Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Putin bez hanby: Sviatok špeciálnych jednotiek budú Rusi oslavovať v deň obsadenia Krymu!

Demonštrácie v krymskom Simferopole Zobraziť galériu (2)
Demonštrácie v krymskom Simferopole (Zdroj: SITA)

MOSKVA – Mnohí kritici politiky ruského prezidenta Vladimira Putina považujú jeho najnovšie vyhlásenie za prinajmenšom arogantné. Podpísal totiž dekrét, ktorým určil 27. február za pamätný deň špeciálnych vojenských operácií, a to zo žiadneho oficiálneho dôvodu. Tento dátum sa však zhoduje s minuloročným obsadením sídla regionálnej vlády a parlamentu v Simferopole, metropole Krymskej autonómnej republiky na Ukrajine!

„Dozvedel som sa, že budovy parlamentu a rady ministrov boli obsadené ozbrojenými mužmi v uniformách bez zreteľného označenia,“ uviedol na Facebooku tatársky predstaviteľ Refat Čubarov v ten deň. Spravodajca agentúry Reuters vtedy videl nad oboma budovami parlamentu viať ruské vlajky. Neskôr Kremeľ priznal, že šlo o príslušníkov ruskej armády.

Putin sa však tomuto priznaniu bránil zubami-nechtami. „Som si istý, že ukrajinská armáda a ruská armáda nebudú stáť proti sebe, ale v boji budú na tej istej strane,“ povedal a tvrdil, že ozbrojení a zamaskovaní muži, ktorí obsadili parlament, boli členmi „miestnej jednotky, ktorí mohli mať svoje vybavenie z tamojších obchodov“.

Putin bez hanby: Sviatok
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: kremlin.ru)

O dva týždne neskôr pod váhou početných dôkazov priznal, že Rusi boli na Krymskom polostrove aktívni, ale vraj len preto, že chcel ochrániť ruských hovorcov a poradcov. Po obsadení parlamentu postupne ovládli ruské sily aj letiská, vojenské základne a regionálne médiá. Referendum bez účasti vierohodných zahraničných pozorovateľov, za to s prítomnosťou ozbrojených vojakov, nakoniec rozhodlo o osude Krymu.

Putin tak vyhlásil pamätný sviatok, ktorý nijako nezdôvodnil, nie v deň, keď sa v referende rozhodlo o autonómnosti Krymu, ale v deň, keď tamojší regionálny parlament obsadili ruskí vojaci. Pôvodne sa tento "sviatok" venovaný jednotkám špeciálnych vojenských operácií pripomínal v máji.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu