Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Stratené Češky by mohli byť v Afganistane: Pátranie sťažuje terén, ukrýval sa tam aj bin Ládin!

Stratené Češky - Hana Humpálová a Antónia Chrastecká
Stratené Češky - Hana Humpálová a Antónia Chrastecká (Zdroj: Facebook)

ISLAMABAD – Prípad dvoch Češiek unesených v Pakistane, po ktorých miestne úrady už takmer dva roky márne pátrajú, je v tejto ázijskej krajine - neslávne preslávenej terorizmom - veľmi výnimočný. Je o tom presvedčený pakistanský policajt, ​​ktorý je s detailmi prípadu oboznámený, aj pakistanský novinár, ktorý sa kauzám unesených cudzincov v krajine venoval.

Únosy, ktoré ešte pred niekoľkými rokmi pravidelne plnili stránky svetových médií, podľa oboch zdrojov v poslednej dobe v Pakistane prakticky vymizli. Dôvodom je vraj väčšia obozretnosť zahraničných hostí aj vývoj v susednom Afganistane. České turistky boli unesené 13. marca 2013 v juhozápadnej provincii Balúčistán, keď cestovali z Iránu do Indie a ich mikrobus zastavili asi 120 kilometrov od hranice s Iránom neznámi ozbrojenci. Okrem dvoch zverejnených videí nemajú úrady o dievčatách žiadne informácie.

"Únoscovia sa neozvali, nie je po nich (Češkách) žiadna stopa," povedal bez ďalších podrobností osobitnému spravodajcovi minulý týždeň policajt, ​​ktorý pracoval pre pakistanskú tajnú službu a ktorý si neželá zverejniť svoje meno. Skutočnosť, že únoscovia o sebe nedali za celé dva roky vedieť, je podľa neho v Pakistane neobvyklá. "Ak by boli unesené pre výkupné, únoscovia sa po nejakom čase ozvú. Môže to trvať mesiace, ale nie roky," tvrdí. Jeho slová potvrdzuje Vahid Chalfe z pakistanského denníka Dawn. "Je to veľmi nezvyčajné," súhlasí. "Možno sa dostali do rúk niekomu, kto ich chcel predať nejaké ozbrojenej skupine, ale potom sa niečo stalo, pretože je okolo toho úplné ticho," dodal v rozhovore minulý týždeň.

V pondelok riaditeľ pakistanského Národného úradu pre krízové ​​situácie (NCMC) Saud Azíz uviedol, že pakistanské úrady majú podozrenie, že by dievčatá mohli byť v Afganistane, a chcú Afgancov požiadať o pomoc pri pátraní. Podľa oboch Pakistancov nájdenie dievčat sťažuje charakter oblasti, kde zmizli. "Je to pustá krajina, veľmi hornatá. Je to veľmi náročný terén. Američanom trvalo desať rokov, než tam našli (vodcu teroristickej organizácie al-Kájda) Usámu bin Ládina," poznamenal policajný dôstojník. "Tá oblasť je síce na jednej strane pustá, veľa aktivít tam ale má Taliban," doplnil Chalfe.

Na základe jedného zo zverejnených videí, v ktorom Češky privítali prepustenie pakistanskej lekárky Áfíi Siddíkíovej väznenej v USA, sa žurnalista domnieva, že by za únosom mohla stáť Al-Kájda. "Možno boli unesené pre nejaký iný dôvod, ale podľa mňa sa dostali do rúk ľudí, ktorí sú priamo napojení na al-Kájdu. Mohol ich uniesť napr. Taliban a odovzdať Al-Káide," uvažuje aj na základe znalosti prostredia v Balúčistane a skupín, ktoré tam operujú.

Prípad dvoch Češiek vyniká na pozadí skutočnosti, že únosy cudzincov v Pakistane v poslednej dobe podľa oboch citovaných zdrojov prakticky vymizli. "Neviem o tom, že by teraz dochádzalo k únosom cudzincov," tvrdí Chalfe, ktorý sa v minulosti týmto kauzám venoval. "Táto hrozba sa teraz zmenšila. Keď dochádza v Afganistane na rokovania s Talibanom, nemá (táto organizácia) dôvody unášať cudzincov," dáva tento trend do súvislosti so snahami kábulskej vlády zmierlivo urovnať dlhoročný ozbrojený konflikt s islamskými fundamentalistami.

Pakistan sa chce pri pátraní po unesených Češkách obrátiť na Afganistan

O spoluprácu pri pátraní po dvoch Češkách, ktoré pred necelými dvoma rokmi zmizli v Pakistane, chcú pakistanské úrady požiadať aj Afganistan. Informoval o tom dnes pakistanský spravodajský server Dawn.

K únosu Antonie Chrásteckej a Hany Humpálovej došlo v pakistanskej provincii Balúčistán, ležiacej na hraniciach s Afganistanom, čo je jeden z dôvodov, prečo pakistanské ministerstvo zahraničných vecí pravdepodobne v krátkom čase osloví Kábul, aby sa do pátrania po zmiznutých Češkách zapojil. Únoscovia ich totiž mohli odviezť do Afganistanu. 

Obe Češky unieslo 14. marca 2013 približne desať ozbrojencov, keď cestovali z Iránu cez Pakistan do Indie. V Pakistane prechádzali cez provinciu Balúčistán, avšak len niekoľko kilometrov od hraníc ich zastavili únoscovia. Sprevádzal ich aj policajt, ktorého útočníci prepustili.

V júni 2013 sa na internete objavilo video, v ktorom mladé Češky žiadajú o prepustenie pakistanskej neurologičky Afíje Siddíkíovej väznenej v  Spojených štátoch. Siddíkíová sa po absolvovaní štúdia v USA vrátila do Pakistanu, kde podľa Američanov začala pracovať pre teroristickú sieť al-Káida a pripravovala údajne bombový útok. USA ju následne zatkli a v roku 2010 odsúdili na 86 rokov väzenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu