Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Islamisti z Boko Haram uniesli 80 ľudí: Ide o najväčšiu akciu extrémistov!

Islamisti z hnutia Boko Haram uniesli 80 ľudí, väčšina boli deti. Zobraziť galériu (3)
Islamisti z hnutia Boko Haram uniesli 80 ľudí, väčšina boli deti. (Zdroj: Twitter)

YAOUNDÉ - Islamisti z hnutia Boko Haram dnes uniesli v Kamerune skupinu približne 80 ľudí, medzi ktorými boli aj deti. Agentúre Reuters to oznámili kamerunskej vládne a armádne zdroje. Únos je najväčšou akciou, ktorú doteraz extrémisti na kamerunské územie vykonali.

Útočníci pri únose tri osoby zabili a zničili 80 domov. Akciu teroristov sa snažila zmariť vojenská hliadka, ktorá zviedla s útočníkmi dvojhodinový palebný súboj. Únosu ale vojaci nedokázali zabrániť. Incident sa stal na severe Kamerunu v dedine Mabass, kam bojovníci Boko Haram prenikli zo svojich základní v susednej Nigérii.
 
Nemenovaný kamerunský dôstojník agentúre Reuters povedal, že medzi unesenými je 30 dospelých a približne 50 detí vo veku medzi desiatimi a 15 rokmi. Na sever Kamerunu vyšlo v sobotu niekoľko stoviek obrnených vozidiel a tankov čadskej armády, ktorá má proti útokom oddielov Boko Haram oblasť chrániť. Akcia islamistov sa v poslednej dobe rozšírili z Nigérie do oblasti Čadského jazera a do hraničných oblastí Čadu a Kamerunu.
 
Islamisti z hnutia Boko
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter)
 
Podporu armáde v jej kampani proti Boko Haram v sobotu v čadskej metropole Ndjamena demonštrovali desaťtisíce ľudí. Účastníci päťkilometrového sprievodu organizovaného vládou vyjadrovali rozhorčenie nad krvavými útokmi islamských radikálov. Kamerun v utorok oznámil, že zabil 143 bojovníkov Boko Haram, ktorí napadli jeho základňu Kolofata neďaleko nigérijskej hranice. Na začiatku tohto mesiaca zverejnili islamisti video, v ktorom pohrozili Kamerune väčšou intenzitou útokov. Vyhrážajú sa taktiež, že zaútočia na kamerunského prezidenta Paula Biyu.
 
Islamisti z Boko Haram bojujú od roku 2009 proti nigérijskej centrálnej vláde a požadujú zriadenie chalifátu, ktorý bude spravovaný podľa zásad islamského práva šaría. Vlani spáchala táto organizácia asi 100 teroristických útokov, pri ktorých zahynulo na 3000 ľudí.
 
Islamisti z hnutia Boko
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu