Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Osudový týždeň pre Európu odštartoval krachom: Hrozba bankrotu v Grécku!

Nad Gréckom visí Damoklov meč Zobraziť galériu (10)
Nad Gréckom visí Damoklov meč (Zdroj: SITA)

BRUSEL – Začiatky kľúčového rokovania s Gréckom zatiaľ dopadli katastrofálne. Krajina odmietla európsky program pomoci a podľa finančných odborníkov sa nachádza len krok pred krachom, čomu nasvedčuje aj prudký prepad akcií na aténskej burze. Napätie sa stupňuje. Ak krajina neodobrí program záchranného balíčka do konca týždňa, Európu čakajú veľké zmeny.

Naživo z Bruselu

15:34 Alexis Tsipras zo strany SYRIZA uviedol, že Grécko sa nepoháhľa a nie je nútené ku kompromisom.

15:00 Európske rokovanie s Gréckom v Bruseli aj dnes skončilo bez výraznejšieho pokroku.

14:40 Nemecký minister financií Wolfgang  Schäuble povedal novinárom, že dnes nastal len malý pokrok od včerajšieho rokovania s Gréckom počas zasadnutia euroskupiny. „Grécko sa musí rozhodnúť, čo chce a dodal, že nikto Grécko do ničoho nenúti. „Niekedy mám pocit, že Atény nevedia, či chcú.“ Mnohí európski kolegovia počas rokovania uviedli, že takisto vo svojich krajinách čelia rôznym finančným problémom a poukázali na nižšie dôchodky a minimálne mzdy ako v Grécku.

„Čo chcú? Aký majú plán?... Dnes je 17. februára a ak sa nič nestane do 28. februára, program skončí“ bez dohody, dodal Schäuble.

Nemecký minister Wolfgang Schäuble
Zobraziť galériu (10)
Nemecký minister Wolfgang Schäuble

14:38 Britský kancelár George Osborne zasiahol do priebehu rokovaní s Gréckom s otázkou, či grécky minister financií Yanis Varoufakis zvážil dôsledky prebiehajúcich rozhovorov.

14:29 Video zachytáva Yanisa Varoufakisa, ako upúšťa rokovanie

 

 

 

14:26 Riziko pre Grécko vzrástlo, upozorňujú experti

Stroskotanie rokovaní týkajúcich sa sporu o riešenie gréckeho dlhu má výrazný negatívny vplyv na finančný trh krajiny. Úročenie gréckeho dlhu vzrástlo rovnako ako poistenie proti platobnej neschopnosti krajiny (takzvané swapy úverového zlyhania, CDS) a aténska burza prudko oslabila. Experti varujú, že sa zvýšilo riziko vystúpenia Grécka z eurozóny.

Výnosy 5-ročných gréckych dlhopisov dnes predpoludním vzrástli o 1,6 percentuálneho bodu na 15,6 %. Od začiatku týždňa už vyskočili približne o 3 percentuálne body. Nárast výnosov je varovným signálom, že investori z dôvodu zvýšeného rizika požadujú vyššie úroky. Aténska burza dnes po otvorení padla o 4,6 %. Neskôr zmazala časť strát. Tesne popoludní bol kľúčový index Athex Composite v mínuse 3,5 %.

14:21 Stávková kancelária Paddy Power znížila šance Grécka na opustenie eurozóny tento rok z 3/1 na 6/4.

14:14 Grécka kríza je všade okolo nás. Zasiahla aj karnevalový sprievod v Kolíne nad Rýnom. Alexis Tsipras "si strieľa z Angely Merkelovej".

 

 

 

 

13:44 Grécky minister finanií Yanis Varoufakis podľa posledných informácií opostil rokovanie v Bruseli a dnes má namierené domov do Atén. Dnes ráno pre príchodom do rokovacej sály uviedol navinárom, že „ďalším krokom bude zodpovedný krok,“ aby sa zvýšila šanca dosiahnuť čo najlepší výsledok.

Grécky minister finanií Yanis Varoufakis
Zobraziť galériu (10)
Grécky minister finanií Yanis Varoufakis

13:42 Urýchliť dohodu medzi Gréckom a medzinárodnými veriteľmi o nastavení podmienok záchranného programu by mohla Európska centrálna banka (ECB). „ECB má v rukách mocnú zbraň, pretože fakticky drží nad vodou grécke banky. Hrozba ukončenia dodávok likvidity prostredníctvom ELA by bola jasnou výzvou k rýchlej dohode,“ skonštatoval analytik spoločnosti Patria Finance Tomáš Vlk s tým, že hrozba krachu bankového sektora je aktuálne pre Grécko najväčším problémom.

13:33 Nemecký ekonóm Hans Werner Sinn vyzval Grécko, aby zaviedlo finančné reštrikcie už teraz. Gréci by podľa neho mali zažiť kolaps bankového systému, aby si uvedomili význam pomoci zo strany Európskej únie. Žiadna krajina podľa neho nemá žiť nad pomery alebo zachraňovať banky nad pomery, informoval český portál Lidovky.cz

13:18 Najvýraznejšiu mieru deflácie Grécko zaznamenalo v novembri 2013, keď miera deflácie dosiahla v medziročnom porovnaní 2,9 %. Spotrebiteľské ceny v eurozóne v januári medziročne poklesli o 0,6 %.

12:57 Konsenzus je podľa viacerých odborníkov ešte ďaleko. Európu čakajú dlhé a únavné rokovania.

Osudový týždeň pre Európu
Zobraziť galériu (10)

12:51 Takmer tretina gréckej vládnej strany SYRIZA je proti akémukoľvek kompromisu vo vzťahu k európskemu programu pomoci.

12:48 Grécka vláda informovala novinárov, že odmieta ultimátum, ale napriek tomu verí, že je možné dosiahnuť prospešné riešenie.

12:41 Francúzsky minister financií Michel Sapin pre médiá potvrdil, že Grécko sa v niektorých bodoch pomocného programu zhoduje s Úniou. Navrhol tiež, že Grécko by zo svojho rozpočtu mohlo uvoľnovať menšie čiastky, čo je súčasne jednou z kľúčových požiadaviek Atén.

12:30 Európsky komisár Pierre Moscovici poprel, že by Grécko rozdeľovalo Európu. Musí však urobiť ďalší technický krok.

12:28 Cyprus nalieha na Grécko, aby so dohodlo s veriteľmi na podmienkach ďalšej finančnej pomoci.

12:13 Podľa zatiaľ neoficiálnych informácií „Grécko neakceptuje ultimátum Európskej únie“ ani na dnešnom rokovaní, uviedla agentúra AFP.

12:10 „Na signály o ďalšom cuknutí gréckeho ministra financií od už takmer hotovej dohody pochopiteľne negatívne reagovali finančné trhy, vrátane oslabenia kurzu eura o 0,75 % v pondelok večer, hoci dnes dopoludnia už euro takmer polovicu zo svojich nočných strát vymazalo,“ informoval Topky analytik Vladimír Vaňo.

Osudový týždeň pre Európu
Zobraziť galériu (10)

Osudový týždeň pre Európu
Zobraziť galériu (10)

12:04 Politici a finnační analytici vynašli v súvislosti s odchodom Grécka z eurozóny nové slovo: grexit.

11:39 Akcie gréckych bánk po zakolísaní stúpli o 3 %.

11:32 Grécko klesá hlbšie do deflácie. Spotrebiteľské ceny padli v januári o 2,8 % a v súvislosti s tým klesli aj ceny spotrebného tovaru. Ceny oblečenia a obuvi klesli o 2,9 %. Náklady na bývanie klesli o 8,0 % a náklady na dopravu klesli o 6,9 %.

11:20 Kým prebiehajú v Bruseli dramatické rokovania, Gréci podporujú svoju vládu, ktorá odmieta európsky program pomoci.

 

Aténsky akciový index ASE sa minulý týždeň vďaka signálom o možnej dohode ocitol na najsilnejších úrovniach
Zobraziť galériu (10)
Aténsky akciový index ASE sa minulý týždeň vďaka signálom o možnej dohode ocitol na najsilnejších úrovniach

11:11 Luxemburský minister financií Pierre Gramegna si myslí, že by mala ustúpiť každá zo strán. „Nemôžem zostať takto zablokovaní. Obe strany sa musia vydať trochu iným smerom, aby sme našli kompromis“. Aj Gramegna odmietol špekulovať o tom, čo sa stane, ak Atény nepožiadajú o predĺženie. „Uvidíme,“ povedal.

11:07 Európske akciové trhy v pondelok oslabili, pretože ich nadol ťahali grécke akcie. Japonský akciový trh klesol v utorok. Dôvodom bol neúspech rokovaní Grécka s investormi. Na americkom trhu sa v pondelok neobchodovalo.

11:05 Spoločná európska mena v utorok oslabila v reakcii na neúspech rokovaní o gréckom dlhu. Oproti doláru si euro odpísalo 0,15 % a kleslo na 1,1339 USD/EUR. 

11:03 Španielsky minister financií Luis de Guindos pre Reuters pripomenul, že grécka vláda musí dať jasne najavo, čo chce urobiť. „Dlh musí byť kompletne zaplatený. Lopta je na ihrisku gréckej vlády.“

10:59 Predseda opozičnej SaS a europoslanec Richard Sulík si myslí, že Grécko by malo opustiť eurozónu. „Treba teraz už zahryznúť do kyslého jablka, treba umožniť Grécku vyhlásenie platobnej neschopnosti a hlavne, Grécko musí opustiť eurozónu,“ domnieva sa Sulík.

10:55 „Aténsky akciový index ASE, ktorý sa minulý týždeň vďaka signálom o možnej dohode ocitol na najsilnejších úrovniach od úvodu decembra, po pondelkovom odklade dohody gréckej vlády s ministrami financií EÚ korigoval svoje predošlé zisky, stále sa však nachádza na úrovniach o 15 percent silnejších než na konci januára,“ uviedol pre Topky analytik Vladimír Vaňo.

10:52 Rokovania s Gréckom sa obnovia o jedenástej hodine.

10:49 Cyprus vyzval Grécko uzavrieť dohodu s euroskupinou. "Domnievam sa, že grécka vláda pozná fakty a musí sa podľa toho rozhodnúť. Ak chcú predĺžiť program záchrany, musia o to požiadať teraz," povedal cyperský minister financií Harris Georgiades.

10:45 Ak Grécko nepožiada o predĺženie záchranného programu, čaká ho "katastrofa", uviedol v reakcii maltský minister financií Edward Scicluna. "Grécko sa musí prispôsobiť, musí pochopiť vážnosť situácie. Všetko závisí od toho, či si Grécko uvedomí skutočnú vážnosť situácie, pretože čas sa kráti," povedal Scicluna novinárom. 

10:21 Dohoda už bola na spadnutie

„Rokovania skupiny ministrov financií boli prerušené a pravdepodobne budú pokračovať, pričom Grécko zastúpené ministrom financií už dva razy bolo veľmi blízko dohode na pokračovaní doterajšieho programu preklenovacej pomoci. Zatiaľ ešte má čas, hoci ho neostáva veľa,“ uviedol pre topky.sk analytik Sberbank na Slovensku Vladimír Vaňo.

Prepad na aténskej burze
Zobraziť galériu (10)
Prepad na aténskej burze

10:09 Z hrozby sa stáva realita

Podľa analytikov Commerzbank vstúpla pravdepodobnosť odchodu Grécka z eurozóny z 25 na 50%.

10:05 Kažimír hovorí o jedinej možnosti

Krajiny eurozóny vidia predĺženie existujúceho gréckeho programu ako jediné riešenie. Uviedol to dnes v stanovisku pre médiá slovenský minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). "Je potrebné, aby Gréci zareagovali a doručili takúto žiadosť v pomerne krátkom čase," uviedol Kažimír.

10:00 Šéf euroskupiny: Máme už len zopár dní

"Môžeme využiť ešte tento týždeň, ale to je všetko," uviedol šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem v pondelok večer po neúspešnom kole rokovaní v Bruseli.

9:57 Rakúsko ešte verí v úspech

Rakúsky minister financií Hans Jörg Schelling očakáva, že Grécko požiada o predĺženie. "Vieme, že rámec podmienok umožňuje samozrejme priestor na flexibilitu,“ povedal. Podľa jeho slov by takéto predĺženie mohlo trvať od štyroch do šiestich mesiacov.

9:55 Grécko nemá podľa analytikov žiadny plán B. Údajne to potvrdzujú aj požiadavky Atén ísť cestou Cypru

9:34 Britský Guardian informuje, že jeden z ministrov priznal únavu. „Nemáme už silu. Všetci sme z toho unavení . Urobili sme všetko, čo sme mohli ale môže to byť málo.“

Grécko pred bankrotom: Európa je v šoku, ultimátum trvá len do konca týždňa!

Nad konaním Grécka krúti celý svet nechápavo hlavou. Krajina v pondelok odmietla návrh dokumentu, podľa ktorého mala predĺžiť súčasný európsky program pomoci, čím sa vystavila hospodárskej katastrofe. Odborníci tento postup zhodnotili ako absurdný. Podľa lídrov Európskej únie je odobrenie programu pomoci jediný spôsob, ako sa vyhnúť dlhovej kríze a Grécko na čele s premiérom Aléxisom Tsíprasom dostalo čas na rozmyslenie do piatku.

„Naliehanie niektorých ľudí na grécku vládu, aby prijala záchranný program, je nerozumné a nemôžeme ho akceptovať,“ uviedol nemenovaný grécky vládny predstaviteľ. „Tí, ktorí sa neustále vracajú k tejto otázke, strácajú čas. Za takýchto okolností dnes nie je možné uzavrieť dohodu,“ doplnil. „Všetci sú sklamaní,“ vyhlásil rakúsky minister financií Hans Jörg Schelling. Na odmietnutie programu zareagovali aj obchodníci, keď akcie na aténskej burze poklesli hneď ráno po rokovaní o 9 %.

Grécko je pred bankrotom
Zobraziť galériu (10)
Grécko je pred bankrotom

Úverová dohoda končí už tento mesiac

Súčasná úverová dohoda v celkovom objeme zhruba 240 mld. eur končí tento mesiac a Grécko musí následne začať splácať svoje dlhy. Odmietaním akejkoľvek dohody je tak hrozba bankrotu gréckej ekonomiky stále bližšie. Medzinárodný menový fond (MMF) už vyhlásil, že Grécku neposkytne ďalšie fondy, ak Atény nebudú pokračovať v dohodnutých reformách. Podľa šéfa skupiny ministrov financií krajín eurozóny Jeroena Dijsselbloema môže Eurogroup požiadavku na rozšírenie programu akceptovať na svojom mimoriadnom zasadaní v piatok, nie však neskôr. „Všeobecný pocit v Eurogroup je taký, že predĺženie programu je najlepší spôsob, ako ďalej postupovať,“ povedal Dijsselbloem.

Grécko bude vytlačené z Únie, nemá inú možnosť

Podľa CNN Grécko dúfalo, že rokovaním dosiahne novú dohodu, ktorá by krajinu udržala v eurozóne bez toho, aby sa musela držať úsporných reforiem. Bez dohody však Grécko stratí prístup k Európskej centrálnej banke a bude vytlačené z Únie.

Grécko, na ktorého čele stojí vládna strana Syriza, chcelo súčasný návrh zamietnuť, aby jeho ekonomika mohla slobodnejšie dýchať. Európa však nemieni ustúpiť. Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble  uviedol, že Grécko žije dlhodobo nad pomery a nemôže očakávať, že na to doplatia ostatní.

Podľa odborníkov však hospodárska situácia Grécka kolabuje. Najdramatickejší pokles nastal v poslednom štvrťroku 2014, keď Gréci hromadne odmietali platiť vysoké dane v nádeji, že Syriza nepopulárne opatrenia zruší.

Čo bude nasledovať?

„Ak sa Grécko nebude chcieť s veriteľmi dohodnúť do konca februára, príde o lacné úvery zo strany Medzinárodného menového fondu MMF a Európskej únie (EÚ), a vystaví nielen štát riziku bankrotu, ale predovšetkým domáce banky,“ uvádza český ekonomický portál Patria.cz. O všetko všetkom v konečnom dôsledku rozhoduje Európska centrálna banka (ECB), ktorá môže prostredníctvom záchranných opatrení držať inštitúcie nad vodou, je však viazaná na európske orgány. „Cyperská banková kríza v roku 2013 ukázala, že vláda, ktorá stratí prístup na kapitálové trhy, môže s veriteľmi rôzne licitovať, avšak na ECB je krátka. Ak ECB odmietne eurovú likviditu domácim bankám poskytovať - tak ako sa to stalo na Cypre - hra končí a zadlžená vláda sa musí rýchlo vzchopiť. V opačnom prípade riskuje akútnu bankovú krízu, ktorá krajinu vynesie za hranice menovej únie,“ hodnotí Patria.cz.

Niektorých humor neopúšťa ani v kritickej chvíli. Po internete kolujú takéto koláže gréckeho ministra financií.
Zobraziť galériu (10)
Niektorých humor neopúšťa ani v kritickej chvíli. Po internete kolujú takéto koláže gréckeho ministra financií.

 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu