Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Gréci zverejnili plán, ktorý ich má zachrániť: Procházka chce hlasovanie v parlamente!

Grécky minister financií Yanis Varoufakis. Zobraziť galériu (3)
Grécky minister financií Yanis Varoufakis. (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Grécko predložilo plán reforiem, ktorými medzinárodní veritelia podmienili predĺženie záchranného programu pre vysoko zadlženú krajinu o ďalšie štyri mesiace. Európske inštitúcie a Medzinárodný menový fond (MMF) prijali zoznam reforiem okolo polnoci z pondelka na utorok, uviedol pre agentúru Reuters zdroj blízky Európskej komisii (EK). Minister financií W.Schäuble požiadal Bundestag o hlasovanie o pomoci pre Grécko. Slovneskí politic reagujú na situáciu v Grécku tiež. Strana Sieť chce rokovať o pôžičke.

Prijatie zoznamu v utorok potvrdila aj bruselská komisia prostredníctvom svojho konta na sociálnej sieti Twitter. Nemecko, ktoré je najväčším prispievateľom do dvoch záchranných programov pre Grécko v celkovom objeme 240 mld. eur, predtým uviedlo, že akékoľvek dodatočné plánované výdavky musia Atény kompenzovať úsporami alebo vyššími daňami. 

Zoznam reforiem súvisiacich s predĺžením medzinárodného úverového programu pre Grécko mala tamojšia vláda predložiť euroskupine pôvodne v pondelok. Predstaviteľ vládneho kabinetu v Aténach príčinu omeškania nevysvetlil, uviedol však, že ministri financií členských štátov eurozóny s niekoľkohodinovým posunom súhlasili. Súčasťou zoznamu majú podľa neho byť opatrenia riešiace "humanitárnu krízu" v Grécku, regulujúce daňové nedoplatky a takzvané zlé pôžičky, ako aj exekúcie, pri ktorých dlžníci prichádzajú o príbytky. Ďalšími bodmi by mali byť štrukturálne reformy s cieľom bojovať proti daňovým únikom a korupcii, pašovaniu palív či prílišnej byrokracii. 

Nemecký denník Bild predtým s odvolaním sa na grécke zdroje uviedol, že plánované reformy by mali do ekonomiky priniesť viac ako sedem miliárd eur. Atény dúfajú, že tieto prostriedky využijú v oblastiach, ktorých sa najvýraznejšie dotkli úsporné opatrenia. V prípade potvrdenia ministrami eurozóny budú môcť jednotlivé členské štáty ratifikovať dohodu o rozšírení úverového programu pre Grécko o štyri mesiace. 

Kabinet sľubuje aj konsolidáciu dôchodkových fondov, aby dosiahol úspory a eliminoval medzery v systéme predčasných dôchodkov. Reuters to považuje za jasnú snahu o kompromis s veriteľmi, ktorý umožní vláde vyhnúť sa znižovaniu dôchodkov, ako to požadovali inšpektori Trojky(Európska komisia, Európska centrálna banka a MMF).

Atény v zozname sľubujú aj reformu mzdového systému vo verejnom sektore, a to spôsobom, pre ktorý nebudú musieť znižovať platy, ale zabezpečí, že sa ani celkové mzdové náklady na platy štátnych zamestnancov nezvýšia. A rozvrhnú tiež kolektívne rokovania o zvýšení minimálnej mzdy do niekoľkých fáz s perspektívou, že keď na to budú vhodné podmienky zvýšia ju, ale až po konzultácii s veriteľmi, ktorým predložia každú zmenu na schválenie. To je ústupok od predvolebných sľubov. 

Sieť chce rokovanie o pôžičke pre Grécko

Strana Sieť považuje za nevyhnutné, aby o prípadnom predĺžení splatnosti záchranného balíka pre Grécko rokoval aj slovenský parlament. "Grécka vláda predložila zvyšku eurozóny návrh, ktorý je významnou zmenou v porovnaní so schváleným balíkom. Slovenský postoj k takejto zmene sa musí opierať o širšiu dohodu, než je len dohoda predsedu vlády Roberta Fica s ministrom financií Petrom Kažimírom (Smer-SD)," skonštatoval na dnešnej tlačovej konferencii predseda strany Sieť Radoslav Procházka.

Pripomenul, že premiér Robert Fico sľuboval pri zmäkčovaní podmienok voči Grécku, teraz však v takejto vážnej veci ignoruje dokonca aj parlament. "Napokon už to urobil v roku 2010, keď sa hlasovalo proti ďalšej bilaterálnej pôžičke Grécku, všetkých svojich 62 poslancov nechal radšej opustiť sálu, než by mali pôžičku Grécku odmietnuť," doplnil Procházka.

Podľa strany Sieť pritom vo viacerých členských krajinách budú o predĺžení splatnosti gréckeho dlhu rokovať parlamenty napríklad v Nemecku, Holandsku, Fínsku a Estónsku. Sieť preto žiada predsedu parlamentu Petra Pellegriniho (Smer-SD), aby urýchlene zvolal mimoriadnu schôdzu Národnej rady (NR) SR, aby sa mohli aj slovenskí poslanci vyjadriť k podmienkam predĺženia záchranného balíka pre Grécko.

"Mal by byť prerokovaný postoj Slovenskej republiky, nejde len o 7,2 miliardy eur, ktoré budú uvoľnené pre Grécko po dohodnutí balíka štrukturálnych reforiem. Čo je možno finančne dôležitejšie - je pokračovanie financovania gréckych bánk cez európsky systém centrálnych bánk. Hovoríme o veľkých tokoch peňazí," podotkol podpredseda strany Sieť Miroslav Beblavý.

 
 
 

EÚ je s plánom spokojná

Plán je z pohľadu Európskej komisie "dostatočne komplexný", aby mohol poslúžiť ako "platný východiskový bod" pre úspešné zavŕšenie revízie, povedal zdroj. Zoznam podľa neho obsahuje silný záväzok bojovať s korupciou a daňovými únikmi. 

Zoznam plánovaných gréckych reforiem

-boj proti zbytočnej byrokracii

-boj proti daňovým únikom a korupcii

-obmedzenie štátnej správy

-vytvorenie spravodlivejšieho daňového systému

-boj s pašováním pohonných hmôt a tabaku

-zavedenie reforiem trhu práce týkajúcích se kolektivnych zmlúv

-konsolidácia dôchodkových fondov

-reforma mzdového systému

 

Nemecký minister financií odporučil schválenie pomoci

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble odporučil spolkovému snemu, aby predĺženie úverovej pomoci schválil. Svoju podporu ale podmieňuje tým, že Európska únia schváli zoznam reforiem, uviedol denník Handelsblatt. Súhlas Spolkového snemu je nutný pre uvoľnenie pomoci pre Grécko, rad nemeckých poslancov sa ale k ďalším úverom stavia zdržanlivo. Atény tiež chcú riešiť "humanitárnu krízu" Grécka, a to napríklad pomocou bezplatnej zdravotnej starostlivosti pre nezamestnaných bez poistenia, píše BBC.

Trhy zaznamenali nárast

Po oznámení vlády grécke trhy zaznamenali nárast.

Gréci zverejnili plán, ktorý
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu