Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Za čiernymi skrinkami zrúteného lietadla vyslali potápačov: Toto objavili

Trosky lietadla AirAsia
Trosky lietadla AirAsia (Zdroj: SITA)

JAKARTA - Indonézski potápači vyslaní s cieľom nájsť čierne skrinky lietadla spoločnosti AirAsia, ktoré sa koncom decembra zrútilo do Jávskeho mora, sa dnes vrátili s prázdnymi rukami, oznámila indonézska armáda.

Pátracia loď predtým zachytila signál možno z čiernej skrinky 300 metrov od miesta, kde tento týždeň našli chvostovú časť lietadla. "Poslali sme sedem potápačov a našli nejaké trosky, ale čierne skrinky tam neboli," povedal veliteľ indonézskych ozbrojených síl generál Moeldoko pre spravodajskú televíziu tvOne.

Zapisovače letových údajov, známe ako čierne skrinky, sú zvyčajne umiestnené v zadnej časti lietadla a pomáhajú vyšetrovateľom objasniť sled udalostí vedúcich k nehode, píše agentúra DPA.

Generál tiež uviedol, že ďalšia skupina potápačov vyše hodinu skúmala chvostovú časť, ktorú objavili na morskom dne v 30-metrovej hĺbke, a zistila, že časti z nej chýbajú.

"Obávame sa, že čierna skrinka bola oddelená od chvosta," povedal Moeldoko, ktorý rovnako ako mnohí Indonézania používa len jedno meno.

Generál dodal, že náhle zmeny počasia prinútili pátracie tímy odložiť pokus vytiahnuť z mora chvost lietadla pomocou nafukovacích vakov. Ak to počasie umožní, práce obnovia neskôr v priebehu dňa.

Airbus A320-200 spoločnosti AirAsia sa zrútil do Jávskeho mora v nedeľu 28. decembra, keď so 162 ľuďmi na palube smeroval z druhého najväčšieho indonézskeho mesta Surabaja do Singapuru. Tesne predtým, ako sa so strojom prerušil kontakt, pilot požiadal o zmenu kurzu pre zlé počasie. Presnú príčinu tragédie sa dosiaľ nepodarilo odhaliť. Letecké nešťastie nikto neprežil.

Vedúci indonézskej pátracej a záchrannej agentúry Bambang Sulistyo informoval, že potvrdený počet obetí sa zvýšil na 48 mŕtvych po tom, ako dnes našli telá dvoch ďalších ľudí, stále pripútané k sedadlám. Pokračuje tiež pátranie po trupe lietadla, v ktorom by mala byť väčšina tiel obetí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu