Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Veliteľ amerických síl navrhol rozmiestniť tanky, varuje pred Putinom: Chce zničiť NATO!

Veliteľ amerických síl Ben Hodges Zobraziť galériu (2)
Veliteľ amerických síl Ben Hodges (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ruský prezident Vladimir Putin chce zničiť Severoatlantickú alianciu, vyhlásil veliteľ amerických síl v Európe generálporučík Ben Hodges. Informovala o tom dnes agentúra Ukrinform.

"Som si istý, že Putin chce zničiť našu alianciu. Nie útokom, ale tým, že ju rozštiepi," varoval Hodges. Generálporučík ďalej povedal, že Rusko sa môže pokúsiť destabilizovať jeden z členských štátov Severoatlantickej aliancie, a to tým, že použije "rebelov" ako na východe Ukrajiny, alebo iné formy "hybridnej vojny".

Hodges navrhol rozmiestniť americké tanky v krajinách nachádzajúcich sa pozdĺž východného krídla NATO, čo by bolo limitujúcim faktorom pre Putina. Dodal, že ide najmä o Poľsko, Litvu Lotyšsko, Estónsko, Rumunsko a Bulharsko.

USA sa ešte nerozhodli, či vycvičia ukrajinskú Národnú gardu 

Spojené štáty sa ešte nerozhodli, či začnú z výcvikom jednotiek ukrajinskej Národnej gardy, ktoré bojujú proti separatistom na východe Ukrajiny. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa armády USA. Jeho výrok tak spochybňuje plány načrtnuté vo februári veliteľom americkej armády v Európe Benom Hodgesom, že výcvik Ukrajincov sa začne v marci. Úmysel spustiť výcvikový program oznámil Pentagón ešte vlani v auguste.

Veliteľ amerických síl v Európe generálporučík Ben Hodges v polovici februára oznámil, že na plánovanej výcvikovej misii sa bude podieľať jeden prápor amerických vojakov, ktorí budú cvičiť tri prápory ukrajinskej armády. "Budeme ich cvičiť v bezpečnostných úlohách, v zdravotníckych úlohách, ako operovať v prostredí, kde Rusi rušia komunikáciu a ako sa chrániť pred ruskou a povstaleckou delostreleckou paľbou," uviedol vtedy Hodges.

 

Veliteľ amerických síl navrhol
Zobraziť galériu (2)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu