Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Potvrdené, tvrdá rana Európe po gréckych voľbách: Radikálna ľavica vytvorila vládnu koalíciu!

Alexis Tsipras bude novým gréckym premiérom Zobraziť galériu (11)
Alexis Tsipras bude novým gréckym premiérom (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Konzervatívna pravicovo-populistická strana Nezávislí Gréci sa dohodla dnes s ľavicovou Syrizou na koaličnej vláde. S odvolaním sa na predsedu Nezávislých Grékov Panosa Kammenosa o tom dnes informovala agentúra DPA.

Grécka ľavicová strana Syriza uzavrela dnes dohodu s malou pravicovo-populistickou stranou Nezávislí Gréci o vytvorení novej vlády po tom, čo v nedeľňajších predčasných parlamentných voľbách prišla tesne o absolútnu väčšinu.

"Chcem oznámiť, že od tejto chvíle máme vládu," vyhlásil dnes podľa agentúry DPA predseda Nezávislých Grékov Panos Kammenos. "Nezávislí Gréci vyslovili dôveru premiérovi Alexisovi Tsiprasovi," dodal s odvolaním sa na šéfa Syrizy. "Premiér pôjde ešte v priebehu dnešného dňa k prezidentovi, aby získal mandát na zostavenie vlády," spresnil Kammenos pri odchode z rokovaní s Tsiprasom v Aténach.

Panos Kammenos (vľavo), predstaviteľ
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Syrize po sčítaní vyše 99 percent hlasov chýbali k absolútnej väčšine 151 z 300 kresiel v parlamente len dva poslanecké mandáty. Dosiaľ vládnuci konzervatívci a socialisti musia do opozície. 

Nová demokracia (ND) získala podľa priebežných výsledkov 27,81 percenta hlasov, a tým 76 poslancov. Doterajší koaličný partner Novej demokracie, Panhelénske socialistické hnutie (PASOK), sa výrazne prepadlo na 4,68 percenta a obsadilo by tak 13 kresiel.

Kto je nový premiér Alexis Tsipras

Ako mladík bol činný v komunistickej mládeži. Vyrastal v rodine strednej triedy, otec mal menšiu stavebnú firmu. Prvú skúsenosť s politikou zažil ako tínedžer organizovaním štrajkov, keď vláda škrtla študentom benefity. Vtedy sa prejavil ako schopný organizátor, ktorý držal radikálnych kolegov na uzde. Po odchode od komunistov sa pridal k radikálnej ľavicovej strane, z ktorej neskôr vznikla Syriza.

Zúčastňoval sa protestov proti globalizácii a neoliberálnej politike. Kandidoval aj za starostu Atén, dosiahol 10 percent hlasov a skončil tretí. Hlavné zbrane Tsiprasa tvoria charizma, dobré rečnícke vlastnosti a komunikácia s ľuďmi. Šéfovať Syrize začal ako 32-ročný. Je známy tým, že nenosí nikdy kravatu a fandí futbalovému klubu Panathinaikosu Atény.

Tsipras obdivuje Che Guevaru, jeho portrét má v pracovni a po ňom pomenoval aj druhého syna. Prehlasuje o sebe, že je ateista a po Aténach sa preháňa na motorke. S partnerkou majú dvoch synov, žijú spolu bez manželského zväzku.

Radikálna ľavicová strana Syriza zvíťazila v gréckych voľbách

Ľavicová strana Syriza zvíťazila v nedeľňajších parlamentných voľbách v Grécku, nedosiahla však absolútnu väčšinu v zákonodarnom zbore. Informovala o tom v noci na dnes agentúra DPA s odvolaním sa na grécke ministerstvo vnútra. Opoziční socialisti v Portugalsku naopak uvítali úspech strany SYRIZA, ktorá je proti ďalším úsporným opatreniam a uťahovaniu opaskov. V jej úspechu vidia znamenie pozitívnych zmien v Európe. Prvé správy zo svetových búrz hovoria v súvislosti s gréckymi voľbami o poklese ceny eura, a to na najnižšiu úroveň voči doláru za posledných 11 rokov. 

Spoločná mena bola pod tlakom po gréckych parlamentných voľbách, v ktorých počas víkendu presvedčivo zvíťazila radikálna ľavicová strana Syriza. Tá odmieta úsporné opatrenia, ku ktorým sa Atény zaviazali výmenou za medzinárodnú finančnú pomoc, čo vyvoláva obavy z návratu dlhovej krízy v eurozóne. Kurz spoločnej meny voči doláru v rannom obchodovaní klesol na úroveň 1,1098 USD/EUR, kde bol naposledy v septembri roku 2003. Neskôr sa stabilizoval na úrovni 1,1180 USD/EUR. Voči jenu euro kleslo na 130,160 JPY/EUR a oproti britskej libre zaznamenalo sedemročné minimum 0,7406 GBP/EUR.

Podľa údajov inštitútu Singular Logic, spolupracujúceho s ministerstvom, má po sčítaní vyše 95 percent hlasov Syriza 36,36 percenta a tým pravdepodobne obsadí 149 alebo najviac 150 kresiel v novom parlamente. Strana vedená Alexisom Tsiprasom by tým tesne nedosiahla nadpolovičnú väčšinu 151 z 300 poslancov.

Cameron: Grécke voľby zvýšia ekonomickú neistotu v Európe 

Britský premiér David Cameron v nedeľu varoval, že výsledky volieb v Grécku zvýšia ekonomickú neistotu v Európe. Podľa jeho slov tiež znamenajú, že Británia sa musí držať jeho plánu pre svoje hospodárstvo, informovala agentúra Reuters. 

"Grécke voľby zvýšia ekonomickú neistotu v celej Európe. Preto sa Spojené kráľovstvo musí držať nášho plánu, zaisťujúceho bezpečnosť doma," uviedol Cameron na svojom oficiálnom konte na Twitteri. 

V Grécku zvíťazila ľavicová
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Francúzsky prezident Francois Hollande gratuloval lídrovi gréckej ľavicovej strany Syriza Alexisovi Tsiprasovi k víťazstvu v nedeľňajších predčasných voľbách a prisľúbil mu spoluprácu na podporu rastu a stability v eurozóne. Hollande podľa vyhlásenia svojej kancelárie vyjadril "želanie uskutočňovať úzku spoluprácu medzi našimi dvoma krajinami v záujme rastu a stability v eurozóne v duchu pokroku, solidárnosti a zodpovednosti, ktoré sú v centre našich spoločných európskych hodnôt".

Podľa nemeckej tlače sa Tsipras bez dohody s veriteľmi nezaobíde

Výrazné volebné víťazstvo radikálnej ľavice v Grécku ukázalo, ako veľmi sú Gréci frustrovaní neútešnou hospodárskou situáciou svojej krajiny. Šéf víťaznej strany SYRIZA Alexis Tsipras sa však bez ďalšej dohody s medzinárodnými veriteľmi, ktorí doteraz požadovali po Grécku úsporné programy, nezaobíde. Bez nej totiž krajine hrozí štátny bankrot, uvádzajú nemecké denníky v komentároch k výsledkom nedeľňajších gréckych volieb.

"Grécko zvolilo a výsledok pripomína zemetrasenie. Tak ako nikdy sa ukázalo, ako sa väčšina stavia k doterajšiemu reformnému kurzu - úplne odmietavo," uvádza v komentári najčítanejší nemecký denník Bild. "Víťaz volieb Tsipras to chce Európe oddnes dať jasne najavo. Jeho cieľ: Koniec s reformami a ešte viac pomoci pre Grécko," píše denník.

"Výsledok volieb je výrazom hlbokej frustrácie voličov z úspornej politiky posledných rokov a zo starých klientelistických strán," hodnotí hlasovanie Grékov denník Frankfurter Allgemeine Zeitung. "Väčšina gréckych voličov sa rozhodla pre extrémne pozície, naľavo alebo napravo," dopĺňa.
 
Podľa Frankfurter Allgemeine Zeitung sa však Tsiprasovi nepodarí splniť svoj sľub, že ukončí úspornú politiku a zlepší sociálnu situáciu v krajine. "Grécko naďalej potrebuje zahraničné peniaze, či už z finančných trhov alebo od Európskej únie. Tsipras si preto musí vybrať medzi kompromisom s medzinárodnými veriteľmi a veľkým štátnym bankrotom, ktorý by jeho krajinu zaviedol ešte viac ku dnu," uvádza denník.
 
Rovnako hodnotí hospodársku situáciu Grécka denník Handelsblatt. "Grécky minister financií musí tento rok zaplatiť na dlhovej službe 22,5 miliardy eur a tieto peniaze Grécko nemá," píše komentátor denníka. "Na kapitálovom trhu nová vláda na potrebné prostriedky nedosiahne. Úroky z gréckych štátnych dlhopisov sú už teraz vyššie ako desať percent a po volebnom víťazstve SYRIZy skôr vzrastú, než klesnú," uvádza denník.
 
"Grécko preto potrebuje tretí záchranný balík, ak chce odvrátiť štátny bankrot. Predpokladom pre ďalší úver je uzavretie dohody s trojkou veriteľov. Nová pomoc bude zviazaná s úspornými a reformnými požiadavky. Čím skôr Tsipras túto realitu pochopí, tým lepšie pre neho a pre jeho krajinu," uzatvára Handelsblatt.
 

Le Penová: Výsledok volieb v Grécku je fackou, ktorú dali voliči Európskej únii 

Predsedníčka francúzskeho Národného frontu (FN) Marine Le Penová označila výsledok predčasných parlamentných volieb v Grécku za "veľkú demokratickú facku, ktorú dali grécki voliči Európskej únii". Víťazstvo ľavicovej strany Syriza je podľa nej dôsledkom úsporných opatrení nanútených Grécku výmenou za poskytnutie pôžičky 240 miliárd eur, ktoré mali túto krajinu zachrániť pred krachom. V rozhovore pre rozhlasovú stanicu RTL dnes Le Penová upozornila na "neslýchanú biedu", v akej sa grécky národ v dôsledku úsporných opatrení ocitol. 
 
Spoluzodpovednosť za výsledok volieb v Grécku nesie podľa jej názoru aj francúzsky exprezident Nicolas Sarkozy, ktorý v roku 2011 svojím konaním zabránil vypísaniu referenda o budúcnosti Grécka v EÚ. "Keby sme (vtedy) chceli vedieť, čo si myslí grécky ľud, neboli by sme dnes v tejto situácii," domnieva sa Le Penová. Upozornila, že akýkoľvek pokus o "oklamanie demokracie" sa vráti ako bumerang, "s vyššou rýchlosťou a rovno do tváre toho, ktorý si myslel, že ju prekabáti". 
 
Ako pozitívum výsledku volieb v Grécku Le Penová vníma obnovenie diskusie o užitočnosti politiky úsporných opatrení. "Vždy, keď sa toto tabu poruší a začne sa diskusia, poteším sa," uviedla. Debata o voľbách v Grécku je podľa nej debatou o slobode. "Chceme byť slobodní? S Európskou úniou už slobodnými nie sme," tvrdí Le Penová, ktorá spresnila, že v prípade Francúzska sa to týka imigračnej, monetárnej aj poľnohospodárskej politiky. 
 
"Nech každý zaobchádza so svojou slobodou tak, ako sa mu páči. Ak si Gréci vybrali krajnú ľavicu, je to ich problém. Ja len nechcem, aby to malo dôsledky aj pre mňa, to je - okrem iného - dôvod, prečo žiadam pozastavenie (platnosti zmluvy zo) Schengenu".
 
Ľavicová strana Syriza zvíťazila v nedeľňajších parlamentných voľbách v Grécku, nedosiahla však absolútnu väčšinu v zákonodarnom zbore. V Aténach sa očakáva, že prezident Karolos Papulias ešte dnes predbežne poverí lídra Syrizy Alexisa Tsiprasa vytvorením vlády, na ktoré bude mať tri dni. Ak by Tsipras neuspel, mandát by dostala druhá najsilnejšia parlamentná strana.

Víťazná Syriza plánuje rýchle vytvorenie vlády 

Ľavicová strana Syriza chce po víťazstve v nedeľňajších predčasných parlamentných voľbách v Grécku čo najrýchlejšie vytvoriť novú vládu. Už dnes dopoludnia (9.30 h) sa jej predseda Alexis Tsipras stretne so šéfom strany Nezávislí Gréci Panosom Kammenosom na koaličných rozhovoroch, informovali v noci na dnes grécke médiá.

V Aténach sa očakáva, že prezident Karolos Papulias ešte dnes predbežne poverí Tsiprasa vytvorením vlády, na ktoré bude mať tri dni. Ak by Tsipras neuspel, mandát by dostala druhá najsilnejšia parlamentná strana, konzervatívna Nová demokracia (ND) doterajšieho premiéra Antonisa Samarasa, píše agentúra DPA.

V Grécku zvíťazila ľavicová
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Syrize po sčítaní vyše 99 percent hlasov chýbajú k absolútnej väčšine 151 z 300 kresiel v parlamente len dva poslanecké mandáty. Strana preto hľadá koaličného partnera. Okrem pravicových Nezávislých Grékov, ktorí presadzujú okamžité ukončenie úspornej politiky, naznačila ochotu viesť rokovania o koalícii nová centristická strana To Potami (Rieka). Analytici však nevylučujú vytvorenie menšinového kabinetu pod vedením Tsiprasa.

Po voľbách v Grécku by mali ministri financií eurozóny ešte dnes hovoriť o ďalšom smerovaní vysoko zadlženej krajiny, konkrétne uznesenia však neplánujú. Európska únia a Medzinárodný menový fond (MMF) dosiaľ Grécko podporili pôžičkami vo výške približne 240 miliárd eur. Euroskupina momentálne uvažuje o predĺžení záchranného programu pre krajinu po 28. februári.

V Grécku zvíťazila ľavicová
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Šéf Syrizy Tsipras občanom Grécka v predvolebnej kampani prisľúbil zníženie dlhov a ukončenie úsporných opatrení. Počas volebnej noci signalizoval partnerom v EÚ pripravenosť na rozhovory o "spravodlivom a uskutočniteľnom riešení". Na základe výsledkov sčítania 99,77 percenta hlasov viedla Syriza so ziskom 36,34 percenta, čím by získala 149 z 300 kresiel v parlamente. Grécky volebný zákon pripisuje najsilnejšej strane dodatočných 50 parlamentných kresiel, zvyšných 250 poslaneckých mandátov je rozdelených pomerným systémom.

Dosiaľ vládnuci konzervatívci a socialisti musia do opozície. Nová demokracia získala podľa priebežných výsledkov 27,81 percenta hlasov a tým 76 poslancov. Doterajší koaličný partner ND, Panhelénske socialistické hnutie (PASOK), sa výrazne prepadlo na 4,68 percenta a obsadilo by tak 13 kresiel.

V Grécku zvíťazila ľavicová
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Treťou najsilnejšou stranou v zákonodarnom zbore by mal byť krajne pravicový Zlatý úsvit so 6,28 percenta hlasov a 17 poslancami. Nová, vlani založená proeurópska strana To Potami (Rieka) získala 6,04 percenta hlasov a rovnako 17 mandátov. Do parlamentu sa dostali aj Komunistická strana Grécka (KKE) s 5,47 percenta hlasov a 15 kreslami, ako aj pravicová populistická strana Nezávislí Gréci so 4,75 percenta hlasov a 13 poslancami.

V Grécku zvíťazila ľavicová
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Predvolebný program Syrizy

V súčasnosti je v Grécku nezamestnanosť vyše 25 percent. Mladých je nezamestnaných približne 50 percent. Preto ľudia dávajú zbohom krajine a hľadajú si prácu najmä v západnej Európe. Dlh krajiny predstavuje horibilných vyše 170 percent. Portál echo24.cz píše o piatich bodoch programu.

1. Zastaviť humanitárnu krízu. Poskytnúť jedlo, elektrinu, bývanie a zdravotnú starostlivosť všetkým, ktorí to potrebujú. Všetko zadarmo.

2. Najnižšia mzda bude 750 eur (priemerná mzda je vyše 800 eur) a to štrnásť krát do roka. Najnižší dôchodok bude 750 eur trinásťkrát do roka. Prijímanie tisícov nových štátnych zamestnancov.

3. Rozpočet sa dostane do prebytku 1 percenta HDP v dôsledku obmedzenia šedej ekonomiky. Zrušenie majetkových daní. Zníženie daní z príjmu o 20 percent s výnimkou vysokých príjimov. Lepším výberom daní získať 70 miliárd eur. Po prevzatí moci očakáva Syriza rast o 3 až 5 percent, keďže malé a stredné firmy sa nebudú báť investovať. Očakávajú tiež masívny prílev zahraničných investícií (Sponer si pri tomto bode zapísal do diára „LOL“).

4. Reštrukturalizácia dlhov. Európska centrálna banka kúpi všetky grécke dlhy staršie ako 60 rokov  a zaplatí tiež všetky úroky. Dlh klesne na 20 percent v roku 2080. Z Bruselu očakávajú prílev 5 miliárd eur.

5. Odpustenie dlhov. Nikto nemusí splácať dlhy, ktoré prevyšujú 20 percent jeho príjmov. Odpúšťalo by sa teda už od 150 eur mesačne, keďže mzda by predstavovala 750 eur.

V Grécku zvíťazila ľavicová
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Grécko musí rešpektovať pravidlá eurozóny, tvrdí Lagardová

Grécko musí rešpektovať pravidlá eurozóny a nemôže vyžadovať špeciálne zaobchádzanie s jeho dlhom bezprostredne po tom, ako v nedeľňajších predčasných parlamentných voľbách v Grécku zvíťazila opozičná strana SYRIZA, ktorá vstupovala do volieb s programom ukončenia úsporných opatrení. Uviedla v pondelok šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardová pre denník Le Monde. "Existujú interné pravidlá eurozóny, ktoré treba rešpektovať, " povedala Lagardová. "Nemôžeme vytvárať špeciálne kategórie pre takú alebo onakú krajinu," dodala. Podľa šéfky MMF je tiež potrebné, aby Grécko uskutočnilo kľúčové reformy. "To nie je otázka úsporných opatrení, sú tu hĺbkové reformy, ktoré treba dokončiť," uviedla. 

Podľa nemeckého eurokomisára Günthera Oettingera by reštrukturalizácia gréckeho dlhu vyslala negatívny signál do ďalších krajín eurozóny. "Ak by sme znížili dlh (pre Grécko), dalo by to zlý signál Portugalsku či Írsku, Cypru či Španielsku," uviedol Oettinger pre nemecké rádio Deutschlandfunk. Dodal, že nová vláda v Aténach sa musí držať dohôd so svojimi partnermi v eurozóne. 

Británia: Grécko sa musí vyrovnať s deficitom a splniť medzinárodné záväzky

Ministri financií krajín eurozóny sa zídu v pondelok popoludní v Bruseli, aby zvážili, ako zvládnuť situáciu v Grécku po zmene vlády, obzvlášť keď sa súčasný grécky záchranný program končí 28. februára. 

Nová grécka vláda sa musí vyrovnať s rozpočtovým deficitom a splniť medzinárodné záväzky krajiny. Podľa agentúry Reuters to dnes prostredníctvom svojej hovorkyne uviedol britský premiér David Cameron. "Premiér rešpektuje rozhodnutie gréckeho ľudu," povedala Cameronova hovorkyňa novinárom v Londýne v súvislosti s víťazstvom ľavicovej strany Syriza v nedeľňajších predčasných parlamentných voľbách. "Grécko sa potrebuje vyrovnať so svojím deficitom a splniť svoje medzinárodné záväzky," dodala.

Syriza, ktorá tesne minula absolútnu väčšinu so ziskom 149 mandátov v 300-člennom gréckom parlamente, sa dnes na vytvorení koaličnej vlády dohodla s malou pravicovo-populistickou stranou Nezávislí Gréci. Očakáva sa, že šéf Syrizy Alexis Tsipras ešte v priebehu dnešného dňa zloží prísahu a ujme sa funkcie premiéra, pričom zloženie svojho kabinetu by mal oznámiť v utorok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu