Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slovensko už je v hybridnej vojne: Vyplýva to z doktríny, ktorú zverejnil ruský generál!

Valerij Gerasimov s Vladimirom Putinom Zobraziť galériu (11)
Valerij Gerasimov s Vladimirom Putinom (Zdroj: SITA)

MOSKVA – Rusi zaviedli novú vojenskú doktrínu. Je to totálna premena vedenia vojny. Ustupujú konvenčné zbrane a k slovu sa dostávajú prostriedky 21. storočia. Náčelník generálneho štábu ruskej armády tento koncept predstavil už pred dvomi rokmi. Rusko novú doktrínu uviedlo do praxe v decembri minulého roka. Podľa reality, ktorej sme svedkami v posledných mesiacoch v strednej Európe, Balkáne a Pobaltí je zrejmé, že tento dokument nie je iba zdrap papiera. Zo slov expertov vyplýva, že aj Slovensko sa už nachádza vo vojne.

Ruský generál napísal o novom koncepte hybridnej vojny už pred dvomi rokmi. Článok sa objavil na internete 27. februára 2013 v magazíne Vojensko-priemyslový kuriér, informuje portál armadninoviny.cz. Valerij Gerasimov je náčelník generálneho štábu ozbrojených síl Ruskej federácie a prvý námestník ruského ministra obrany.

Podstatou hybridnej vojny je fakt, že sa stiera hranica medzi vojnou a mierom. Inými slovami, ani si nemusíme uvedomiť a sme vo vojne. Pritom je veľmi ťažké rozpoznať, kedy vojna prebieha. Gerasimov z tohto konceptu obviňuje hlavne Západ. Priznal tiež, že Rusi v tejto oblasti zaspali dobu. Vyzval, aby sa Rusko tomuto štýlu vedenia boja prispôsobilo.

Putin s Gerasimovom
Zobraziť galériu (11)
Putin s Gerasimovom  (Zdroj: SITA)

Hybridná vojna na Slovensku

Aj na Slovensku sa za posledné týždne ozvalo niekoľko politikov, ktorí obhajujú kroky Ruska. Patria k nim Ján Čarnogurský, poslanci parlamentu ako Helena Mezenská či Mária Ritomská.

aktualizované 17:40

Na druhej strane je sú súlade s touto propagandou proti Západu aj vyjadrenia vládneho poslanca Ľuboša Blahu, ktorý pravideľne v rozpravách v parlamente útočí na zahraničnú politiku USA a kritizuje aj niektoré kroky Bruselu. Zastáva pritom významnú funkciu vo výbore pre európske záležitosti a má možnosť oficiálne prezentovať názory SR v zahraničí. V reakcii, ktorú zaslal našej redakcii, sa dištancuje od toho, že by podporoval Rusko a tvrdí, že iba obhajuje mier.

Vyrojilo sa aj veľa pochybných či konšpiračných webov a stránok na sociálnych sieťach. Je to v súlade s touto novou doktrínou. Podľa nej by sa malo Slovensko nachádzať v prvej fáze.

Zdá sa, že za dva roky urobili Rusi pokrok. Od vypuknutia ukrajinského konfliktu sa vyrojilo množstvo webov s proruskou propagandou nielen na Slovensku. Dokonca nezmyselné videá šíria aj vládni predstavitelia. Naposledy to bol ruský vicepremiér, ktorý sa prihlásil k „ruskému okupantovi“. Video s rovnomenným názvom šírilo bludy o ruskom imperializme historické nepravdy.

Slovensko už je v
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Nepretržitá vojna

Novú ruskú vojenskú doktrínu podľa natoaktual.cz podpísali Rusi 30. decembra minulého roku. Teda iba pred nedávnom. Nová doktrína Ruskej federácie odráža manichejiský pohľad ruskej politickej elity na medzinárodné vzťahy a svetový poriadok. Vo verzii 2010 sa písalo, že je súčasný svetový poriadok charakteristický oslabením ideologickej konfrontácie. No vo verzii 2014 sa píše, že súčasný svetový poriadok je charakteristický posilnením globálnej konkurencie, napätím v rôznych oblastiach, hodnotovými konfliktami. Ide o taký svetový poriadok, v ktorom sa stiera hranica medzi vojnou a mierom a kde je Rusko neustále vo vojne, aj keď vedená nevojenskými prostriedkami,“ napísal Václav Lídl pre natoaktual.cz.

Náčelník ruskej armády na snímke s ministrom obrany a Putinom
Zobraziť galériu (11)
Náčelník ruskej armády na snímke s ministrom obrany a Putinom  (Zdroj: SITA)

Podľa ruského generála sa tento typ vojny využíva najmä na Blízkom východe či v Afrike. Taktika môže spočívať vo financovaní mimovládnych organizácií, opozície. Naráža pritom na financie prúdiace zo Západu na Ukrajinu. V plnom nasadení sú najmä tajné služby a informačné prostriedky. Sú to konflikty 21. storočia, kde pomaly ustupujú konvenčné zbrane.

„Vojenské akcie sú v súčasnosti čím ďalej, tým dynamickejšie, aktívnejšie a plodnejšie. Operačné a taktické prestávky, ktoré mohol protivník použiť, miznú,“ píšu armadninoviny.cz. „Diaľkové, bezkontaktné akcie proti nepriateľovi sa stávajú hlavným prostriedkom k dosiahnutiu bojových a operačných cieľov,“ tvrdí Gerasimov. Takto sa dá poraziť aj oveľa silnejší protivník.

Slovensko už je v
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Lotyšsko varuje pred Ruskom

Na druhej strane pred touto koncepciou varujú Lotyši. Janis Berzinš napísal prácu s názvom „Ruská vojna novej generácie na Ukrajine: Poznámky pre obrannú politiku Lotyšska“. Upozorňuje na prerod ruskej armády do roku 2020. Tá podľa neho zahŕňa niekoľko dôležitých zmien vo vojenskej stratégii. Uvádza napríklad prechod od priameho ničenia nepriateľa k jeho vnútornému rozkladu. Od vojny so zbraňami ku kultúrnej vojne. Od konvenčných armád k špeciálnym jednotkám. Od fyzického k psychologickému stretu. Od priameho k bezkonfliktnému stretu. Od symetrickej k asymetrickej vojne prostredníctvom mixu ekonomických, politických či informačných prostriedkov. Od časovo ohraničeného konfliktu k stavu permanentnej vojne.

Na hrozbu z Ruska upozornila aj lotyšská novinárka Oľga Dragilyevová. Tá tvrdí, že ruské štátne médiá vyvíjajú v krajinách Pobaltia „nespokojnosť a ilúzie“, uvádza portál Euromaidanu. Je namierená hlavne proti početnej ruskej menšine v krajinách Lotyšska, Litvy či Estónska. Z tohto dôvodu sa zamyslela nad fungovaní médií. Na pozore sa majú aj bývalí vojenskí predstavitelia Lotyšska. Guntars Abols tvrdí, aby sa krajina pripravila na „malých mužíkov, bez uniforiem a označenia.“

Slovensko už je v
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Slovensko už je v
Zobraziť galériu (11)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu