Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Maďarský parlament rozhodne o utajení zmluvy o dostavbe blokov Paksu s Ruskom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Poslanci maďarského parlamentu rozhodnú dnes o vládnom návrhu utajiť na 30 rokov niektoré obchodné a technické údaje zmluvy o rozširovaní atómovej elektrárne v Paksi. Informovala o tom agentúra MTI.

Pôvodne mala byť zmluva s Ruskom utajená iba na 15 rokov, minulý týždeň však vláda predložila pozmeňujúci návrh na predĺženie tohto obdobia na 30 rokov. Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán začiatkom minulého roka v Moskve dohodol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom rozšírenie elektrárne v Paksi za účasti ruských podnikov a s pomocou ruského úveru.

Poslanci maďarského parlamentu 23. júna 2014 schválili maďarsko-ruskú úverovú zmluvu, ktorá je potrebná na financovanie rozšírenia jadrovej elektrárne. V zmysle dohody ruská strana poskytne štátny úver v maximálnej hodnote desiatich miliárd eur na projektovanie, výstavbu a financovanie prác a služieb potrebných na uvedenie nových blokov číslo 5 a 6 do prevádzky.Putin na pracovnej návšteve Budapešti 17. februára tohto roka povedal, že dostavba dvoch blokov atómovej elektrárne v Paksi je pre Maďarsko veľmi výhodným obchodom. Dodal, že vznikne 10.000 pracovných príležitostí a energia bude v Maďarsku lacnejšia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu