Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Masaker v Česku, až deväť mŕtvych po streľbe v bare: VIDEO zásahu proti šialencovi!

Zásah českej polície v Uherskom Brode Zobraziť galériu (4)
Zásah českej polície v Uherskom Brode

UHERSKÝ BROD – Niekoľko obetí na živote si vyžiadala dnešná streľba 62-ročného Zdeňka v reštaurácii Družba v Uherskom Brode. Česká republika sa po útoku strelca, po ktorom zostalo deväť mŕtvych vrátane neho, dostala do titulkov popredných svetových médií. Vrah zrejme svoj šialený čin plánoval.

Vrah, ktorý dnes popoludní zastrelil sedem mužov a jednu ženu v reštaurácii Družba v moravskom meste Uherský Brod, bol podľa dostupných informácií nezamestnaný a psychicky labilný. Vlastnil zbrojný preukaz a býval neďaleko reštaurácie, kde spáchal masovú vraždu. Informoval o tom český spravodajský portál Novinky.cz.

Polícia v moravskom meste Uherský Brod sa v utorok večer snažila dostať do bytu 62-ročného muža, ktorý v čase obeda zabil osem ľudí a seba v reštaurácii Družba. V byte sa pravdepodobne zabarikádovala útočníkova manželka. Podľa susedov môže byť duševne chorá, tak ako bol zrejme aj jej muž. Informoval o tom spravodajský portál Českej televízie. Páchateľ sa nikdy v minulosti neliečil na žiadne psychické ochorenie.

Polícia identifikovala obete

Polícia už identifikovala všetky obete strelca, sedem mužov a jednu ženu, a smutnú správu oznámila príbuzným. Všetky obete pochádzali zo Zlínskeho kraja, kde leží aj malé mesto Uherský Brod, len 30 kilometrov od Slovenska. "Do určitej miery zostáva záhadou, prečo si vybral akurát tento podnik a vraždil tu ľudí, ktorí nemali s jeho osobnými problémami nič spoločné," povedal prokurátor Roman Kafka.Motív jeho činu sa vyšetruje, išlo o kombináciu osobných dôvodov. Dramatickú situáciu ukončila až špeciálna zásahová jednotka, ktorá vnikla do reštaurácie krátko pred 14.30 h a ozvali sa odtiaľ ohlušujúce detonácie a streľba.

Pripravený šialený plán

Šesťdesiatdvaročný muž sa na svoj čin zrejme dobre pripravil. So zbraňami vedel zaobchádzať a dve si vzal aj do reštaurácie, kde približne o 13-tej hodine zabíjal. Potom zbraň obrátil proti sebe a spáchal samovraždu.

To, že svoj čin plánoval, dokazuje aj telefonát do televízie Prima, kde reportérovi krátko pred svojím streleckým vyčíňaním povedal, že ľudia ho šikanujú, ubližujú mu a on si to s nimi vybaví sám. Dokonca žiadal, aby televízia poslala do Uherského Brodu štáb s kamerami.

Vrah volal do televízie až po streľbe

Podľa českého ministra obrany Milana Chovanca (ČSSD) však z informácií získaných na mieste vyplýva, že muž telefonoval do televízie Prima až vo chvíli, keď už svoj čin dokončil. Priebeh drámy sa však ešte vyšetruje. Chovanec povedal, že policajná hliadka, ktorá prišla na miesto, bola tiež pod paľbou. Podľa ministra konala veľmi profesionálne. Uzavrela priestor a znemožnila páchateľovi, aby sa s dvoma nabitými pištoľami pohyboval po meste. "Nemyslím si, že sa útoku dalo zabrániť," dodal minister vnútra, ktorého citoval spravodajský portál ČT.

Za obete už večer odslúžili bohoslužby v Prahe aj v Uhorskom Brode.

Brutálna poprava

Páchateľ všetky svoje obete strelil do hlavy, uviedla Česká televízia. Zabil ich krátko po tom, ako vošiel do reštaurácie. Portál denníka Blesk napísal, že muž sa po streľbe rozprával s policajným vyjednávačom a klamal mu, že všetci vo vnútri sú nažive. Špeciálna policajná jednotka preto dnu prenikla až po dvoch hodinách.

Psychicky labilní manželia

Susedia charakterizujú jeho aj manželku ako nervovo labilných ľudí. Podľa nich manželka užíva lieky, ale často si ich zabudne vziať a pije pivo. "Potom reve na ulici a pľuje na ľudí, ktorých aj udáva," povedal českému denníku Právo jeden z miestnych obyvateľov.

Susedia uviedli, že s manželmi bolo ťažké spolužitie, a preto proti nim spisovali petíciu. Chceli ju odovzdať úradom, aby zakročili. Žena sa však susedom vyhrážala, že ich zabije, preto petíciu nakoniec neodovzdali.

Žena v byte často kričala. Jej manžela na verejnosti dlho nikto nevidel. Streľba v Uherskom Brode sa zaradila medzi najhoršie tragédie v dejinách Česka.

Páchateľ bol asi desať rokov nezamestnaný, v minulosti pracoval ako elektrikár. Snažil sa starať o manželku. Strelec mal k zbraniam vzťah celý život, jeho otec totiž zrejme pracoval v zbrojovke. Jeden zo susedov opísal muža ako zvláštneho človeka, ktorý sa "často správal ako psychopat". Ľudia sa manželom podľa susedových slov vyhýbali oblúkom.

20:00 Minister vnútra Chovanec zdôraznil, že nešlo o teroristický čin.

19:52 Obavu o životy svojich "štamgastov" mal Lukáš Jurčička, prevádzkovateľ reštaurácie stojacej cez križovatku naproti Družby. "Dvom chlapom, ktorí chodia k nám do krčmy, som skúšal volať. Neberú telefóny, snáď tam niekto z nich nezostal. Je to hrôza, nechápem, čo sa deje. Som z toho zdesený. Robím v krčme 18 rokov, čo môžem čakať tu ja? "povedal hostinský.

19:43 Podľa lidovky.cz páchateľom bol šesťdesiatdvaročný Zdeněk K., ktorý býval so svojou manželkou v starom neudržiavanom domčeku na neďalekom sídlisku Olšava, na okraji Uherského Brodu. Ako uviedli susedia, manželia neboli v okolí obľúbenými. V domčeku sú momentálne kriminalisti.

19:39 Dňa 25. februára sa bude na mieste tragédie o 10-tej hodine konať pietny akt.

19:33 Páchateľ podľa informácií TV Markíza zastrelil všetky obete ranou do hlavy.

19:28 Český premiér Bohuslav Sobotka, ktorý je práve na návšteve Južnej Kórey, vydal vyhlásenie, že je útokom šokovaný. Ministra Chovanca požiadal, aby osobne dohliadol na vyšetrovanie. Prezident Miloš Zeman prostredníctvom svojho hovorcu vyjadril rodinám a blízkym obetí hlbokú sústrasť.

19:26 Zásah polície v reštaurácie trval asi dve hodiny. Do budovy, kde sídli reštaurácia, vtrhla zásahová jednotka a tiež desiatky záchranárov. Podľa starostu Kunčara mal páchateľ pri sebe dve strelné zbrane. Na mieste sa našli náboje z brokovnice, uviedol portál Novinky.cz.

19:13 "Všetci občania Uherského Brodu aj vedenie mesta sú absolútne šokovaní tragickým činom, ktorý sa u nás dnes odohral !!! Cítime s rodinami obetí, ktoré úplne nepochopiteľne a nečakane zomreli. Za všetky prejavy sústrasti, ktoré prichádzajú z celého sveta, z celého srdca ďakujeme," stojí na webovej stránke mesta.

19:10 Český minister vnútra Milan Chovanec vyslaný na miesto tragédie informoval, že páchateľ bol držiteľom zbrojného preukazu, nie je však jasné, či použil zbraň v legálnej držbe. Sústrasť rodinám obetí už vyjadrili viacerí štátni predstavitelia vrátane premiéra Bohuslava Sobotku a prezidenta Miloša Zemana.

19:04 Podľa informácií Tv Joj, muž si strelil do hlavy po tom, čo po svojom besnení zbadal pri reštaurácii zásahovú jednotku.

19:00 V jednom z komentárov na sociálnej sieti k otrasnému prípadu sa píše, že útočníka manželka, ale aj chlapi v krčme údajne šikanovali.

18:47 Muž, ktorý sa po desivom čine sám zastrelil, bol podľa podľa súdneho znalca z odboru psychológie Jiřího Jelena zrejme psychopat a nemusel trpieť duševnou chorobu liečenou lekárom. Psychológ zdôraznil, že zatiaľ nie sú známe dôvody tragédie, strelec však bol zrejme asociálny človek, v ktorom podobný nápad dozrievali už dlhšie. V takom človeku vraj agresia časom zoslabuje a zosilňuje, nemusí byť ale poznateľná.

18:45 Šesťdesiatdvaročný strelec čin zrejme plánoval. Mohol vraj trpieť pocitom menejcennosti a chcieť vyvolať krvavé divadlo, povedal psychológ Jiří Jelen.

18:32 Na mieste nešťastia sa už objavujú prvé sviečky.

18:25 Z ôsmich obetí sa podľa ministra vnútra Chovanca podarilo stotožniť troch.

18:10 "Mal tichý hlas a robil pauzy," opísal redaktor, s ktorým strelec telefonoval, pre idnes.cz.

18:09 Očitým svedkom útoku bol v prvých chvíľach tiež majiteľ reštaurácie Pavel Karlík. Podľa jeho slov prišiel človek, vytiahol krátku zbraň a začal páliť do ľudí. "Okamžite som spolu s ďalšími hosťami, ktorí potom zavolali záchranku a políciu, začal unikať zadným vchodom na ulicu. Najprv sme verili, že to bola trebárs len plynová pištoľ, ale keď z reštaurácie vybehla zranená žena, bolo to jasné," opísal situáciu majiteľ.

18:07 Streľbu nahlásil polícii aj Vlastimil Šmíd, riaditeľ Centra plaveckých aktivít Delfín, ktoré sa nachádza vedľa reštaurácie. "Štyria ľudia ušli z reštaurácie zadným vchodom a ukryli sa u nás. Neboli zranení, len vydesení. Ja som zavolal políciu, ktorá takmer okamžite prišla," povedal riaditeľ pre portál Aktuálně.cz.

18:03 "Muž nám volal na krimi linku televízie Prima o 12-tej hodine 56 minúte. A de facto nám len oznámil, nech príde náš štáb do Uherského Brodu. Oznámil, že má veľké problémy s množstvom ľudí, že mu veľa ľudí ubližuje. A že už nemá iné riešenie, pretože úrady mu nepomôžu. A pretože má pištoľ, má rukojemníkov a zariadi sa to po svojom," opísal pre český Rádiožurnálu osudný telefonát redaktor Krimi správ Pavel Lebduška, ktorému útočník volal.

Strelec najprv nechcel povedať, kde sa presne v meste nachádza. Potom povedal, že je na Mariánskom námestí a že, ak televízia dorazí, určite uvidí, čo sa deje. "Na základe tohto telefonátu, pretože bolo poznať, že ten muž je psychicky na dne, sme okamžite vyrozumeli linku 158, ktorá nám oznámila o 13-tej hodine, že na miesto posiela dve hliadky policajtov na preverenie," dodal Lebduška.

18:02 Podľa ČT24 na miesto už dorazil minister vnútra ČR.

Masaker v Česku, až
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: Čt 24)

17:47 "Zachránilo ma, že som šiel na záchod," opísal pre idnes.cz v reštaurácii počas streľby prítomný muž. 

17:44 Podľa Kafku išlo pri streľbe o kombináciu osobných dôvodov, o duševnom stave muža nechcel špekulovať.

17:40 Ako neobvyklú udalosť pre krajinu, ktorá je pokojná a nezažila veľký útok strelca, opisuje Uherskobrodsko prípad britská BBC alebo ruský denník Kommersant.

VIDEO zo zásahu špeciálnej jednotky v Uherskom Brode

17:39 Nemecký denník Die Welt v internetovom vydaní nazval udalosti na juhovýchodnej Morave "dráma v reštaurácii", vo svojom vysielaní o nich informuje napríklad aj americká spravodajská televízia CNN. Agentúra AP pripomína, že v Česku sú prísne zákony ohľadom držby zbraní, ale že sa veľkej obľube teší poľovníctvo. Internetový portál britského denníka The Daily Telegraph prípadu venuje online reportáž.

17:38 Poľský novinár Mariusz Surosz, ktorý žije v Česku, vo spravodajskej televízii TVN24 Uherský Brod opísal ako "neveľké mestečko, kde na poľské podmienky život plynie skôr pomaly". Podobné udalosti s obeťami podľa neho mesto zažilo "naposledy počas (druhej svetovej) vojny".

17:37 Ruský Kommersant špekuluje, že zrejme nešlo o nábožensky motivovaný teroristický útok podobný januárovému atentátu na redakciu francúzskeho denníka Charlie Hebdo.

17:29 Podľa prokurátora je zo streľby podozrivý 62-ročný muž, ktorý nemá kriminálnu minulosť.

17:26 Strelec počas telefonátu na krimilinku televízie Prima okrem iného povedal aj, že je šikanovaný a úrady mu nechcú pomôcť, informuje idnes.cz.

17:22 Útočník zastrelil sedem mužov a jednu ženu. Čo bolo motívom jeho konania, zatiaľ nie je známe, šlo o kombináciu osobných dôvodov.

17:16 Hovorkyňa uherskohradišťskej nemocnice Dana Lipovská povedala pre Českú televíziu, že zranená žena, čašníčka z reštaurácie, je po operácii, jej stav však zostáva veľmi vážny. Utrpela strelné zranenia a leží na ARO. 

16:57 Obyvatelia Uherského Brodu sú v šoku. "Nikto neverí, že sa niečo také mohlo stať v takom malom meste. Vôbec si neviem predstaviť, aké dôsledky to bude mať na budúci život v tomto meste," povedal starosta mesta Patrik Kunčar, ktorého citoval spravodajský portál ČT.

16:55 Jedného muža po útoku vyslobodili zasahujúci policajti z toalety, kde sa skryl počas streľby. Záchranári sú stále vo vnútri reštaurácie, nad ktorou krúži policajný vrtuľník. Okolie miesta polícia nepriedušne uzavrela.

16:41 Prima potvrdila, že strelec pred činom volal na linku Krimi správ, určenú pre divákov spravodajskej relácie. "Volal na linku našich Krimi správ," uviedla Fianová. Doplnila, že televízia vzhľadom k tragickej udalosti upraví večerné spravodajstvo, stopáž Krimi správ bude predĺžená.

Podľa doterajších informácií si streľba vyžiadala osem obetí na živote. Podľa informácií ministra vnútra Milana Chovanca zomrel aj páchateľ útoku.

 

 

16:31 Štyrom ľuďom sa pred guľkami podarilo utiecť zadným vchodom a skryli sa práve v aquaparku. "Sedel som vo vnútri, dával si pivo, sedel som chrbtom, počul som streľbu, rany. Ja aj ostatní chlapi sme od stola začali utekať preč zadným vchodom, ktorý odomkol personál. Spamätávam sa až teraz," povedal jeden z utečených pre denník Blesk. Ďalší ôsmi také šťastie nemali.

16:25

16:18 V čase streľby bolo podľa informácií portálu Blesk.cz prítomných asi 20 ľudí. Chorý strelec pálil z dvoch brokovníc.

16:12 Útočník z Uherského Brodu sa po útoku sám zastrelil. Povedal to starosta mesta. Páchateľom bol asi šesťdesiatročný miestny muž, zrejme psychicky labilný.

16:10 O tragédii informujú aj celosvetové médiá.

16:07 Podľa ČT24 je na mieste niekoľko zranených, osem obetí. Deviatou má byť samotný páchateľ: minister vnútra tvrdí, že strelec (†60) je mŕtvy.

16:02

16:01 Muž s predstihom zavolal o svojom úmysle vraždiť do televízie Prima. Potvrdil to Pavel Lebduška, redaktor Krimi správ.

16:00 

Podľa dôveryhodného zdroja nie je vylúčené, že je na mieste viac ako päť mŕtvych, podľa Českej televízie je ich až deväť. Polícia muža už zadržala, počet zranených a mŕtvych však nekomentovala. "Páchateľ je spacifikovaný, útok už nepokračuje," povedal krajský policajný hovorca Pavol Benedikt Stránský. Na mieste je podľa neho zásahová jednotka. Informácie o tom, či muž držal tiež rukojemníkov, nedokázal potvrdiť.

Podľa starostu Patrika Kunčara (KDU-ČSL) vpadol do reštaurácie ozbrojený muž, ktorý začal bezhlavo strieľať. "Vypálil asi 25 rán a pravdepodobne zranil dvoch ľudí," povedal Kunčar. Križovatka v blízkosti reštaurácie je teraz uzavretá, priestor je ohradený policajnými páskami, policajti koordinujú dopravu.

Masaker v Česku, až
Zobraziť galériu (4)

Z miesta bola odvezená jedna zranená žena. "Utrpela strelné poranenia a vo vážnom stave ju previezli na ARO tamojšej nemocnice," povedal hovorca krajskej záchranky Petr Olšan. Záchranná služba má podľa neho na mieste sedem posádok a tiež vrtuľník. Lekári ženu teraz operujú. "Žena bola postrelená do hrudníka, zranenie je vážne," povedala hovorkyňa nemocnice Dana Lipovská. Podľa informácií náboje údajne pochádzali z brokovnice.

Streľba v Uherskom Brode
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ČTK)

Dopravu na mieste usmerňuje mestská polícia. "Povolali sme do služby šesť strážnikov ako posily," povedal zástupca starostu Uherského Brodu Jan Hrdý (ODS). Družba, kde sa strieľalo, je podľa neho klasickou reštauráciou typu piváreň.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu