Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Putin požiadal o uznanie prítomnosti ruských vojakov na Ukrajine: Je ich tam stále viac!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Twitter, echo.msk.ru)

MOSKVA/DONECK/KYJEV – Ruský prezident Vladimír Putin mení taktiku a žiada Ukrajinu, aby oficiálne uznala prítomnosť ruských vojsk na jej území. Vyplýva to z podmienok nového prímeria, ktoré ponúkol prezidentovi Petrovi Porošenkovi. Medzitým sa objavujú stále nové dôkazy o tom, že ruských vojakov je tam stále viac.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko minulý týždeň oznámil, že mu Putin 15. januára zaslal list, v ktorom navrhoval prímerie na strane ukrajinských síl aj separatistov, ako aj stiahnutie ťažkého delostrelectva z oboch strán a „urgentné opatrenia na ukončenie vzájomného ostreľovania“. Ruská strana návrhy po ich zverejnení nepoprela.

Putin požiadal o uznanie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Twitter, echo.msk.ru)

Zaujímavé však je, že v podmienkach priméria sa objavuje aj nový prvok. Podľa šéfa Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku Alexandra Dulebu ide o to, že Putin žiada Ukrajinu, aby oficiálne súhlasila s prítomnosťou ruských vojsk na svojom území.

"Podľa mňa to je dôsledok skutočnosti, že ruské vojská tam sú, ale zrejme ich nie je toľko, aby dokázali urobiť poriadok na strane samotných separatistov...Lenže táto cesta znamená de facto nové Podnestersko. Všade sú ruské vojská s vynúteným súhlasom či už Kišiňova, alebo Tbilisi (v Južnom Osetsku a Abcházsku). Ide o vytvorenie nového zmrazeného konfliktu s akceptáciou ruských vojsk," uviedol Duleba v rozhovore pre denníkN. 

 

Pribúdajú dôkazy o prítomnosti ruských vojakov a techniky

Ruské Echo  prinieslo rozhovor s vojakom, ktorý sa pred pár dňami vrátil z Donecka, kde bojoval proti ukrajinským vojskám. Konštantín Gorelov (22), bývalý príslušník námornej pechoty, sa k nim pridal na vlastnú päsť v priebehu prázdnin. Dôležité je, že síce poprel cielenú ruskú účasť, no so slovami, že Rusi pracujú „ticho a jemne“. O organizácii hovorí ako o schopnej prijímať rozkazy, no sťažuje sa, že vojaci sú už unavení a financií je len tak akurát.

Putin požiadal o uznanie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Twitter, echo.msk.ru)

Gorelov sa podieľal aj na útokoch na donecké letisko, tvrdí, že na médiami toľko pretriasanej fotografii rukávu s emblémom ruského námorníctva je on. V ďalšej časti rozhovoru dostal otázku, v čom teda spočíva práca ruskej armády? Odpoveď bola pomerne jednoznačná: Zrejme v rozviedke, skrývajú sa pod rúškom boja proti militantom.“ Tým nepriamo potvrdil, že o práci vojenskej rozviedky vedia zrejme všetci Rusi dobrovoľne bojujúci na Ukrajine v rámci "prázdnin".

Nepriaznivé prognózy

Veliteľ amerických síl NATO v Európe, generál Ben Hodges, zatiaľ opäť víri hladinu. Rusko bude podľa jeho slov o pár rokov schopné ohrozovať naraz viacerých svojich susedov spôsobom, akým teraz vedie operácie na Ukrajine. Momentálne ale nepredstavuje hrozbu, pretože je zaneprázdnené vojenskými aktivitami na Ukrajine. To sa však môže za pár rokov zmeniť a po plánovanom posilnení a modernizácii armády Rusko bude schopné viesť tri vojenské operácie naraz bez mobilizácie, ktorá by dala Západu čas na reakciu.

Putin požiadal o uznanie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Twitter, echo.msk.ru)

Teraz, bez mobilizácie, nemyslím, že môžu viesť viac operácií naraz. Za štyri, päť rokov to však môže byť iné, povedal Hodges. Moskva potom bude podľa neho schopná viesť operácie nielen na východe Ukrajiny, ale napríklad aj v Pobaltí a v Gruzínsku bez toho, aby musela mobilizovať ďalších vojakov. Tieto hrozby podporuje svojimi vyjadreniami aj sám Putin. Nedávno sa totiž vyjadril v tom duchu, že Rusko bude pokračovať v programe modernizácie armády, a to so zvláštnym dôrazom na jadrové strategické sily. Moskva chce teda naďalej investovať miliardy do rozvoja svojej armády.

Blíži sa koniec?

Po septembrovom prímerí sa situácia na východe Ukrajiny mierne upokojila, no v posledných dňoch sa vojna do oblasti vrátila plnou silou, keď proruskí povstalci oznámili ukončenie prímeria a plán rozšíriť oblasť, ktorú majú pod svojou kontrolou. Rusko naďalej vytrvalo odmieta, že by sa akokoľvek podieľalo na kríze na Ukrajine.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu