Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Masaker v Uherskom Brode: Policajti nezasiahli, mysleli si, že rukojemníci sú nažive!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Foto: Sita, menicka.cz, Tv Nova, patrioti.ub.cz)

UHERSKÝ BROD - Policajti vo štvrtok vysvetlili, prečo v utorok 24. februára vtrhli do reštaurácie Družba v moravskom meste Uherský Brod, kde strelec zavraždil osem ľudí, až po takmer dvoch hodinách. Držali sa ďalej, pretože útočník s nimi komunikoval a tvrdil im, že má rukojemníkov. Policajti vtedy nevedeli, že všetci sú celý čas už mŕtvi. Informoval o tom český spravodajský portál.

Na adresu policajtov sa zniesla kritika, že v reštaurácii mali zasiahnuť skôr. Riaditeľ polície Zlínskeho kraja Jaromír Tkadleček však vyhlásil, že to nebolo možné. A poskytol časový súhrn popoludňajšej tragédie. Prvé oznámenie prijali policajti o 12.38 h - muž strieľal v reštaurácii Družba v Uherskom Brode. O minútu mali ďalší telefonát s informáciou, že páchateľ je stále vo vnútri a sú možné ďalšie zranenia. O 12.43 h začal s políciou komunikovať muž, ktorý sa skrýval na toalete. 

Prvá hliadka policajtov z miestneho obvodného oddelenia prišla pred reštauráciu o 12.47 h. "Po troch minútach nadviazali kontakt s mužom, ktorý na nich začal strieľať. Z troch možných postupov sa hliadka rozhodla pre stiahnutie sa z priestoru a zavolanie posíl," vysvetlil Tkadleček. Dodal, že síce všetci policajti musia byť ochotní podstúpiť riziko streleckého konfliktu, ale vždy je sprevádzané aj rizikom ohrozenia civilistov.

Streľba v Uherskom Brode
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Na miesto dorazili ďalší policajti a o 12.56 h si veliteľ zásahu vyžiadal zásahovú jednotku z Brna, keďže Zlínsky kraj takú nemá. Presun 15 policajných špecialistov v štyroch autách po trase dlhej 90 kilometrov trval od nahlásenia 66 minút. Veliteľ brnianskej zásahovej jednotky Zdeněk Frank sa vyjadril aj ku kritike, prečo sa špecialisti nepresúvali vrtuľníkom - zmestilo by sa doň totiž len šesť mužov so základným vybavením, čo by nebolo pre zásah v reštaurácii dostatočné, a museli by čakať na ďalších kolegov idúcich autom.

Keďže muž sa pred 13.00 h skontaktoval aj s televíziou Prima, policajti získali na útočníka i telefonický kontakt a o 13.07 h s ním vyjednávač, ktorý bol na ceste zo Zlína, nadviazal kontakt. Skúsený, úspešný vyjednávač dostal od muža informáciu, že zadržiava rukojemníkov a chce vyjednávať. Práve táto skutočnosť bola pre ďalší postup polície zásadná. Polícia musí podľa zákona predovšetkým chrániť život a zdravie. Policajti vedeli, že niekto je ukrytý na toalete.

Muž odmietal prepustiť prípadných zranených či vpustiť dnu zdravotníka. Komunikácia sa vyostrovala a strácala reálny základ, uviedol Tkadleček. Po 14.00 h prestal útočník reagovať na telefonáty a esemesky, o 14.15 h bola komunikácia ukončená. Veliteľ zásahu vyhodnotil po rýchlej porade situáciu tak, že nutné sú silové riešenie - a o 14.21 h vnikla dnu zásahová jednotka.

Ešte predtým sa pokúsili s vyjednávačom o kontakt cez okno. Keď však zaujali pozície, zvnútra sa ozval výstrel. Bol to signál, že zásahová jednotka musí okamžite vniknúť do reštaurácie. Zákrok trval len niekoľko sekúnd a policajti našli vo vnútri iba osem mŕtvych obetí bez známok života a mŕtveho strelca. Z doterajších informácií vyplýva, že páchateľ zastrelil väčšinu osôb hneď po vniknutí do reštaurácie a za krátky čas. Keď teda polícia komunikovala s mužom, všetci ľudia už boli mŕtvi. "My sme však tieto informácie nemali," vysvetlil Tkadleček, ktorého citoval portál.

Príbuzní vraha z Uherského Brodu vyjadrili sústrať rodinám obetí 

Rodina muža, ktorý v juhomoravskom meste Uherský Brod zastrelil v utorok v miestnej reštaurácii osem ľudí, zaslala Syndikátu novinárov Českej republiky list určený médiám. Vyjadruje v ňom úprimnú sústrasť rodinám obetí. Informovala o tom česká televízia. Vraha Zdeňka K. údajne príbuzní naposledy videli pred 12 rokmi na pohrebe, odvtedy s ním nekomunikovali a o jeho živote nič nevedeli. Prišiel o prácu a údajne sa uzavrel do seba. 

Príbuzní vraha z Uherského Brodu zároveň vo svojom liste prosia médiá, aby rešpektovali ich situáciu a nepokúšali sa ich kontaktovať. Štátny zástupca (prokurátor) dnes vydal súhlas s pohrebom obetí utorňajšej streľby, čo je podmienka, aby mohli prebehnúť posledné rozlúčky.

Starosta Brodu nemohol výrokom ohroziť muža ukrytého na WC, útočník už nežil 

Výrok starostu moravského mesta Uherský Brod Patrika Kunčara pre médiá, že na toalete reštaurácie Družba sa počas utorkového útoku strelca skrýva muž, nemohol tohto muža ohroziť, ako tvrdil český minister vnútra Milan Chovanec. Uviedla to vo štvrtok televízia ČT24 na svojej webovej stránke. Minister Chovanec na sociálnej sieti Twitter totiž napísal, že starosta kvôli svojej "urečnenosti" skomplikoval prácu policajtov a ohrozil život ukrytého muža, o ktorom útočník v reštaurácii nevedel.

Z časovej osi polície vyplýva, že keď starosta Kunčar v živom vysielaní pre spravodajskú televíziu ČT24 prezradil, že v reštaurácii sa skrýva jeden živý človek, strelec bol už mŕtvy. A predtým bez varovania zabil osem zákazníkov v reštaurácii.

"Pán starosta podľa mojich informácií rozprával v médiách o mužovi zatvorenom na záchode niekedy po 14.00 h. A médiá to už dávno vedeli, dá sa to vyhľadať z online zdrojov. Takže únik nie je na strane pána starostu, ale na strane polície, a tým by sa ministerstvo malo zaoberať," uviedol v českej televízii podpredseda politického hnutia Starostovia a nezávislí (STAN) Petr Gazdík.

Reštauráciu Družba v Uherskom Brode už pravdepodobne neotvoria 

Reštauráciu Družba v českom meste Uherský Brod, kde 63-ročný muž v utorok zastrelil osem ľudí, už nechce jej prevádzkovateľ otvoriť. Informoval o tom dnes Český rozhlas (ČRo). Miestni obyvatelia sa netaja tým, že by do Družby viac ísť nechceli. "Myslím, že sa teraz budú báť chodiť do akejkoľvek reštaurácie," uviedla jedna z miestnych žien. Aj Pavel Karlík, ktorý reštauráciu Družba viedol ostatných deväť rokov, si chcel pôvodne nechať na rozhodovanie o osude reštaurácie týždeň. Teraz podľa ČRo názor zmenil. Dôvodom je otrasný zážitok, s ktorým sa len ťažko vyrovnáva.

"Videl som staršieho človeka s fúzmi, s napriahnutou rukou, v ktorej mal krátku zbraň a strieľal smerom k hosťom. Tak som padol na kolená, po kolenách som došiel do kuchyne, tam boli dve kuchárky. Vstal som a hovorím, aby okamžite utiekli. Medzitým sa stále ozývali výstrely," spomínal na tragický moment prevádzkovateľ reštaurácie Pavel Karlík. Jedna z kuchárok ešte stačila otvoriť dvere do prevádzkových priestorov, ktorými potom unikli niekoľkí hostia.

Obyvatelia Uherského Brodu si včera uctili obete utorňajšej streľby benefičným koncertom. Honoráru sa vzdalo i trio slovenských operných spevákov La Gioia. Zisk pomôže rodinám ôsmich ľudí, ktorých páchateľ zastrelil. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu