Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nemcov sa pred popravou bál, že ho dá Putin zabiť: Mal dôkaz o účasti Ruska v boji na Ukrajine

Rusko smúti za Borisom Nemcovom Zobraziť galériu (6)
Rusko smúti za Borisom Nemcovom (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyhlásil, že ruského opozičného politika Borisa Nemcova zavraždili, lebo plánoval odhaliť dôkazy o ruskej účasti na ukrajinskom separatistickom konflikte. Okrem toho sa však objavili aj iné teórie a špekulácie o skutočných dôvodoch jeho smrti!

Porošenko vzdal poctu Nemcovovi, ktorého zastrelili v piatok neskoro večer v centre Moskvy. Porošenko tiež uviedol, že ostrý kritik prezidenta Vladimira Putina mu pred niekoľkými týždňami oznámil, že má dôkaz o ruskej úlohe v ukrajinskej kríze a zverejní ho. Povedal, že odhalí presvedčivé dôkazy o účasti ruských ozbrojených síl na Ukrajine. Niekto sa toho veľmi bál... Zabili ho, povedal Porošenko vo vyjadreniach, vysielaných televíziou počas jeho návštevy v ukrajinskom meste Vinnycia.

Smrti sa obával aj samotný Nemcov, už 10. januára povedal, že by ho mohol dať Vladimir Putin zabiť. Zrejme ho v tom podporovala aj jeho 87-ročná matka: „Vždy, keď jej volám, tak nadáva, kedy sa už prestaneš vzpierať Putinovi? On ťa zabije!“ Keď sa ho v rozhovore opýtali, či sa obáva, odpovedal: „Viete, áno... trochu. Nie toľko ako moja matka, ale aj tak... Ale zase až tak sa nebojím.“

Rusko smúti za Borisom
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Narobil si veľa nepriateľov

Nemcov pripustil, že odsudzovaním ruskej agresie proti Ukrajine si narobil veľa nepriateľov, ale jeho matka sa aj tak najviac bála Putina. „Stavala sa rozhodne proti tomu, čo sa stalo na Ukrajine. Domnievala sa, že je to katastrofa, úplná hrôza. Ale viac než Ukrajina ju trápil Putin,“ zveril sa opozičník.

Práve Nemcovovej matke už stihol Putin sľúbiť, že urobí všetko pre dolapenie a potrestanie vrahov jej syna. „Urobíme všetko, aby organizátori a vykonávatelia podlej a cynickej vraždy boli spravodlivo potrestaní,“ uviedol Putin v sústrastnom posolstve zverejnenom na webovej stránke Kremľa a venovanému Nemcovovej matke.

Nemcovov dlhoročný druh v opozícii, bývalý šachový šampión Garri Kasparov, dal v rozhovore pre ukrajinské vydanie časopisu Fokus najavo, že považuje vraždu za dielo režimu. Pochybujem, že by Putin vydal rozkaz (...), ale Putin vytvoril ovzdušie, v ktorom sa politické vraždy stávajú možnými, vyhlásil.

Rusko smúti za Borisom
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Vraždu zosnoval Západ

Naopak, promoskovský vládca kaukazského Čečenska Ramzan Kadyrov, pripísal likvidáciu opozičného politika Západu a Kyjevu. Iba sily zainteresované v stupňovaní napätia mohli podniknúť tak zaludny ťah. Strojcovia vraždy dúfajú, že celý svet obviní z Nemcovovej smrti ruské vedenie a zdvihne sa vlna protestov. Niet pochýb, že vraždu zosnovali tajné služby Západu, snažiace sa akýmikoľvek metódami vyvolať vnútorný konflikt v Rusku, usúdil Kadyrov podľa agentúry TASS.

Prehliadnuť sa vraj tiež nedá nenávisť Kyjeva voči Rusku, a tak rozsudok vynesený v nejakej západnej metropole mohol byť vykonaný rukami ukrajinských špeciálnych služieb. Policajtom sa podľa ruskej televízie medzitým podarilo v centre Moskvy, v blízkosti pešej zóny Arbat, nájsť biely automobil, ktorý zrejme patril najatým zabijakom. Voz teraz prezerajú kriminalisti. Podľa agentúry Interfax už našli "pádne dôkazy", že práve v tomto aute vrahovia utiekli. Nemcov má byť pochovaný v utorok, po poslednom rozlúčení, ktoré sa odohrá v Sacharovovej centre v Moskve.

Rusko smúti za Borisom
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Smútočný pochod

Moskovská radnica povolila usporiadať v nedeľu popoludní smútočný pochod za zavraždeného Nemcova. Pochod povedie z východnej časti centra cez nábrežie na most, kde bol kritik Kremľa v noci na dnešok zavraždený, potvrdila radnica. Smútočný pochod sa odohrá namiesto povolenej opozičnej demonštrácie proti kríze a vojne na Ukrajine, ktorý sa mal konať ako "jarný pochod" na okraji metropoly.

Trasa smútočného pochodu však minie hlavnú tepnu metropoly, Tverská ulicu a Červené námestie. Akcia má začať v 13:00 SEČ a organizátori čakajú účasť až 50-tisíc ľudí. Polícia bude starostlivo prezerať účastníkov akcie, aby zabránila provokáciám, upozornila radnica a povzbudila, aby ľudia pristupovali k bezpečnostným opatreniam s porozumením. Na miesto zločinu, ktoré sa nachádza neďaleko od Kremľa, už teraz prichádzajú davy ľudí a kladú tu kvety na uctenie Nemcovovej pamiatky.

Rusko smúti za Borisom
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Médiá predpokladajú, že Nemcov bol aj v čase vraždy "pod dohľadom" úradov, rovnako tak ako okolie Kremľa má patriť k najlepšie stráženým v krajine, a tak očakávajú, že dolapenie páchateľov zrejme bude otázkou krátkeho času. Avšak vyšetrovatelia zatiaľ len hovoria o množstve rôznych verzií, ale doposiaľ žiadne dolapenie neohlásili.

Nemcov sa pred popravou
Zobraziť galériu (6)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu