celý svet sa pýta, čo stálo za rozhodnutím Andreasa Lubitza. Motív jeho konania stále nie je známy.

16:22 Predseda leteckého klubu LSC Westerwald Klaus Radke nechce veriť, že Lubitz havaroval umýselne vo francúzskych Alpách. "Nechápem, ako niekto môže podať takého vyhlásenie, ešte predtým ako je vyšetrovanie ukončené," povedal Radke médiám.

Klaus Radke
Zobraziť galériu (37)
Klaus Radke  (Zdroj: SITA)

16:10 Lubitz mal takto zobrazené svoje meno na dome v Montabaure, kde býval.

Šéf Lufthansy priznal masovú
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: SITA)

16:00 Známi a blízki hovoria o Lubitzovi ako o tichom a priateľskom človekovi. "Bol rád, že má prácu v Germanwings a darí sa mu tam dobre," povedal o ňom Peter Ruecker z leteckého klubu v Montabaure a dodal, že mal z neho dobrý pocit. Podľa známych nejavil žiadne známky depresie.

Peter Ruecker
Zobraziť galériu (37)
Peter Ruecker  (Zdroj: SITA)

15:05 Šéf Lufthansy vyhlásil na tlačovke, že v tomto prípade sa nedá hovoriť o samovražde. "Keď niekto zabije 149 ľudí, nie je to samovražda." Tlačovka skončila.

14:59 Počas opustenia kokpitu hlavným pilotom nemusí byť podľa pravidiel Lufthansy prítomná v kabíne letuška. V iných krajinách to tak nemusí byť.

14:58 V Lufthanse majú pravidlá, ktoré prikazujú hlásiť zmeny správania pilotov od svojich kolegov.

Šéf Lufthansy priznal masovú
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: SITA)

14:54 Vedenie leteckej spoločnosti pripúšťa, že bude konzultovať s expertami ďalšie bezpečnostné opatrenia do budúcnosti. Naďalej však trvajú na svojej dôvere k pilotom.

14:53 Všetci piloti Lufthansy majú dispozícii tím psychológov. Ten sa im v prípade potreby môže venovať.

14:52 Kapitán mohol opustiť kokpit z biologických dôvodov presne tak, ako to školia pilotov Lufthansy. Neurobil nič výnimočné alebo neoprávnené.

Šéf Lufthansy priznal masovú
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: reprofoto ČT 24)

14:50 Predstavitelia Lufthansy nemajú informácie, že by malo ísť o teroristický útok.

14:45 Lubitz robil výcvik na pilota už v roku 2006, ale nedokončil ho. O niekoľko rokov ho začal opäť.

14:43 Spohr prezradil tiež, že dvere do kokpitu sú zo silného panciera. Kopilot Lubitz musel vidieť, keď klopal na dvere cez kameru. Kapitán s amohol dostať dovnútra pomocou kódu. Pravdepodobne ho Lubitz zablokoval, preto sa nedostal kapitán dovnútra.

Šéf Lufthansy priznal masovú
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: SITA)

14:40 "Mám úplnú dôveru v pilotov Lufthansy. Sú najlepší na svete," hovorí na tlačovke predseda predstavenstva Lufthansy. Zároveň dodal, že sú z tejto tragédie v šoku.

14:36 Aktuálne prebieha tlačovka spoločnosti Germanwings. Lubitzov výcvik bol špičkový. "11 mesiacov pracoval ako doprovod v lietadle. V roku 2013 nastúpil ako kopilot v Airbuse 320," povedal Carsten Spohr z Lufthansy.

Pilot konal úmyselne

13:57 Nemecký druhý pilot Andreas Lubitz (28) prevzal výlučnú kontrolu nad airbusom po tom, čo kapitán opustil kokpit a išiel na toaletu. Následne odmietol otvoriť dvere a stlačil tlačidlo, ktoré nasmerovalo lietadlo na zostupný kurz.

13:56 Toto je dom v nemeckom Montabaure, v ktorom býval Andreas Lubitz. Stráži ho polícia.

Šéf Lufthansy priznal masovú
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: SITA)

Šéf Lufthansy priznal masovú
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: SITA)

Šéf Lufthansy priznal masovú
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: SITA)

13:55 "Môžem len zopakovať, že druhý pilot začal zostupovať úmyselne," povedal prokurátor. Nemal dôvod to urobiť, nemal dôvod nepustiť do kokpitu prvého pilota a nemal dôvod nereagovať na volanie kontrolnej veže, povedal Robin. Nie je však považovaný za teroristu, dodal.

13:50 Druhý pilot podľa neho nevyslal žiadne volanie o pomoc. Zo zachovaného záznamu čiernej skrinky v kokpite vyplýva, že komunikácia počas prvých 20 minút letu prebiehala normálne. Výkriky cestujúcich je počuť až v posledných sekundách záznamu. Druhý pilot nepovedal ani slovo, zaznamenaný je iba jeho dych. Počas posledných ôsmich minút letu je počuť opakované výzvy kontrolnej veže, ale z kokpitu nezaznie nijaká odpoveď.

Oficiálne informácie z mimoriadnej tlačovej konferencie:

13:24 Brífink vyšetrovateľov práve skončil.

13:17 "Nemáme žiadny náznak toho, že išlo o teroristický útok."

Šéf Lufthansy priznal masovú
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: SITA)

13:16 O kapitánovi je známe, že bol označovaný za skúseného, pre Lufthansu a Germanwings pracoval cez desať rokov a že mal nalietaných viac ako 6 tisíc hodín. O kopilotovi Lufthansa uviedla, že u Germanwings bol od roku 2013 a že mal na konte 630 letových hodín.

13:15 Toto je 28-ročný Andreas Guenter Lubitz.

Šéf Lufthansy priznal masovú
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Facebook)

13:14 Kopilot potom kapitána do kokpitu nevpustil a zahájil zámerné klesanie stroja. Na záznamníku je počuť, že pilot v kokpite síce neodpovedal na výzvy kapitána, ale normálne a bez nejakých výkyvov dýchal.

13:12 Na letovom záznamníku hovorov v kabíne je podľa vyšetrovateľov jasné, že prvých dvadsať minút obaja piloti viedli bežnú konverzáciu. Potom kapitán pripravoval podklady pre pristanie, následne požiadal kopilota, aby prevzal riadenie, a odišiel na toaletu.

Šéf Lufthansy priznal masovú
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: SITA)

13:08 "Kopilot konal zámerne," uviedli francúzski prokurátori. "Nebol to normálny pád, zámerne ho kopilot umožnil," dodali.

13:07 Andreas Lubitz nie je nikde vedený ako terorista.

13:06 Výkriky vydesených cestujúcich bolo počuť až do nárazu.

13:04 Pred odchodom pilota z kabíny bol zapnutý autopilot. Na zahájenie klesania je nutné otočiť tlačidlom, čiže kopilot bol pri vedomí.

12:58 Kopilot zámerne odmietol otvoriť dvere.

12:57 Kopilot, Andreas Lubitz, prevzal kontrolu nad lietadlom a začal úmyselne klesať, prezradili na tlačovke francúzski vyšetrovatelia.

Francúzsky prokurátor Brice Robin
Zobraziť galériu (37)
Francúzsky prokurátor Brice Robin  (Zdroj: YouTube)

12:55 Mimoriadna tlačová konferencia francúzskych vyšetrovateľov: Kokpit opustil kapitán, zostal v ňom iba kopilot.

12:40 Vyšetrovatelia zverejnili detaily záznamu z kabíny. V čase, keď sa jeden z pilotov nevedel dostať do kokpitu, druhý ešte žil. Dokazuje to zvuk dýchania, ktorý prístroje zaznamenali. Pilot, ktorý nebol v kabíne začal najskôr klopať a vyzýval druhého pilota, aby mu otvoril. Potom bolo počuť už iba búchanie na dvere a spustenie alarmu. Nasledoval náraz.

11:40 Nemecká tlačová agentúra DPA informovala, že kopilot je rodák z Nemecka z mesta Montabaur. Potvrdil to starosta obce, ktorý prezradil, že tu žil s rodičmi. Okrem toho mal byt v Düsseldorfe, kam mal let Airbusu namierené. Práve prebieha spoločná tlačovka spoločnosti Germanwings s Lufthansou.

Zverenili identitu oboch pilotov

Nemecký web Bild zverejnil identitu dvoch pilotov, obaja boli Nemci. Prvý pilot bol z Düsseldorfu a  volal sa Patrick Sonderheimer. Kopilot z Montabauru sa volá Andreas Guenter Lubitz a mal 28 rokov. Informácie zatiaľ nie sú oficiálne potvrdené. Andreas bol dlhoročným členom leteckého klubu LSC Westerwald. Na oficiálnej stránke klubu sa už k tragédii vyjadrili a na znak ľútosti vyvesili čiernu stuhu s číslom letu. Podľa ich slov bolo Andreasovým snom lietať. Od klzákov to dotiahol až k Airbusu. Posledný let sa mu stal osudným.

Šéf Lufthansy priznal masovú
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: topky)

Profil Andreasa Guentera Lubitza už je pravdepodobne z Facebooku vymazaný. Toto by mala byť jeho podobizeň.

Šéf Lufthansy priznal masovú
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Facebook)

Šéf Lufthansy priznal masovú
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Facebook)

Pilot klopal na dvere

Podľa citovaného vyjadrenia jedného z vyšetrovateľov "ten chlap vonku jemne klope na dvere a nedostáva žiadnu odpoveď". "Potom búcha na dvere silnejšie a stále nič. Nie je vôbec žiadna odpoveď. Môžete počuť, ako sa snaží dvere vyvaliť," uviedol nemenovaný zdroj.

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa nemôže potvrdiť správu amerického denníka The New York Times, podľa ktorého jeden z pilotov airbusu, ktorý v utorok havaroval na juhu Francúzska so 150 osobami na palube, opustil pilotnú kabínu a nedokázal sa vrátiť predtým, než lietadlo spadlo.

Spoločnosť Germanwings, ktorá vlastnila havarované lietadlo, patrí firme Lufthansa.
"Nemáme žiadne informácie, ktoré by mohli potvrdiť správu The New York Times," povedal hovorca Lufthansy pre agentúru DPA. Údajne sa pilot zúfalo snažil dostať naspäť do kokpitu, keď mu nikto neotváral, snažil sa dvere vyraziť.

Pozrite si video o tom, ako fungujú dvere do kokpitu v lietadle.

Airbus nemeckých nízkonákladových aerolínií Germanwings, ktorý smeroval z Barcelony do Düsseldorfu, narazil do zeme po niekoľkominútovom klesaní z bežnej letovej výšky, pričom zahynulo všetkých 144 cestujúcich a šesť členov posádky. Udalosť predstavuje najtragickejšiu leteckú katastrofu vo Francúzsku za posledné desaťročia. Podľa stredajšieho vyjadrenia francúzskeho ministra dopravy Alaina Vidaliesa pre rozhlasovú stanicu Europe 1 zatiaľ nie je úplne vylúčená žiadna z možných príčin havárie.

Druhý pilot havarovaného lietadla pracoval pre Germanwings od septembra 2013

Druhý pilot havarovaného lietadla spoločnosti Germanwings bol u nej zamestnaný od septembra 2013. Až do nešťastia mal nalietaných 630 hodín, uviedol dnes hovorca Lufthansy, materskej spoločnosti Germanwings. Predtým, ako sa zamestnal u nízkonákladových aerolínií, absolvoval školu pre pilotov dopravných lietadiel v Brémach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu