Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Putinov ideový vodca prehovoril o plánoch na nový Sovietsky zväz: Chceme v ňom aj Slovensko!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA, Twitter)

BUDAPEŠŤ – Slovensko ako časť Euroázijskej únie! Toto je predstava ruského ideológa a nacionalistu s fašistickými sklonmi Alexandra Dugina. Svoje plány na vytvorenie ríš prezradil v poslednom rozhovore. Národné štáty končia, nastal čas impérií. A to nebolo ani zďaleko všetko. Tvrdí, že keď Západ pristúpi k legalizácii partnerstiev rovnakého pohlavia, ľudstvo zmizne z povrchu zemského.

Dugin je kontroverzný mysliteľ, filozof a politológ, ktorý prednáša na univerzite v Moskve. Je známy svojim postojom k Ukrajine. Podľa neho by ju malo Rusko anektovať a verejnosť si pamätá vyhlásenia o genocíde tohto národa. Tento raz zameral zrak na strednú Európu a tiež aj Slovensko. Spolu s našimi susedmi by nás rád videl v Euroázijskom impériu, prezradil v rozhovore maďarskému portálu alfahir.hu.

Spolu so Slovenskom by do ríše malo patriť aj Rakúsko, Maďarsko, Rumunsko či Srbsko. Moskvou vedená EEÚ je tvorená Ruskom, Bieloruskom, Kazachstanom a Arménskom. Fungovať začala od 1. januára 2015. Okrem voľného obchodu má EEÚ za cieľ koordinovať finančné systémy svojich členov a regulovať ich priemyselnú a poľnohospodársku politiku, ako aj trh práce a dopravnú sieť.

Podľa Dugina sú Ukrajinci zdegenerovaná rasa, ktorá vyliezla z odpadových vôd. Genocída je teda v poriadku.
Zobraziť galériu (3)
Podľa Dugina sú Ukrajinci zdegenerovaná rasa, ktorá vyliezla z odpadových vôd. Genocída je teda v poriadku.  (Zdroj: Twitter)

Dugin, ktorého maďarské médiá označili za hlavného ideológa Vladimira Putina a ktorý je vodcom Národného Eurázijského hnutia, v rozhovore zdôraznil, že Eurázijská ekonomická únia (EEÚ) vznikla nie ako alternatíva Európskej únie, ale ako pokus o to, aby medzi štátmi s podobnými politickými a hospodárskymi systémami mohla vzniknúť zvláštna hospodárska a strategická zóna.

"V podmienkach dominancie a manipulácie Západu, najmä z hľadiska jeho vybudovaného systému sietí, už neexistujú spoľahliví partneri pre nikoho," zdôraznil Dugin s poznámkou, že v každej krajine EEÚ existujú vplyvné siete, ktorých úlohou je jednoducho sabotovať novú eurázijskú iniciatívu. Vodca nevylúčil, že Západ sa pokúsi o "oranžové revolúcie" v samotnom Rusku, a nie je vylúčené ani to, že podobné revolúcie pripraví aj v Minsku či Astane.

Dugin uplatňuje svoj vplyv aj v Grécku, kde sa dostala k moci radikálna Syriza. Tsipras sa netají proruskými postojmi a sociálnymi sieťami kolovala fotka s gréckym ministrom zahraničných vecí.

Dugin (v strede) s gréckym ministrom zahraničných vecí Nikosom Kotziasom (úplne vľavo)
Zobraziť galériu (3)
Dugin (v strede) s gréckym ministrom zahraničných vecí Nikosom Kotziasom (úplne vľavo)  (Zdroj: Twitter)

Dugin vyjadril presvedčenie, že obdobie národných štátov sa už končí, preto prišiel čas na znovuvytvorenie impérií. "Mohla by to byť jedna ríša - západná, americká, alebo viac impérií. Práve o tom by bolo potrebné rozhodnúť. Ak by vzniklo viac impérií, potom Eurázijská ríša by bola jednou z nich, druhá by bola Európska ríša," povedal.

Krajiny zóny "cordon sanitaire" (nárazníkové protektoráty) ležiace medzi Európou a Euráziou by si podľa jeho slov sami museli vytvoriť spoločnú územnú jednotku, trebárs Veľkú Východnú Európu využívajúc "superpozíciu" vyplývajúcu z toho, že sú sčasti eurázijskými a sčasti európskymi.

"Ani v takomto prípade nevidím priestor pre národné snahy. Ak by sa napríklad Maďarsko, Rumunsko, Srbsko, Slovensko a Rakúsko zjednotili, potom by sa všetko vrátilo etnicky do obdobia pred Trianonom," konštatoval. Dodal však, že dôležitejšou otázkou je, či sa v globalizácii zachovajú základné hodnoty, akými sú etnické spoločenstvá, viera, kultúra, sakrálne vedy, a či zostanú iba masy jednotlivcov, siete a "kozmopolitne a mechanicky sa zhlukujúce putujúce atómy".

"Ak ľudstvo urobí ďalší krok smerom k západnému svetu ohľadne manželstiev rovnakých pohlaví, modernizácie, slovom smerom k čistému nihilizmu, jednoducho ľudstvo zmizne z povrchu Zeme," zdôraznil Dugin, ktorý v rozhovore označil maďarskú ultrapravicovú stranu Jobbik za mimoriadne sľubnú.

Dugin je nebezpečný

Alexander Dugin je podľa slovenského experta na zahraničnú politiku východnej Európy Alexandra Dulebu veľmi nezbepečný. "V súčasnosti za najnebezpečnejší považujem Duginov názor, podľa ktorého Rusko musí viesť vojnu proti Ukrajine (ovládanej atlantistickými silami), pretože vojna s Ukrajinou je nevyhnutná, tak nemá zmysel čakať," myslí si analytik o Duginovi.

"Dugin oživil tradíciu ruskej eurázijskej školy v 90. rokoch minulého storočia, stal sa ikonou súčasného ruského geopolitického myslenia. Je autorom viacerých kníh na túto tému, prednáša na Moskovskej štátnej univerzite," povedal nám Duleba.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu