Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tajomné české tanky a raketomety naložili do najväčšieho lietadla sveta: Posielajú ich do vojny!

 Antonov An-225 Mrija Zobraziť galériu (2)
Antonov An-225 Mrija (Zdroj: planes.cz)

OSTRAVA - Česká firma Excalibur Group zbrojára Jaroslava Strnadu dodá nigérijskej armáde tanky na boj s radikálnymi islamistami z hnutia Boko Haram. V dnešnom vydaní to píše Mladá fronta Dnes (MfD). Okrem tankov odletia z ostravského letiska aj transportéry a raketomety, celkom 16 vozidiel. Boko Haram ovláda časť Nigérie. Pri násilnostiach pripisovaných hnutiu zomrelo už okolo 13.000 ľudí.

Hovorca Excalibur Group Andrej Čírtek povedal denníku len, že firma dodá modernizované tanky T-72 M1, bojové vozidlá pechoty a raketomety do Afriky. Cieľovú krajinu uviesť nechcel, ale prezident Asociácie obranného a bezpečnostného priemyslu Jiří Hynek MfD potvrdil, že objednávka mieri do Nigérie.

Prvá časť dodávky bude prepravená v najbližších dňoch obrovským lietadlom Antonov An-225 Mrija z ostravského letiska, kam lietadlo dorazilo v pondelok. Pre zvyšok vozidiel sa Mrija vráti ešte dvakrát. Podľa informácií na špecializovaných weboch pravdepodobne celková cena zákazky dosiahne asi 197 miliónov korún, píše MfD.

 Antonov An-225 Mrija
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: planes.cz)

Hnutie sunnitských radikálov Boko Haram bojuje od roku 2009 proti nigérijskej centrálnej vláde a požaduje zriadenie kalifátu, ktorý bude spravovaný podľa zásad islamského práva šaría. Len vlani spáchala táto organizácia asi 100 teroristických útokov, pri ktorých zahynulo na 3000 ľudí. Za päť rokov prišlo o život už okolo 13.000 ľudí a podľa štatistík OSN bolo Kvôli Boko Haram nútených opustiť svoje domovy asi 1,5 milióna ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu