Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dráma v Uherskom Brode: Detaily krvavého masakru, prehovoril jediný svedok!

Vynášajú strelcovu manželku, ktorá sa najprv zabarikádovala Zobraziť galériu (7)
Vynášajú strelcovu manželku, ktorá sa najprv zabarikádovala (Zdroj: Foto: tv nova)

UHERSKÝ BROD – Polícia v Uherskom Brode krátko po jedenástej hodine večer vnikla do domu, v ktorom sa podvečer zabarikádovala manželka útočníka, ktorý v miestnej reštaurácii predtým zabil ôsmich ľudí a nakoniec zrejme obrátil zbraň aj proti sebe. Polícia informovala, že pri zásahu nevypálila ani jediný výstrel, naopak, s útočníkom sa pokúšala vyjednávať.

Ako informoval český spravodajský server idnes.cz, celá akcia trvala len niekoľko desiatok sekúnd. Podľa výpovedí sa obišla bez streľby. Polícia niekoľko minút po vniknutí do domu z neho vyviedla ženu do pristavenej sanitky. Policajti so zásahom dlhší čas čakali. Krátko pred 23. hodinou nechali na ulici odpojiť elektrický prúd. Server idnes.cz uviedol, že polícia predtým zrejme so ženou zosnulého útočníka vyjednávala. Žena ich odmietala pustiť dnu, kým sa nevráti jej manžel. Ten však po streľbe (okolo 13. hodiny) v reštaurácii zrejme spáchal samovraždu. K domu tiež dorazila sanitka. Žena nakoniec vyšla po zásahu z domu a za sprievodu policajtov a záchranárov vstúpila do sanitky. Previezli ju na psychiatriu.

"Pani bola v zlom psychickom stave, lekár na mieste rozhodol o jej hospitalizácii v psychiatrickej liečebni," povedal krajský policajný hovorca Pavel Stránský, podľa ktorého polícia potrebovala do domu vstúpiť kvôli ochrane života ľudí. "Iné zákonné dôvody sme k tomu nemali, nevykonávali sme tam žiadne ďalšie úkony. Našli sme tam pani v zlom stave a bola z miesta odvezená," podotkol hovorca. Polícia podľa neho zatiaľ nebude komentovať, aké ďalšie úkony bude vykonávať v súvislosti s bydliskom útočníka.

Dráma v Uherskom Brode:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Foto TV Nova: )

Internetový portál novinky.cz dodáva, že zásahové komando preniklo do domu zozadu zo záhrady.
Dotyční manželia nemali vo svojom bezprostrednom okolí najlepšiu povesť. Podľa miestnych obyvateľov boli obaja psychicky labilní. Muž sa podľa dostupných informácií neliečil na žiadnu psychickú poruchu, zatiaľ čo jeho manželka áno. Miestni sa zhodujú, že žena občas lieky vynechávala, čo sa zrejme odrazilo na jej chovaní.

Ľudia v reštaurácii sa snažili aj brániť, opísal útok jediný priamy svedok

Petr Gabriel je jediný, kto priamo na mieste tragédie prežil v úkryte utorkové vyčíňanie 62-ročného masového vraha Zdeňka K. Iní šťastlivci ušli z reštaurácie Družba v moravskom meste Uherský Brod počas pauzy, keď si zrejme strelec bral do ruky druhú zbraň. Gabriel (33) zostal ukrytý v kabínke toalety. Prvé chvíle boli preňho desivé - počúval vraždenie ôsmich nevinných ľudí. Napísal to dnes český spravodajský portál Novinky.cz.

"Do tej reštaurácie som chodil každý deň na obed. Stretol som vo dverách pána, ktorého som zdvorilo predbehol. Povedal som mu s humorom, že som rýchlejší a že naňho určite tiež zvýši obed. Potom som šiel na toaletu a to mi zachránilo život," opísal mladík udalosť v reštaurácii.

Keď bol Gabriel na toalete, zatelefonoval mu kolega. Telefonát radšej vybavoval na toalete, pretože v reštaurácii by nič nepočul. Po chvíli počul sériu výstrelov, ktoré mu v takej pokojnej oblasti pripadali ako zlý sen a spôsobili mu šok. Mladík sa preto zatvoril do kabínky. "Triasol som sa od hrôzy. Zavolal som záchranku, zalarmoval políciu. Tí mi pomaly ani nechceli veriť," uviedol Gabriel.

Po určitom čase nastal pokoj a mladík sa snažil zatelefonovať manželke, aby informovala ostatných. Stále si však uvedomoval, že keby sa vrah prišiel pozrieť na toaletu, čaká ho smrť. "Z toaliet som vyšiel po dvoch hodinách, zásahovka ma vyviedla," povedal Gabriel, ktorý za dverami toalety počul všetku tú hrôzu a vyčíňanie Zdeňka K.

"Ľudia sa snažili aj brániť, ktosi po strelcovi hodil stoličku. Bol tam hrozný rev, padanie pivných krígľov. Všetko som len počul, ani som nevykukol, to už by bolo po mne. Len som tiež počul, že celý čas hrala televízia, ČT24. Vravel som si, kedy o tom budú konečne informovať. Či o tom vôbec niekto vie," opísal situáciu svedok, ktorého citoval portál Novinky.cz.

Gabriel počul, ako do miestnosti vošlo komando. "Niečo tam rozbíjali. Ale strašne dlho to trvalo. Volal som manželke, nech ma zachránia. Nech ma vyslobodia. Vravela mi, že policajti stále chodia dookola a niečo vyhodnocujú. Pritom som písal esemesku a volal som, že je tu pokoj, nech zasiahnu," dodal pohnutým hlasom mladík.

Dovolil si skritizovať zásah polície. Podľa jeho názoru mala zásahová jednotka priletieť vrtuľníkom, a nie priviezť sa osobnými autami. "Zásah mal byť rozhodne rýchlejší. O 12.30 h bolo počuť prvé výstrely, zásahovka ma vyslobodila niekedy o 14.20 h," spresnil Gabriel. Zároveň však cítil po vyslobodení obrovskú úľavu a ponáhľal sa za manželkou.

Uherský Brod schválil pomoc pozostalým až do výšky pol milióna korún

Mestské zastupiteľstvo Uherského Brodu schválilo dnes poskytnutie finančnej výpomoci pozostalým po obetiach, ktoré v utorok v reštaurácii Družba zastrelil Zdeněk K. Zastupiteľstvo splnomocnilo mestskú radu, aby operatívne vyplatila sumy až do výšky pol milióna českých korún (18.200 eur).

Mesto o tom informovalo na svojich webových stránkach, napísal spravodajský portál Novinky.cz. Uherský Brod tiež vyhlásil verejnú zbierku na pomoc pozostalým a zriadil aj účet v banke, kam môžu záujemcovia posielať peniaze. Zbierka bude ukončená 30. apríla 2015.

Streľbu v obľúbenej reštauráciu Družba v Uherskom Brode, iba 30 kilometrov od Slovenska, neprežilo v utorok v čase obeda celkovo osem ľudí - sedem mužov vo veku 27-66 rokov a jedna 43-ročná žena. Úrady ich totožnosť stále nezverejnili. Jednu ženu, účtovníčku reštaurácie, previezli s ťažkými strelnými poraneniami do nemocnice v Uherskom Hradišti. Teraz by už mala byť mimo ohrozenia života. Útočník Zdeněk K. sa nakoniec sám zastrelil, pripomenul portál Novinky.cz.

Útočník sa skryl za barový pult a pálil, opísal útok policajný šéf

Polícia pokračuje vo vyšetrovaní utorkovej streľby v moravskom meste Uherský Brod, kde 62-ročný muž v reštaurácii Družba zastrelil osem ľudí a potom spáchal samovraždu. O najnovších zisteniach informoval na dnešnej tlačovom brífingu v Prahe riaditeľ Krajského riaditeľstva polície Zlínskeho kraja Jaromír Tkadleček, uviedol spravodajský portál iDNES.cz.

"Masová vražda takého charakteru nemá v ČR obdobu. Následky, ktoré spôsobila, sú fatálne," povedal Tkadleček.

"Do akcie boli zapojené desiatky policajtov. Keď sme nad tragickým miestom stáli, hlboko to nami ľudsky otriaslo. To však nemôže mať vplyv na našu profesionalitu," dodal. Podľa neho policajti boli na mieste rýchlo a v predpísanom čase.

Nový šéf polície Zlínskeho kraja Tkadleček upozornil, že vyšetrovanie bude trvať týždne až mesiace. Polícia totiž musí čakať na výsledky pitiev, vyjadrenia znalcov, výsledky vypočúvania desiatok osôb, zostavenie časového rámca celého procesu. Reštaurácia Družba zostáva stále zatvorená a strážená, keďže prebieha hľadanie ďalších dôkazov. Zatvorený je aj objekt, kde páchateľ býval, dodal policajný veliteľ.

Tkadleček o samotnej udalosti vyhlásil, že išlo o rýchly sled udalostí a vrah pálil preto, aby zabil čo najviac ľudí. "Osoba hneď, ako vstúpila do reštaurácie, začala bez akéhokoľvek varovania strieľať. Pre tých, čo tam zostali, už potom v podstate nebolo úniku," opísal tragédiu.

Ako prvá dorazila do reštaurácie dvojčlenná hliadka miestneho obvodného policajného oddelenia. O 12.50 h postupovala po schodisku smerom do reštaurácie. Keď sa obaja príslušníci dostali do priestoru dverí, páchateľ na nich spustil paľbu. Strieľal z pomerne väčšej vzdialenosti, z protiľahlého roku miestnosti, kde sa skryl za barovým pultom. "Bola vidieť iba jeho hlava a ruka, ktorou strieľal," opísal situáciu Tkadleček.

V tú chvíľu videli policajti okrem páchateľa aj obete útoku. "Reštaurácia bola plná rôzne sediacich a ležiacich ľudí. Ale policajti vtedy nemohli vedieť, či sú zranení, alebo mŕtvi," uviedol policajný šéf.

Obaja príslušníci polície mali nepriestrelné vesty a v ruke zbraň. Použili zákonné výzvy, ale páchateľ nereagoval, preto zvažovali použitie zbraní. Hliadka vtedy ešte nezačala strieľať. Situáciu vyhodnotila tak, že je nutné zavolať posily.

Na miesto činu teda dorazila zásahová jednotka a policajný vyjednávač. Podarilo sa mu s páchateľom nadviazať telefonický kontakt.

Vyjednávanie sa najprv uberalo správnym smerom a polícia predpokladala, že jej podarí dostať k ležiacim ľuďom. Vyjednávač a veliteľ zásahu však nakoniec vyhodnotili situáciu tak, že neprebieha pozitívne ani pre políciu, ani pre zúčastnených. "Bolo preto rozhodnuté o represívnom riešení," informoval Tkadleček. A do reštaurácie vtrhla zásahová jednotka.

Riaditeľ ďalej zopakoval, že muž mal platný zbrojný preukaz a vlastnil dve zbrane, ktoré sa našli na mieste činu. Polícia sa domnieva, že práve tieto zbrane boli použité na usmrtenie osôb, ale vyšetrovatelia ešte čakajú na výsledky balistických expertíz.

Muž podľa Tkadlečka splnil všetky podmienky, aby zbrojný preukaz a zbrane vlastnil - nebol zákonný dôvod na ich odobratie. Páchateľ nemal kriminálnu minulosť, zopakoval policajný šéf.

Páchateľova družka je teraz v psychiatrickej nemocnici. Nie je zadržaná, ale komunikácia s ňou bude veľmi zložitá, informoval krajský policajný šéf, ktorého citoval portál iDNES.cz.

Tkadleček tiež reagoval na kritiku starostu Uherského Brodu Patrika Kunčara, že mal nedostatok informácií o takej závažnej udalosti. Tkadleček povedal, že starosta mal rovnaké informácie ako policajný prezident či minister vnútra.

Na mieste zásahu boli aj policajti z odboru kontroly, aby vyhodnotili postup počas zásahu. Policajti i zásahová jednotka totiž konali v značne neprehľadnej situácii. Premiér Bohuslav Sobotka, ktorý je práve na návšteve Južnej Kórey, si uctí v Uherskom Brode pamiatku ôsmich obetí v pondelok 2. marca. Na mieste zapáli sviečku a položí kvet, napísal portál iDNES.cz.

Vyšetrovanie potrvá týždne, možno mesiace

Vrah z Uherského Brodu, ktorý v utorok popoludní zastrelil sedem mužov a jednu ženu v reštaurácii Družba v moravskom meste Uherský Brod, mal obe vražedné zbrane v legálnej držbe. Keďže útočník vystrieľal asi 25 nábojov, musel v priebehu streľby dobíjať a meniť zásobník.

Tak revolver Alfa vz. 820, ako aj samonabíjacia pištoľ CZ 75B sú českej výroby a možno ich relatívne ľahko získať, informuje dnes internetový server iDNES.cz.

Šesťdesiattriročný dlhodobo nezamestnaný muž, ktorý bol podľa dostupných informácií psychicky labilný, sa na svoj čin zrejme dobre pripravil. Po hromadnej vražde zbraň obrátil proti sebe a spáchal samovraždu.

Ako vyplýva z informácií, ktoré priniesol spomínaný server s odvolaním sa na hovorcu krajskej polície Pavla Benedikta Stránskeho, až experti z odborov balistiky a súdneho lekárstva objasnia, v akej pozícii boli strelec a obete a ako zomreli obete. Výsledky nariadených súdnych pitiev by mali byť známe v piatok.

Až do momentu, keď polícia v Zlíne dostane predbežné výsledky expertíz, budú miesto činu, ktorého obhliadka sa skončila až dnes ráno, strážiť policajti. Polícia zatiaľ naďalej nezverejnila identitu obetí, siedmich mužov vo veku 27-66 rokov a 43-ročnej ženy. Potvrdila však, že všetky boli z Česka.

Viacerým osobám sa z reštaurácie podarilo ujsť, polícia zatiaľ identifikovala 15 z nich, pripustila však, že ich mohlo byť aj viac. V čase, keď strelec začal s útokom, sa totiž v podniku nachádzalo 20-30 osôb. Vyšetrovanie prípadu si podľa policajných zdrojov vyžiada rádovo týždne, možno mesiace.

Žena, ktorá prežila streľbu v Uherskom Brode, je účtovníčka, nie servírka

Žena, ktorú postrelil útočník v Uherskom Brode, je mimo ohrozenia života. Len čo to okolnosti dovolia, vypočujú ju kriminalisti. Postrelená žena pracovala v reštaurácii, v ktorej 63-ročný útočník Zdeňek K. zastrelil v utorok osem ľudí, ako účtovníčka. Nebola teda servírkou, ako sa pôvodne uvádzalo. Informoval o tom dnes spravodajský server Novinky.cz.

Lekári na oddelení ARO, kde bola žena hospitalizovaná po utorňajšej operácii, ju prebudili z umelého spánku. Žena komunikuje s lekármi, ale jej liečenie si podľa hovorkyne uherskohradištskej nemocnice Dany Lipovskej vyžiada niekoľko týždňov.

Ženu sa chystá vypočuť polícia. "Kedy k tomu dôjde, o tom v tejto chvíli nebudeme informovať, rovnako ako nekomentujeme ďalší sled ďalších úkonov," uviedol hovorca krajského riaditeľstva polície ČR v Zlíne Pavel Benedikt Stránský. "Dôležité je, aby sa zotavila, k ďalším krokom pristúpime, až keď nám lekári povedia, že to jej zdravotný stav umožňuje," uviedol hovorca.

Polícia kvalifikovala udalosť v Uherskom Brode ako viacnásobnú vraždu. Za to by podľa servera Novinky.cz páchateľovi hrozil doživotný trest.

Jediná obeť utorňajšej tragédie, ktorá streľbu v reštaurácii v Uherskom Brode prežila, pracuje ako účtovníčka a do reštaurácie prišla odovzdať pracovné podklady. Zdeněk K., ktorý v reštaurácii strieľal, ju zasiahol dvoma ranami do hrudníka.

Minister vnútra kritizuje starostu Uherského Brodu

Minister vnútra Milan Chovanec (ČSSD) na svojom Twitteri kritizuje starostu Uherského Brodu Patrika Kunčar. Jeho "výrečnosť" vraj bola jedným z rizík utorkového zásahu proti 62-ročnom  mužovi. Starosta sa naopak v médiách posťažoval na nedostatok informácií od polície. "Jedným z rizík včerajšieho (utorkového) policajného zásahu bola výrečnosť pána starostu. Profesionálny terorista by nad takým online zdrojom zaplesal," uviedol minister.

Starosta povedal Českej televízii, že získal len kusé informácie od mestskej polície a od svojej asistentky, ktorá je manželkou muža, ktorý sa ukryl na záchode v reštaurácii. Hovorkyňa policajného prezídia Jana Macalíková jeho sťažnosti odmietla s tým, že polícia môže poskytovať iba oficiálne informácie, ale tie v danom čase ešte nemala. Zároveň sa posťažovala na starostu, že týmto postupom zhadzuje profesionálnu prácu polície.

Polícia opísala zásah

Polícia prijala v utorok o 12:38 oznámenie, že do reštaurácie Družba vošiel muž a začal bez akýchkoľvek príčin strieľať po hosťoch. Zhruba za desať minút dorazila na miesto hliadka. "Potom, čo policajti vstúpili do priestorov reštaurácie, útočník na nich začal páliť," oznámil Stránský. Z reštaurácie sa podľa neho podarilo dostať tridsaťsedemročnej postrelenej žene, ktorú potom zdravotníci previezli do nemocnice. Muži zákona potom úplne uzavreli okolie reštaurácie.

"Policajnému vyjednávačovi sa podarilo telefonicky skontaktovať s podozrivou osobou a v spolupráci s veliteľom zásahu sa snažil získať bližšie informácie o celej situácii," uviedol hovorca. "V určitom okamihu rozhodol veliteľ zásahu, že sa situácia vyhrotila natoľko, že je potrebné vstúpiť do objektu a páchateľa eliminovať. Zásahová jednotka potom vnikla do objektu a páchateľ, konfrontovaný s beznádejnosťou svojej situácie, sa s najväčšou pravdepodobnosťou sám zastrelil. Policajti proti páchateľovi strelnú zbraň nepoužili," opísal situáciu.

Z reštaurácie policajti vyviedli jedného nezraněného muža, ktorý sa počas útoku ukryl vo vedľajších priestoroch. Nikto ďalší však už neprežil. Zdravotníci, ktorí sa dostali po zásahu dovnútra, sa síce pokúšali poskytnúť postreleným prvú pomoc, ale nakoniec mohli podľa Stránskeho len konštatovať smrť. Medzi zosnulými bola štyridsaťtriročná žena a sedem mužov vo veku 27 až 66 rokov. Postrelenú ženu, čašníčku z reštaurácie, ešte v utorok operovali a uviedli do umelého spánku, z ktorého ju dnes prebudili. "Žena je pri vedomí, je mimo ohrozenia života, komunikuje," povedala hovorkyňa nemocnice Dana Lipovská. Liečba ženy podľa nej potrvá niekoľko týždňov.

Na mieste nešťastia horia od včera večera sviečky
Zobraziť galériu (7)
Na mieste nešťastia horia od včera večera sviečky  (Zdroj: SITA)
Streľba v Uherskom Brode
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Nešlo o teroristický útok

"V tejto chvíli môžeme konštatovať, že sa podľa všetkého nešlo o teroristický útok, ale s najväčšou pravdepodobnosťou o skratovité konanie agresora, ktorý mohol byť pod veľkým psychickým tlakom," oznámil hovorca polície. Potvrdil, že páchateľom bol muž priamo z Uherského Brodu bez trestnej minulosti, ktorý bol majiteľom zbrojného preukazu a legálne vlastnil dve krátke strelné zbrane. Či práve tieto zbrane pri útoku použil, ale zatiaľ policajti neuviedli. "Vzhľadom k mimoriadnosť tohto tragického prípadu bude vyšetrovanie a úkony s ním súvisiace trvať niekoľko týždňov až mesiacov," doplnil Stránský.

Strelec s psychickými problémami

Portál Novinky.cz uviedol, že strelcom bol Zdeněk K. Páchateľ sa nikdy v minulosti neliečil na žiadne psychické ochorenie. Susedia uviedli, že s manželmi bolo ťažké spolužitie, a preto proti nim spisovali petíciu. Chceli ju odovzdať úradom, aby zakročili. Žena sa však susedom vyhrážala, že ich zabije, preto petíciu nakoniec neodovzdali.

Polícia už identifikovala všetky obete strelca, sedem mužov a jednu ženu, a smutnú správu oznámila príbuzným. Všetky obete pochádzali zo Zlínskeho kraja, kde leží aj malé mesto Uherský Brod, len 30 kilometrov od Slovenska. Susedia uviedli, že žena v byte často kričala. Jej manžela na verejnosti dlho nikto nevidel. Streľba v Uherskom Brode sa zaradila medzi najhoršie tragédie v dejinách Česka.

Dráma v Uherskom Brode:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Foto: ČT24)

V stredu sa o 10.00 hodine pred reštauráciou Družba konal pietny akt. Niekoľko stoviek ľudí venovalo spomienku ôsmich obetiam utorkovej streľby v reštaurácii. Ľudia zapaľovali sviečky, starosta Patrik Kunčar (KDU-ČSL) vyslovil účasť pozostalým. Mesto podľa neho pomôže pozostalým aj finančne, má na to vyčlenených niekoľko sto tisíc korún.

Ľudia sa na mieste, kde už v utorok horelo niekoľko sviečok, začali zhromažďovať po deviatej hodine. Okolo 10-tej dorazili predstavitelia radnice, aby si tiež zapálením sviečky uctili pamiatku obyvateľov mesta, ktorí zomreli rukou 62-ročného Zdeňka. Rad účastníkov sa neubránila dojatiu, mnohí zomrelých poznali a niektorí k nim mali aj bližší vzťah.

Dráma v Uherskom Brode:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Foto: ČT24)

Podľa štátneho zástupcu (prokurátora) Romana Kafku je zo streľby podozrivý miestny občan, ktorý nemá kriminálnu minulosť. Motív jeho činu sa vyšetruje, išlo o kombináciu osobných dôvodov. "Do určitej miery zostáva záhadou, prečo si vybral akurát tento podnik a vraždil tu ľudí, ktorí nemali s jeho osobnými problémami nič spoločné," dodal Kafka.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu