Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Neuveriteľné vyhlásenie z Grécka: Ak sa ekonomicky zrúti, na Európu sa vyrúti takáto pohroma!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

RIGA - Grécky minister zahraničia Nikos Kotzias včera upozornil, že "ak sa ekonomicky zrúti Grécko", zaplavia Európu nelegálni prisťahovalci a islamskí bojovníci. Šéf gréckej diplomacie sa tak vyjadril po stretnutí ministrov zahraničných vecí EÚ v Rige. Výroky si všimli najmä nemecké a grécke médiá. Podľa serveru gréckeho denníka Ta Nea ide o "neuveriteľné vyhlásenie".

V rozhovore s novinármi po neformálnom zasadnutí ministrov zahraničia Kotzias podľa gréckej televízie Skai tvrdil, že "pôjde o milióny prisťahovalcov a tisíce džihádistov, ktorí prídu do Európy, ak sa Grécko ekonomicky zrúti". Zároveň dodal, že "západný Balkán je destabilizovaný". Podľa neho tvorí Ukrajina, Sýria, Irak a severná Afrika jednu hrozivú "kosu", ktorá je pripravená seknúť. Kotzias tiež označil za "kultúrny rasizmus" to, ako sa zvyšok Európskej únie k Grécku správa. Mienil tým neústupnosť krajín eurozóny voči úsiliu novej vlády v Aténach dosiahnuť zmiernenie dlhovej záťaže, úsporných opatrení a štrukturálnych reforiem.

Podľa Kotziasa by Európania mali spôsob správania k Grécku zmeniť, čo je vraj "geostrategická nutnosť". Predstaviteľov eurozóny obvinil z toho, že sa rozhodli "rozdrviť" vládu strany SYRIZA "už od prvých dní" a že na to idú "pomaly, ľahučko". "Čo to ale prinesie? Pravicový extrémizmus a chaos," zdôraznil grécky minister zahraničia. Grécky viceministr vnútra Janis Panusis už koncom februára pohrozil, že Grécko nechá 300.000 až 500.000 imigrantov odísť do ďalších európskych krajín. Požadoval ale od EÚ väčšiu pomoc pri riešení problému s prílevom ilegálnych prisťahovalcov.

Ak sa Európa nezačne podieľať na starostlivosti o prisťahovalcov, bude to musieť Grécko zohľadniť, tvrdil činiteľ. "Inak vydáme cestovné dokumenty 300.000 imigrantov a tí zaplavia Európu," dodal Panusis. Grécko, ktoré leží na juhovýchodnom cípe Európy, čelí v posledných rokoch veľkej utečeneckej vlne podobne ako Taliansko z juhu. Príliv nelegálnych migrantov prichádzajúcich do Grécka cez Egejské more sa podľa minuloročných údajov Úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v priebehu jedného roka viac ako strojnásobil. Grécke prisťahovalecké centrá na taký počet ľudí nestačia. Na miestach určených pre stovky osôb sa ich pravidelne tiesnia tisíce.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu