Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ruskí vyšetrovatelia pokročili: Prví podozriví z vraždy Nemcova

Vodca ruskej opozície Boris Nemcov zomrel Zobraziť galériu (2)
Vodca ruskej opozície Boris Nemcov zomrel (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Vyšetrovanie vraždy ruského opozičného politika Borisa Nemcova prinieslo niekoľko podozrivých. Ide však len o jednu z verzií, ktorú vyšetrovatelia preverujú. Oznámil to dnes riaditeľ Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Alexander Bortnikov, ktorého citovala agentúra Reuters.

Jednou z možných teórií pozadia tohto zločinu je nájomná vražda, podotýka agentúra TASS. Vyšetrovatelia pátrajú po vozidle patriacom podniku spolupracujúcemu s ministerstvom financií, ktoré zaznamenali bezpečnostné kamery, ako v čase vraždy počas jednej hodiny údajne trikrát krúžilo okolo miesta vraždy.

"Automobil značky Ford, o ktorom hovoríme, nepatrí ministerstvu financií. Ide o vozidlo bezpečnostnej služby, ktorá spolupracuje s týmto rezortom, ako aj podnikom Goznak a inými vládnymi subjektmi. V čase jeho prítomnosti na moste tam už bola polícia," uviedlo ministerstvo financií vo vyhlásení.

Ruský prezident Vladimir Putin dnes na margo tejto tragickej udalosti vyhlásil, že vražda Nemcova mala politický podtext a je to pre krajinu "hanba", píše agentúra AP. Šéf Kremľa to vyhlásil na stretnutí so zástupcami rezortu vnútra, kde zdôraznil, že Ruská federácia sa musí s konečnou platnosťou zbaviť takýchto zločinov.

"Najväčšiu pozornosť musíme venovať zločinom vzbudzujúcim pozornosť, vrátane tých s politickým motívom. Musíme konečne zbaviť Rusko hanby a tragédie, akej sme boli teraz svedkami. Mám tým na mysli hanebnú vraždu Borisa Nemcova v samom strede hlavného mesta," povedal Putin počas príhovoru vysielanom v televízii.

Putin vyzýva na koniec politických vrážd

Ruský prezident Vladimir Putin vyzval na koniec "hanebných" politických vrážd v Rusku. Stalo sa tak po zastrelení opozičného politika Borisa Nemcova len kúsok od múrov Kremľa. Podľa Putinových slov by mala byť takýmto zločinom venovaná najvyššia pozornosť.

Päťdesiatpäťročného bývalého vicepremiéra zavraždili v Moskve v piatok v noci a pohreb sa konal v utorok. Motív je stále neznámy, avšak Putinovi spolupracovníci odmietli dohady, že by v tom prezident mohol mať prsty, uvádza spravodajský portál BBC.

Nemcov, ktorý plánoval zorganizovať pochod proti konfliktu na Ukrajine, vyjadril obavy, že ho prezident nechá zavraždiť pre jeho postoj k vojne. Neznámy útočník ho zasiahol štyrikrát do chrbta, keď prechádzal s ukrajinskou priateľkou po moste cez rieku Moskva. Na spomienkovom pochode za Nemcova sa v nedeľu v ruskej metropole zúčastnilo najmenej 50 000 ľudí. Zúčastnení skandovali "Rusko bez Putina" a vinili z vraždy atmosféru nenávisti šírenú Kremľom a jeho stúpencami proti oponentom ich ukrajinskej politiky. 

Riaditeľ ruskej tajnej služby Alexander Bortnikov v stredu oznámil, že v rámci vyšetrovania vraždy Nemcova identifikovali niekoľko podozrivých páchateľov. Bortnikov, šéf Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) ako nástupkyne sovietskej KGB, však zároveň podotkol, že podozriví spadajú do jednej zo zvažovaných verzií tragickej udalosti. Na bezpečnostné orgány v záujme vyšetrenia vraždy tlačí aj samotný Putin, ktorý bol častým terčom Nemcovovej kritiky. Jeho usmrtenie však tvrdo odsúdil a v stredu to označil za "hanebnú tragédiu s politickým podtextom". Ruské orgány v súvislosti s prípadom zatiaľ nikoho nezadržali. 

Ruskí vyšetrovatelia pokročili: Prví
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: topky)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu