Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nová grécka vláda vyhlási vojnu slovenským turistom: Už žiadne luxusné dovolenky!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: destination360.com)

ATÉNY – Grécko je celosvetovo známe nielen kvôli svojim dlhom, ale najmä kvôli pamiatkam a krásnemu moru. Turisti sú dojnou kravou ekonomicky nestabilného štátu, Gréci si vďaka nim každoročne pripíšu zisk viac ako 2 miliardy eur. Tomu bude ale zrejme koniec, nový premiér Alexis Tsipras chce vyhlásiť vojnu turistom, a to aj tým slovenským!

Znamená to, že hotely už nebudú môcť ponúkať all-inclusive služby, turisti budú musieť chodiť do miestnych barov a obchodov. Svojim voličom Syriza tak sľúbila obmedzenie masového prílevu turistov a ich pomoc lokálnej ekonomike. „Nechceme pokračovať v aktuálne nasýtenom modeli intenzívneho využívania cestovného ruchu,“ povedal Tsipras. V praxi to znamená, že drahocennú pobrežnú pôdu už nebude Grécko ponúkať zahraničným investorom.

Rovnako by sa mali sprísniť pravidlá pre odvod a odpočet DPH pre už existujúce každoročne značne navštevované obľúbené letoviská. Cieľom je návrat k tradičnému rekreačnému modelu, pri ktorom by turisti využívali miestne reštauračné zariadenia a turistické atrakcie. Stovky aj Slovákmi vyhľadávaných all-inclusive hotelov by tak mali upadnúť do zabudnutia. Pritom pobyty na gréckych ostrovoch tvorili v minulom roku okolo 18 % z celkového predaja zájazdov na Slovensku.

Agios Nikolaos na Kréte
Zobraziť galériu (3)
Agios Nikolaos na Kréte  (Zdroj: destination360.com)

Zatiaľ sa hovorí primárne o oblastiach Agios Nikolaos na Kréte a Kardamena v meste Kos. Do týchto objektov ponúkajú luxusné zájazdy aj viaceré slovenské cestovné kancelárie. Ide prevažne o štvorhviezdičkové a päťhviezdičkové hotely so službami all-inclusive v cenovej hladine od 500 do 900 eur na osobu na týždeň. V tohtoročnej sezóne by ale tieto plány nemali ohroziť tržby.

Rezorty totiž majú uzavreté zmluvy, ktoré sa nedajú tak jednoducho meniť. Ťažko povedať, ako zmeny daňových zákonov zasiahnu hotelové komplexy v ďalších sezónach a či je možné, že toto je recept na opätovné naštartovanie gréckej ekonomiky. Na lokálnych podnikateľov to môže mať pozitívny dopad, v súvislosti s tým ale vyvstáva otázka, do akej miery tieto opatrenia ovplyvnia záujem turistov o návštevu Grécka.

Takto vyzerajú luxusné apartmány v Grécku
Zobraziť galériu (3)
Takto vyzerajú luxusné apartmány v Grécku  (Zdroj: destination360.com)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu