Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Taliansky prezident Napolitano rezignuje: Toto sú jeho dôvody

Giorgio Napolitano
Giorgio Napolitano (Zdroj: SITA)

RÍM - Taliansky prezident Giorgio Napolitano (89) rezignuje na post hlavy štátu v stredu 14. januára 2015, teda iba deň po tom, čo sa dnes vystúpením premiéra Mattea Renziho na pôde Európskeho parlamentu v Štrasburgu skončilo polročné predsedníctvo krajiny v únii a čo Taliansko odovzdalo túto štafetu Lotyšsku.

Po Renziho dnešných slovách o tom, že najvyšší predstaviteľ jeho krajiny sa chystá odstúpiť z funkcie už "v nadchádzajúcich hodinách", sa nevylučovalo, že by k demisii mohlo dôjsť ešte pred v decembri ohláseným stredajším termínom.

Giorgio Napolitano chcel pre pokročilý vek odísť z politiky už vlani na zaslúžený dôchodok, avšak politické strany sa nedokázali dohodnúť na osobe jeho nástupcu a tak ho napokon zákonodarný zbor v apríli 2013 zvolil za prezidenta na ďalšie funkčné obdobie. Pri voľbe hlavy talianskeho štátu v parlamente je v prvých troch kolách potrebný zisk dvojtretinovej väčšiny hlasov.

Právomoci hlavy štátu prejdú v zmysle talianskej ústavy dočasne na šéfa Senátu Pietra Grassa, píše tlačová agentúra APA.

Parlament by sa mal najneskôr do dvoch týždňov pokúsiť zvoliť Napolitanovho nástupcu. Konsenzus o tejto osobnosti sa zatiaľ hľadá, najčastejšie sa v tejto súvislosti spomínali mená bývalých premiérov Romana Prodiho a Giuliana Amata, ďalšími možnými nástupcami sú bývalý líder Renziho Demokratickej strany (PD), starosta Ríma Walter Veltroni, primátor Turína, exminister Piero Fassino a tiež sudca Ústavného súdu Sergio Mattarello.. 

Úloha talianskeho prezidenta je zväčša reprezentatívna, Napolitano však urobil viac - pomohol krajine udržať si politickú stabilitu v nepokojných časoch. Bývalý komunista je prezidentom od roku 2006. Po vlaňajšom znovuzvolení na ďalších sedem rokov však naznačil, že na poste nezotrvá celé volebné obdobie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu