Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Obete masakru v Uherskom Brode zomreli okamžite: Nemali šancu, tvrdí prokurátor

Strelec zavraždil osem ľudí
Strelec zavraždil osem ľudí (Zdroj: Foto: Sita, menicka.cz, Tv Nova, patrioti.ub.cz)

UHERSKÝ BROD - Polícia bude mať na budúci týždeň prvé výsledky analýzy zásahu proti mužovi, ktorý v utorok 24. februára v reštaurácii Družba v moravskom meste Uherský Brod zastrelil osem ľudí. Oznámila to polícia Zlínskeho kraja. Zákrok, ktorý v médiách kritizovali očití svedkovia tragédie, bude vyšetrovať aj Generálna inšpekcia bezpečnostných zborov (GIBS). Informoval o tom dnes spravodajský portál Novinky.cz.

"Najneskôr v prvom marcovom týždni budú k dispozícii prvé závery dôkladnej analýzy zákroku, ktorou sa momentálne zaoberá na pokyn policajného prezidenta odbor vnútornej kontroly policajného prezídia," uvádza sa v správe polície.

Odbor vnútornej kontroly zlínskeho krajského riaditeľstva zároveň preveruje rýchlosť, profesionalitu a taktiku zákroku.

Minister vnútra Milan Chovanec (ČSSD) nariadil GIBS, aby zásah preverila, ale podľa jeho názoru polícia neurobila chyby. V médiách sa objavili svedectvá ľudí, čo prežili útok v reštaurácii, a tí policajný zásah kritizovali - predovšetkým prišiel podľa nich neskoro a niektoré obete mohli žiť.

Minister Chovanec dnes vo vysielaní televízie Prima obhajoval zásah polície a ohradil sa proti rôznym špekuláciám, ktoré sa postupne objavujú, a vyzval verejnosť, aby počkala na výsledky vyšetrovania. "Ľudia boli v šoku, prvú hodinu policajti nemali informácie," povedal minister v reakcii na výpovede svedkov, podľa ktorých polícia zasiahla neskoro.

"My sme v tom čase nevedeli, či sú tam preživší. Ak sa ukáže fatálne zlyhanie polície, budú vyvodené dôsledky," zdôraznil Chovanec, ktorého citoval portál Novinky.cz.

Obyvateľ Uherského Brodu zastrelil v utorok v Družbe sedem mužov a jednu ženu vo veku 27 až 66 rokov, pričom k nim zrejme nemal žiadny bližší vzťah. Jedna žena utrpela pri útoku zranenia a jeden z hostí prežil masaker ukrytý na toaletách reštaurácie. Všetkých osem obetí streľby aj samotný páchateľ môžu byť pochovaní. Polícia už pozná predbežné výsledky pitiev. 

Obete strelca zomreli prakticky okamžite, nikto nemal šancu prežiť dlhšie než niekoľko minút, vyhlásil dnes vo vysielaní Českej televízie (ČT) dozorujúci štátny zástupca (prokurátor) Roman Kafka. Odvolával sa pritom na výsledky pitiev obetí. Zatiaľ žiadne informácie o chybách polície nie sú, dodal Kafka.

Všetky obete mali podľa neho "rozsiahle, opakované zranenia do miest, ktoré vylučovali prežitie", vysvetlil štátny zástupca v relácii ČT Otázky Václava Moravca.

Kafka tiež povedal, že strelec podľa dostupných informácií nebol psychicky zdravý a jeho stav sa zhoršoval. Jeho manželka doteraz nemohla byť vypočutá, takisto kvôli zlému psychickému stavu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu