Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Bezpilotné lietadlá nad Parížom vyvolávajú strach: Nikto nevie, odkiaľ prišli, ani komu patria

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

PARÍŽ - Už druhú noc po sebe lietali nad Parížom malé bezpilotné lietadlá neznámeho pôvodu. Ako informovala v stredu francúzska polícia, medzi 23:00 a 02:00 hodinou zaznamenali v centre hlavného mesta päť takýchto prípadov. Strážcom zákona sa však opäť nepodarilo dolapiť tých, čo ich riadili, ako ani drony samotné.

Tie zaregistrovali tentoraz pri Invalidovni, Place de la Concorde (Námestí Svornosti), ktoré leží v blízkosti americkej ambasády a pri dvoch kľúčových dopravných uzloch Porte de Saint-Cloud a Porte de Clignancourt. Lietanie nad Parížom je pritom v noci ilegálne a nízke prelety potrebujú oprávnenie od úradov. Štátna prokuratúra začala v súvislosti s prípadom vyšetrovanie.

Už v noci na utorok zaznamenali francúzske bezpečnostné orgány výskyt najmenej piatich bezpilotných lietadiel pohybujúcich sa nad podobnými miestami v centre Paríža. Drony lietali napríklad nad budovou amerického veľvyslanectva či Eiffelovou vežou. Posledné prelety sa však už podarilo nafilmovať a záznam bude analyzovať desaťčlenný tím odborníkov zostavený po prvých incidentoch. Francúzske úrady sú v stave vysokej ostražitosti po januárovom ozbrojenom útoku na parížsku redakciu týždenníka Charlie Hebdo a následných rukojemníckych drámach. Celkovo pri nich zahynulo sedemnásť ľudí ako aj traja útočníci. Drony spozorovali vo Francúzsku sporadicky už aj v minulosti, napríklad nad prezidentským Elyzejským palácom či jadrovými zariadeniami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu