Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Ukrajinského poslanca prepustili: Musí sa hlásiť na súde, inak ho opäť zatknú!

Smútočný pochod v Moskve
Smútočný pochod v Moskve (Zdroj: SITA)

MOSKVA – Zatknutého ukrajinského poslanca Oleksija Hončarenka, ktorý sa v nedeľu v Moskve zúčastnil smútočného pochodu za zavraždeného ruského opozičného politika Borisa Nemcova, prepustili večer predbežne na slobodu. Povedal to pre denník Ukrajinska pravda s tým, že dnes sa bude musieť hlásiť na súde kvôli správnemu priestupku, inak mu hrozí opätovné zatknutie.

Hončarenko po prepustení na svojom facebookovom profile uviedol, že bol zatknutý, pretože mal oblečené tričko s portrétom Nemcova a sloganom "Hrdinovia neumierajú". V tom čase nevykrikoval žiadne heslá a nemal nijaký plagát ani vlajku.

Podľa vlastných slov bol obvinený z neuposlúchnutia úradov, hoci sa ničoho takého nedopustil. Po zatknutí ho zbili a na žiadosť o lekára nereagovali. Ukazovali mu nejaké zápisnice a vyhrážali sa mu, že sa už nikdy nedostane von a že "tu nie som na Majdane".

"Neviem, kto to bol, bolo ich asi 15. Bol tam jeden z FSB (ruská tajná služba), bola tam polícia. Všetci boli v civile," citovala Hončarenka Ukrajinska pravda. Ruský Federálny vyšetrovací výbor oznámil, Hončarenka vypočúvali kvôli jeho údajnej účasti na stretoch medzi proruskými a proukrajinskými demonštrantami, ku ktorým došlo 2. mája v jeho domovskom meste Odesa. Pri požiari v Dome odborov, kde sa zhromaždili odporcovia súčasnej vlády v Kyjeve, zahynulo 48 ľudí a vyše 200 utrpelo zranenia.

Na otázku Ukrajinskej pravdy, či sa ho pýtali aj na Odesu, Hončarenko odpovedal: "Jeden z nich mi povedal, že chcú objasniť otázku mojej účasti na udalostiach z 2. mája v Odese. Žiadne ďalšie otázky neboli." Po prepustení prepravili Hončarenka na veľvyslanectvo Ukrajiny v Ruskej federácii.

Bývalého ruského vicepremiéra Nemcova zastrelili v piatok krátko pred polnocou miestneho času, keď kráčal po moste neďaleko Kremľa. Spoločníčka 55-ročného politika vyviazla bez zranení. Na nedeľňajšom pochode sa podľa opozície zúčastnilo viac ako 70.000 ľudí, polícia odhadla ich počet na 21.000.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu