Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Severná Kórea sa dištancuje od hackerských útokov: USA dáva takýto návrh

Kim Čong-Un
Kim Čong-Un (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Predstavitelia Severnej Kórey naďalej trvajú na tom, že nemajú nič spoločné s decembrovým kybernetickým útokom na filmové štúdiá Sony Pictures, v ktorých vznikla komédia Šialené interview o fiktívnom atentáte na severokórejského vodcu Kim Čong-una. Informovala o tom v noci nadnes agentúra AP.

Pchjongjang zároveň požiadal Spojené štáty, aby predložili dôkazy o tom, že za útokom na Sony Pictures skutočne stojí Severná Kórea. Námestník severokórejského veľvyslanca pri OSN An Mjong-hun okrem toho na utorňajšej tlačovej konferencii vyzval amerických predstaviteľov na spoločné vyšetrenie prípadu. 

"Moja vlasť nemá nič spoločné s hackerským útokom na Sony. Je to úplne nepodložené a v súlade s obvyklou nepriateľskou politikou proti mojej vlasti, aby bol na ňu za každých okolností vyvíjaný nátlaku, čo pokladáme za absolútne neprijateľné," povedal zástupca Severnej Kórey pri OSN.

An Mjong-hun pred novinárov predstúpil po tom, ako Spojené štáty pohrozili, že sankcie, ktoré na Severnú Kóreu začiatkom mesiaca uvalili, sú len prvým odvetným opatrením za hackerský útok na Sony Pictures.

Prezident Obama prišiel s návrhmi na posilnenie kybernetickej bezpečnosti

Americký prezident Barack Obama vyzval v utorok predstaviteľov Kongresu, aby pomohli presadiť schválenie zákona, ktorý by posilnil kybernetickú bezpečnosť štátu a umožnil zdieľanie informácií o jej narušení medzi vládnymi inštitúciami a súkromnými spoločnosťami. Informovala o tom agentúra DPA.

Na základe Obamovho návrhu by americké úrady mohli pokladať za trestný čin predaj odcudzených kreditných kariet a čísiel bankových účtov v zahraničí. Zákon by zároveň posilnil právomoci orgánov činných v trestnom konaní pri stíhaní hackerov predávajúcich tzv. botnety, používané na hromadné rozosielanie nevyžiadaných e-mailových správ (spamu) a uskutočňovanie útokov distribuovaného odmietnutia služby (útoky DDoS).

"V súvislosti s útokmi na spoločnosť Sony Pictures a účet Centrálneho velenia armády USA (Centcom) na sociálnych sieťach Twitter a YouTube, ktorý v pondelok napadli sympatizanti džihádu len vidíme, koľko práce nám ešte zostáva urobiť vo verejnom aj súkromnom sektore, aby sme posilnili kybernetickú bezpečnosť a mali istotu, že naše rodinné bankové účty nie sú ohrozené, aby sme mali istotu, že naša verejná infraštruktúra je bezpečná," povedal Obama na stretnutí s republikánskymi kongresmanmi - predsedom Snemovne reprezentantov Johnom Boehnerom a vodcom republikánskej väčšiny v Senáte Mitchom McConnellsom -, ktoré sa v utorok uskutočnilo v Bielom dome.

Návrhy opatrení zameraných na posilnenie kybernetickej bezpečnosti by mali byť súčasťou správy o stave únie. S tou americký prezident vystúpi na budúci týždeň v Kongrese, ktorého obe komory po novembrových voľbách ovládajú republikáni.

Problém kybernetickej bezpečnosti USA sa dostal do popredia po tom, ako neznámi hackeri zaútočili na spoločnosť Sony Pictures, ktorá produkovala film Šialené interview, zosmiešňujúci severokórejského vodcu Kim Čong-una. Americký federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) z tohto útoku obvinil Severnú Kóreu, čo Pchjongjang popiera.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu