Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Orbána budú vypočúvať: Národná bezpečnosť chce zistiť, či bol agentom

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán by mal byť predvolaný na nadchádzajúcu schôdzku parlamentného výboru pre národnú bezpečnosť. Vypočutie inicioval dnes predseda výboru z opozičnej Maďarskej socialistickej strany (MSZP) Zsolt Molnár s tým, že by premiér mal podať informácie o možných bezpečnostných rizikách svojej osoby zverejnených v médiách.

Bývalý Orbánov najbližší spojenec - mediálny magnát a miliardár Lajos Simicska, s ktorým sa premiérov vzťah radikálne zhoršil začiatkom februára, totiž v nedeľu vyhlásil, že Orbán v čase ich spoločnej základnej vojenskej služby podával o ňom informácie tajným službám. Simicska spravodajskému serveru Mandiner v nedeľu povedal, že Orbán ho informoval o tom, že musí o ňom podať správu. Na obsahu správy sa údajne vždy vopred dohodli.

Úrad vlády v reakcii na Simicskove slová zverejnil dávnejší dokument, v ktorom na podobné tvrdenie poslanca parlamentu Orbán uviedol, že ho tajné služby oslovili, on však spoluprácu odmietol. Dnes pri odchode zo schôdzky s maďarskými veľvyslancami na ministerstve zahraničných vecí Orbán pre server Hir24.hu označil obvinenie za smiešne. Povedal, že všetky potrebné informácie sú dostupné a že je smutné, že niekto môže klesnúť až takto hlboko.

Zvolanie výboru pre národnú bezpečnosť kvôli Simicskovmu vyjadreniu iniciovali okrem MSZP aj ultrapravicová strana Jobbik a Demokratická koalícia. Opozičné strany by chceli opäť otvoriť doposiaľ neriešenú otázku bývalých agentov vo forme prijatia zákona o zverejnení spisov tajných služieb, ako aj prijatia parlamentného rozhodnutia, ktoré by zaviazalo maďarskú vládu, aby oficiálne požiadala Rusko o možnosť nahliadnutia do spisov KGB po roku 1944.

Orbán opäť púta pozornosť: Autonómia Maďarov za hranicami je pre nás kľúčová

Autonómia je kľúčovou záležitosťou maďarskej zahraničnej politiky, vyhlásil dnes v Budapešti predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, podľa ktorého však prioritou vo vzťahu k susedným krajinám je spolupráca.

Podľa agentúry MTI Orbán na mimoriadnej schôdzke s maďarskými veľvyslancami v reakcii na jednu z otázok diplomatov povedal, že autonómia (Maďarov v krajinách susediacich s Maďarskom) je kľúčovou záležitosťou. "Teraz sa však vo vzťahoch so susedmi musíme sústrediť na oblasti spolupráce," zdôraznil premiér.

Spoluprácu v rámci krajín strednej Európy označil Orbán za prioritnú v rámci maďarskej zahraničnej politiky. "Tá spolupráca je pre Maďarsko takmer rovnako dôležitá ako jeho vlastné záujmy," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu