Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Z Charbovej poslednej karikatúry mrazí: Mŕtvy šéfredaktor predpovedal vlastnú smrť!

Z poslednej karikatúry šéfredaktora Stephana Charbonniera mrazí. Zobraziť galériu (2)
Z poslednej karikatúry šéfredaktora Stephana Charbonniera mrazí. (Zdroj: Stephane Charbonnier)

PARÍŽ – Novinárska obec sa v súvislosti s nedávnym útokom na redakciu časopisu Charlie Hebdo zomkla. Denníky po celom svete vyjadrujú svoju účasť 12 obetiam včerajšej drámy. Tento útok nebol prvý, ktorý redakcia francúzskeho satirického magazínu zažila. Aj preto šéfredaktor Stephane Charbonnier (†47) zrejme nakreslil kresbu, ktorá sa stala jeho poslednou, no zároveň predpovedal smrť!

Tento týždeň Charbonnier zverejnil karikatúru vojaka zrejme arabského pôvodu, ktorý pod nápisom „Stále žiadne atentáty vo Francúzsku“ hovorí: „Stále mám čas do konca januára, aby sme vyjadrili svoje prianie.“ Práve tieto slová akoby boli predpoveďou samotnej tragickej udalosti. Charb, ako sa Charbonnier podpisoval pod svoje kresby, už v minulosti vystúpil proti moslimom, čím sa stal hlavným cieľom útočníkov.

Z poslednej karikatúry šéfredaktora
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Stephane Charbonnier)

Extrémisti si na šéfredaktora brúsili zuby už dlhšie. V roku 2011, keď časopis na titulke zverejnil kontroverznú karikatúru proroka Mohameda, redakciu podpálili. Charb bol odvtedy bol pod policajnou ochranou. Svoju tvorbu obhajoval tým, že „islam nemôže byť vyňatý zo slobody tlače, a že vo Francúzsku sa dokážu zasmiať na všetkom, aj na islame“. Atentátnici pri útoku v redakcii zabili aj dvoch policajtov vrátane Charbonnierovho osobného strážcu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu