Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pravda o Litvinenkovej smrti: Briti majú dôkaz, že si vraždu objednali Rusi

Alexander Litvinenko
Alexander Litvinenko (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Britské úrady získali od americkej rozviedky informácie, ktoré potvrdzujú, že za smrťou bývalého agenta ruskej tajnej služby Alexandra Litvinenka v roku 2006 stála Moskva. Napísal o tom dnes britský denník The Daily Telegraph, podľa ktorého vyšetrovatelia dostali záznamy elektronickej komunikácie medzi hlavnými podozrivými od americkej Národnej agentúry pre bezpečnosť (NSA). Záznamy síce nemožno použiť na súde, podľa novinárov ale dokazujú, že Litvinenkova smrť bola "štátom nariadenú vraždou" zo strany Ruska.

Litvinenko ako agent pracoval najskôr pre Sovietsky zväz a potom pre Rusko, neskôr ale začal kritizovať vedenie krajiny aj pomery v rozviedke. Nakoniec v roku 2001 získal politický azyl v Británii. Na jeseň 2006 sa pri schôdzke s ďalšími ruskými agentmi otrávil izotopom polónia 210, ktorý bol podľa všetkého v čaji. Zomrel tri týždne potom 23. novembra.

Britské úrady od začiatku považujú za hlavného podozrivého z vraždy bývalého ruského agenta Andreja Lugového. Moskva to ale vytrvalo popiera. V utorok na londýnskom súde začína rokovanie v rámci verejného vyšetrovania týkajúce sa Litvinenkovej smrti. To začalo vlani po tom, čo verejné vyšetrovanie na žiadosť Litvinenkovej vdovy pripustila britská vláda. Prvé neverejné vyšetrovanie pred deviatimi rokmi sa totiž nesmelo dotknúť tajných dôkazov spojených s možnou rolou Ruska v zabití agenta, a práve tieto informácie boli podľa Mariny Litvinenkovj kľúčové.

Podľa The Daily Telegraph záznamy od NSA jasne ukazujú na Rusko a na jeho podiel na Litvinenkovej vražde. Denník vyvodzuje, že práve vďaka týmto informáciám si zrejme britskí politici boli od začiatku istí svojou verziou, keď zo smrti ruského emigranta verejne obvinili Moskvu.

Britskí novinári vraj majú k dispozícii aj audionahrávku samotného Litvinenka, na ktorej hovorí o svojom súkromnom vyšetrovaní väzieb ruského prezidenta Vladimira Putina na zločinecké prostredie. Práve tento záznam vraj naznačuje, že Litvinenko mohol byť zabitý preto, že jeho zvedavosť sa stala ruským predstaviteľom veľmi nepohodlnou.

Tiež sudca Robert Owen, ktorý má Litvinenkovu kauzu na starosti, minulý týždeň uviedol, že má k dispozícii jasné dôkazy o účasti Ruska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu