Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nóri čelia medzinárodnému škandálu za odobratie českých detí: Sú majetkom štátu, obhajujú sa!

Eva Machaláková Zobraziť galériu (7)
Eva Machaláková (Zdroj: Facebook/Česko, vraťme děti rodičům, ČT24)

PRAHA - Už viac ako tri roky sa Eva Michaláková márne usiluje o to, aby jej nórske úrady vrátili deti. Na základe zákona o sociálnej ochrane detí ju spolu s bývalým manželom obvinili z detského sexuálneho zneužívania a násilia. Prípad, do ktorého sa vložila aj česká vláda, vzbudil obrovský mediálny rozruch. Matka sa rozhodla bojovať o návrat svojich synov za každú cenu.

Nórska sociálna služba odobrala Michalákovej a jej vtedajšiemu manželovi synov v máji 2011 po udaní z materskej škôlky. Išlo totiž o podozrenie z použitia násilia až pohlavného zneužívania. Vyšetrovanie sa potom zastavilo a obvinenia nepadli, ale deti skončili v náhradnej starostlivosti – každý z bratov v inej rodine. Matka priznala, že synov výchovne plesla, ale v Nórsku, na rozdiel od Česka, telesné trestanie detí úplne zakazuje zákon.

Matka v polovici decembra 2014 oficiálne požiadala o zverenie synov do svojej starostlivosti. České ministerstvo zahraničia potom 22. decembra odovzdalo nórskemu veľvyslanectvu diplomatickú nótu v prospech chlapcov. Štát v nej ponúka záruku, že v Česku na chlapcov a ich rodinu dohliadne.

Eva Machaláková má širokú podporu verejnosti
Zobraziť galériu (7)
Eva Machaláková má širokú podporu verejnosti  (Zdroj: Facebook/Česko, vraťme děti rodičům, ČT24)

Návrh na medzinárodnú žalobu

V prípade, že kroky českej vlády a diplomacie zlyhajú v snahe získať deti späť, poslankyňa Jitka Chalánková je pripravená vyzvať českú Sněmovnu, aby na Nórsko podala medzinárodnú žalobu. Ani po opakovanej výzve nórske úrady totiž nevysvetlil, prečo musia deti aj naďalej vyrastať v pestúnskej starostlivosti, navyše oddelene, uviedol názor Chalánkovej spravodajský portál Novinky.cz. Chalánková chce požiadať o osobné stretnutie s nórskou veľvyslankyňou Siri Ellen Sletnerovou. Takisto český premiér Bohuslav Sobotka apeloval na nórsku premiérku Ernu Solbergovú, aby prípad dôkladne posúdili.

Nóri čelia medzinárodnému škandálu
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Česko, vraťme děti rodičům, ČT24)

Podľa nórskeho veľvyslanectva v Prahe nórska sociálna služba neodobrala Eve Michalákovej synov bezdôvodne. Nariadenie starostlivosť u pestúnov bolo „potrebné a naliehavé“ a matka českým úradom o prípade odovzdala len neúplné informácie. Ambasáda to uviedla vo svojom poslednom vyhlásení. Uviedla tiež, že so starším zo synov matka neprežila takmer rok v Česku, ako hovorí.

„Nie je pravda, že by služba odobrala Michalákovej deti bez závažného dôvodu. Matka dala českým inštitúciám len neúplné informácie,“ uviedlo veľvyslanectvo. Detaily prípadu, ktoré by vec objasnili, ale vraj nemôže s ohľadom na ochranu súkromia chlapcov a rodičov zverejniť. Situáciu detí tiež nemôže podrobnejšie komentovať. Aj česká ministerka práce Michaela Marksová Tominová pre Idnes.cz priznala, že matka nehovorí celú pravdu: „Mala som možnosť zoznámiť sa s preloženými časťami toho spisu a sú v ňom informácie v súlade s tým, čo povedala nórska ambasáda.“ Petičný výbor na čele s Machalákovej právnikom však reagoval výzvou, aby nórske veľvyslanectvo spis zverejnilo.

Protesty pred nórskym veľvyslanectvom v Prahe
Zobraziť galériu (7)
Protesty pred nórskym veľvyslanectvom v Prahe  (Zdroj: Facebook/Česko, vraťme děti rodičům, ČT24)

Michaláková Českej televízii povedala, že niekedy chlapca udrela po zadku, čo je v Nórsku zakázané, aj nórska polícia podľa nej však uviedla, že to nie je dôvod pre odobratie detí. Podľa veľvyslanectva sa prípadom v Nórsku zaoberala nielen sociálna služba, ale aj detskí psychológovia, krajská komisia a súdy. „Súdne rozhodnutie nenecháva na pochybách, prečo úrad deti Michalákovej odobral. Dôvody sa týkali otca aj matky detí,“ uviedlo veľvyslanectvo vo vyhlásení.

Veľvyslanectvo pripomenulo, že bratia Denis a David Michalák sa narodili a žili v Nórsku. Rovnako ako ostatné deti, patria štátu. „Nie je pravda, že odobratie detí rodičom môžu zapríčiniť maličkosti. Je to vždy až posledná možnosť. Sociálna služba môže len reagovať na situáciu v rodine, ak deti trpia nejakým závažným zanedbávaním,“ uviedla ambasáda. Podotkla, že nariadená starostlivosť sa využíva len v nutnom prípade a v záujme detí, keď pre nich ich podmienky predstavujú nebezpečenstvo a keď sa o ne rodičia nie sú schopní starať.

Bratia David a Denis
Zobraziť galériu (7)
Bratia David a Denis  (Zdroj: Facebook/Česko, vraťme děti rodičům, ČT24)

Extrémne tvrdé podmienky

Po nedávnom rokovaní so sociálnymi pracovníkmi v Nórsku sa kontakt Evy Michalákovej s deťmi skrátil len na 15 minút, a to vraj na želanie staršieho syna. „Podmienky sú to takmer nacistické,“ komentovala matka rozhodnutie v Českej televízii s tým, že úrady schôdzky podmienili tým, že deti na stretnutiach nebude fotiť, nebude ich dvíhať a nebude ich objímať.

Starý otec s vnúčatami
Zobraziť galériu (7)
Starý otec s vnúčatami  (Zdroj: Facebook/Česko, vraťme děti rodičům, ČT24)

Eva Michaláková sa do Nórska odsťahovala v roku 2005 za budúcim otcom svojich detí, takisto Čechom, ktorý tam žil už od roku 1968. V Roku 2005 sa im narodil Denis a v roku 2008 David. Mladší syn David mal už od narodenia vážne zdravotné problémy a ťažkosti s trávením. Napriek tomu, že mu lekári nariadili prísnu diétu, v nórskej škôlke odporúčania lekárov ignorovali a rodičov obvinili zo sexuálneho zneužívania, píše sa v petícii za návrat synov pani Machálkovej. Eva Machálková sa údajne viackrát sťažovala v škôlke na nevhodnú stravu a tiež šikanovanie zo strany Davidových spolužiakov. Škôlka však reagovala radikálne – rodičov Davida udala a obe deti im odobrali.

Nórsky orgán sociálnej právnej ochrany vzápätí Michálkovej odporučil, aby sa s manželom rozviedla. Začala totiž veriť, že deti zneužíval a napriek tomu, že zo zneužívania obvinili aj ju, dúfala, že jej deti po rozvode vrátia, ale nestalo sa tak. Otec synov bol definitívne zbavený rodičovských práv a Machálková vtedy dostala povolenie vídať deti dvakrát ročne po dve hodiny. 

Svojich synov môže odteraz vídať len 15 minút dvakrát ročne
Zobraziť galériu (7)
Svojich synov môže odteraz vídať len 15 minút dvakrát ročne  (Zdroj: Facebook/Česko, vraťme děti rodičům, ČT24)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu