Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nemecké hnutie Pegida: Atentáty potvrdzujú správnosť našich postojov!

Hnutie Pegida v uliciach Zobraziť galériu (2)
Hnutie Pegida v uliciach (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Hnutie vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (Pegida), ktoré už niekoľko týždňov organizuje demonštrácie proti údajnému posilňovaniu vplyvu islamu vo veľkých mestách po celom Nemecku, považuje stredajší útok na redakciu francúzskeho satirického časopisu Charlie Hebdo za potvrdenie správnosti svojich postojov.

Za požiadavky demonštrantov, ktorých sa v pondelok zišlo len v Drážďanoch okolo 18.000 tisíc, sa postavili v reakcii na parížsky atentáty tiež nemecké krajne pravicové a populistické strany. Ich postoj odsúdil minister spravodlivosti Heiko Maas, podľa ktorého nemožno dopustiť rozštiepenie spoločnosti.
 
"Islamisti, pred ktorými Pegida varuje už dvanásť týždňov, dnes vo Francúzsku ukázali, že skrátka nie sú schopní demokracie, ale vsádza na násilie a smrť! Naši politici chcú, aby sme verili v pravý opak," uviedli organizátori demonštrácií na svojej stránke na sociálnej sieti Facebook . "Musí sa taká tragédia stať aj v Nemecku ?," stojí v príspevku.
 
V reakcii na parížske útoky vyjadril podporu hnutia Pegida tiež podpredseda populistickej strany Alternatíva pre Nemecko (AFD) Alexander Gauland. Podľa neho atentáty protiislamské hnutia ospravedlňujú. "Všetci tí, ktorí doteraz ignorovali obavy ľudí z hroziaceho nebezpečenstva alebo sa mu dokonca vysmievali, sú týmto krvavým činom usvedčení z klamstva," uviedol. "Požiadavky hnutia Pegida získavajú týmto na aktuálnosti a váhe," dodal Gauland.
 
K podpore demonštrácií hnutia Pegida sa s odkazom na stredajší atentát v Paríži opäť prihlásila aj extrémistická Národná demokratická strana (NPD), podľa ktorej niet divu, že ľudia protestujú proti údajnej "plazivej islamizácii Nemecka".
 
"Spôsob ako Pegida, AFD a NDP skúšajú využiť tento útok na svoje účely je odporný. Kto teraz obviňuje moslimov všeobecne, ten sa snaží rozdeliť spoločnosť a zasiať nenávisť," povedal novinárom Maas. "Prevažná väčšina moslimov považuje tento útok za zradu svojej vlastnej viery, preto je to aj útok proti islamu. Nesmieme v Nemecku dopustiť boj kultúr," doplnil minister.
 
Pred zneužitím atentátov k politickým cieľom varoval aj nemecký minister vnútra Thomas de Maizière. "Parížske útoky nemajú s islamom nič spoločné," povedal denníku Süddeutsche Zeitung. Moslimovia a utečenci podľa neho nesmú byť paušálne považovaní za zločincov a násilníkov. Práve ľudia, ktorí do Nemecka prichádzajú zo Sýrie a Iraku, podľa neho pred násilím utekajú.
 
Podľa Maasa parížsky útok západnú spoločnosť nezmení. "Je to útok na spôsob, ako žijeme v slobodnej spoločnosti. Ale slobodu a právny štát si od teroristov nenecháme vziať. Nie je dôvod akokoľvek spochybňovať náš rebríček hodnôt," povedal.
 
Hnutie Pegida už vyzvalo obyvateľov Drážďan aj ďalších miest, aby sa budúci pondelok opäť pripojili k demonštrácii proti islamizácii krajiny. Prísť majú s čiernou páskou na znamenie solidarity s obeťami stredajšieho útoku v redakcii satirického časopisu.
 
Predseda nemeckých policajných odborov Rainer Wendt dnes varoval, že by účastníci demonštrácii mohli byť v ohrození. Informácie o konkrétnej hrozbe vraj síce nemá, ale nie je treba veľa fantázie, aby mohol definovať demonštrácie kritizujúce islam ako možné ciele terorizmu. "Nemecko malo zatiaľ veľké šťastie a zjavne dúfa, že sa na neho bude môcť spoľahnúť aj v budúcnosti," dodal Wendt.
 

Viac ako polovica Nemcov považuje islam za hrozbu

Viac ako polovica Nemcov považuje islam za hrozbu a myslia si, že nepatrí k západnej civilizácii. Vyplýva to z dnes zverejnenej štúdie Bertelsmannovej nadácie. Väčšina zo štyroch miliónov nemeckých moslimov sa však podľa prieskumu cítia byť pevne zviazaní s nemeckou spoločnosťou aj zriadením. Dáta získali sociológovia v novembri, teda ešte pred stredajším útokom na redakciu francúzskeho satirického časopisu Charlie Hebdo, ktorému podľahlo 12 osôb.
 
"Moslimovia vnímajú Nemecko ako svoju vlasť. Sú ale denne konfrontovaní s negatívnym obrazom islamu, ktorý utvára malá skupinka radikálnych islamistov," uviedla Yasemin El-Menouar, odborníčka Bertelsmannovej nadácie na islam. Deväťdesiat percent hlboko veriacich moslimov pritom podľa štúdie považuje demokraciu za dobrú formu vlády. Každý druhý moslim v Nemecku potom má aspon rovnaký počet kontaktov mimo svojej náboženskej obce ako vnútri. Napríklad s homosexuálnymi manželstvami potom súhlasí až 63 percent nemeckých moslimov.
 
Aj napriek tomu podľa nadácie negatívny postoj k islamu v nemeckej spoločnosti skôr posilňuje. Ako hrozbu ho vníma 57 percent opýtaných nemoslimov, až 61 percent si potom myslí, že nepatrí k západnej civilizácii. V roku 2012 ho pritom ako cudzorodý prvok vnímalo "len" 52 percent opýtaných. Štyridsať percent Nemcov sa podľa prieskumu cíti ako "cudzinci vo vlastnej krajine". Štvrtina potom dokonca žiada úplný zákaz prisťahovalectvo moslimov do krajiny.
 
Negatívny obraz islamu je pritom podľa sociológov nezávislý od dosiahnutého vzdelania, politickej orientácie či sociálneho postavenia. Dôležitejšiu úlohu vraj hrá vek a osobný kontakt s moslimami. Zápornú úlohu vo vnímaní moslimov údajne hrá tiež zobrazenie islamu v médiách, kde sa vraj hovorí len o organizácii Islamský štát, násilia, útlaku žien a odmietanie demokratických hodnôt.
 
Väčšinu nemeckých moslimov tvoria prisťahovalci z Turecka a ich potomkovia, ktorí vyznávajú sunnitskú formu islamu. Hlavná vlna Turkov prišla do Spolkovej republiky na pozvanie za prácou v 60. rokoch. Neskôr sa k nim pripojili aj ich rodinní príslušníci.
 
Vo veľkých mestách po celom Nemecku už niekoľko týždňov demonštrujú tisíce ľudí proti údajne islamizácii krajiny. Pri pravidelnej pondelňajšej demonštrácii hnutia vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (Pegida) sa v Drážďanoch tento týždeň zišlo okolo 18.000 ľudí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu