Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Teror vo Francúzsku, dráma sa vyhrocuje: Polícia márne loví útočníkov, prečesáva lesy a domy!

Policajti obkľúčili hľadaných teroristov Zobraziť galériu (67)
Policajti obkľúčili hľadaných teroristov (Zdroj: Foto: Twitter)

PARÍŹ - Deň po krvavom útoku na satirický časopis Charlie Hebdo v Paríži sa Francúzsko prebudilo do štátneho smútku. V krajine od rána zaznamenali niekoľko incidentov a celý národ je v napätí. Polícia stále pátra po dvoch podozrivých z beštiálneho útoku, tretí podozrivý sa na polícii sám prihlásil. Sledujte s nami aktuálne dianie deň po udalosti, ktorá otriasla svetom.

22:48 Hľadaní bratia boli niekoľko rokov na zozname osôb podozrivých z teroristických útokov. Dokonca mali zakázaný vstup na americkú pôdu.

22:25 Prieskum oblasti bude dnes večer pokračovať pomocou termovíznej kamery a piatich vrtuľníkov, informovali policajné zdroje.

21:50 Bezpečnostná rada OSN vydala jednomyseľné vyhlásenie, v ktorom odsúdila „barbarský a zbabelý teroristický útok“ na parížsku redakciu. Obetiam útoku venovala minútu ticha.

 

 

 

21:37 Ľudia zhromaždení na parížskom Námestí republiky držia v rukách transparenty a sviečky.

 

 

21:34 Francúzsko je otrasené, smútok a pátranie sa predlžuje

 

21:28 Operácia v Longponte sa podľa Le Figara chýli ku koncu, tridsať vozidiel bezpečnostných síl sa chystá opustiť miesto.

 

 

 

21:26 Nemenovaný predstaviteľ francúzskej polície uviedol, že hľadaní bratia boli napojení na jemenskú teroristickú organizáciu, ktorú bližšie nešpecifikoval. Podľa jedného zo svedkov atentátnici vyhlasovali, že za útokom stojí jemenská odnož al-Káidy. 

21:20 Saudskoarabského blogera začnú v piatok bičovať po tom, ako ho už dávnejšie odsúdili za urážku islamu. Informuje o tom spravodajský portál denníka The Guardian. Blogerovi Raifovi Badavímu udelia prvých 50 z celkového počtu 1000 rán bičov po piatkových modlitbách. Mladíka odsúdili po tom, ako na vlastnom fóre údajne urážal islam. Okrem toho mu nariadili aj zaplatenie pokuty vo výške milión saudskoarabských rialov, v prepočte až takmer štvrť milióna eur. 

21:15 Francúzsky minister vnútra uviedol, že spravodajská služba monitorovala podozrivých ešte pred útokom, ale nič nenasvedčovalo tomu, že by útok reálne hrozil.

21:10 Novinár Charlie Hebdo Laurent Léger, ktorý prežil teroristický útok v redakcii povedal, že na začiatku to celé vyzeralo, akoby to bol vtip. Po tom, ako útočník vystrelil, sa ukryl za stolom a zmizol im z očí. To, čo nasledovalo, opísal ako hrôzu a chvíľu trvalo, kým si uvedomil, čo sa vlastne stalo. Léger zároveň poprel informáciu, že by útočníci vyzvali prítomných, aby sa identifikovali.

20:46 Francúzske ministerstvo kultúry vyčlení milión eur na chod redakcie Charlie Hebdo.

20:44 Príslušníci maďarského Centra boja proti terorizmu (TEK) zadržali v decembri v juhomaďarskej Kelebii dvoch mladých Francúzov, ktorí smerovali do Sýrie pravdepodobne s cieľom pridať sa k Islamskému štátu (IS). Oznámil to dnes v komerčnej televízii TV2 šéf centra János Hajdu.

Mužov vo veku do 20 rokov cestujúcich vlakom zadržali na základe informácií TEK-u na maďarsko-srbskom hraničnom priechode v Kelebii, povedal Hajdu. Zrejme na ich čakali v Istanbule, kde im mali pomôcť pridať sa k IS, dodal.

20:39 Marine Le Penová, predsedníčka nacionalistického Národného frontu, by chcela v krajine obnoviť trest smrti, ak by vyhrala prezidentské voľby. Vyjadrila sa tak po útoku na parížsku redakciu.

20:08 Eiffelovu vežu zahalil smútočný závoj z pamiatky na obete teroriristického útoku.

 

 

Posledné výtlačky týždenníka sa predražili

20:01 Za 650 až 1000 eur, v jednom prípade dokonca za 50 000 eur sa dnes začali na americkom internetovom predajnom serveri eBay ponúkať stredajšej výtlačky francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo, ktoré vyšli v deň teroristického útoku proti jeho redakcii. Na 60 000 výtlačkov v cene troch eur sa po vražednej streľbe v parížskej redakcii rýchlo vypredali, najmenej 80 ich teraz ľudia ponúkali za horibilné sumy.

„Vzácne posledné noviny Charlie Hebdo,“  stálo v jednom inzeráte. „Posledné Charlie Hebdo vychádzajúci s atentátom,“ uviedol iný predajca. Tieto finančné transakcie odsudzovali mnohí používatelia internetových sociálnych sietí. „Kšeft je kšeft, ako smutné,“ napísal jeden užívateľ webu.

19:57 Rakúska odnož nemeckého protiislamského hnutia PEGIDA plánuje začiatkom februára zorganizovať prvú demonštráciu v rakúskej metropole Viedeň. Protest by sa mal uskutočniť v centre Viedne 2. februára. Organizátori ohlásili polícii, že očakávajú účasť približne 250 ľudí. „Chceme jasne zdôrazniť, že je vítaný každý - bez ohľadu na politickú stranu, hnutie, organizáciu alebo národnosť - kto je proti radikálnemu islamizmu, právu šaría a kto to chce pokojným spôsobom vyjadriť,“ napísali organizátori na svojom účte na Facebooku. 

19:55 Miestne médiá hlásia, že pátranie sa teraz zameriava na okolie dediny Longpont. Obyvateľom bolo povedané, aby ostali doma a udržiavali zatvorené dvere.

Paríž chystá veľký pochod

Francúzsky prezident Francois Hollande sa vo štvrtok stretol s viacerými politickými lídrami vrátane svojho predchodcu Nicolasa Sarkozy v záujme zjednotenia krajiny po stredajšom tragickom útoku na parížsku redakciu týždenníka Charlie Hebdo. Výsledkom spojenia síl má byť nedeľňajší pochod národnej jednoty Parížom, ktorého cieľom bude odsúdenie násilia a extrémizmu.

Podporu akcii prisľúbili okrem Sarkozyho aj všetky strany. Na pozvanie však stále podľa svojich slov čaká líderka nacionalistického Národného frontu (FN) Marine Le Penová. Premiér Manuel Valls sa v tejto veci vyjadril, že hodnoty národnej jednoty obsahujú aj toleranciu. FN je pritom známy svojimi tvrdými vyjadreniami na adresu prisťahovalcov. Podľa Le Penovej je však samozrejmé, že víťaz minuloročných volieb do Európskeho parlamentu, by mal byť na pochod pozvaný.

19:40 Africká odnož teroristickej skupiny Al-Káida pochválila vrahov z útoku na Charlie Hebdo.

19:35 Francúzske veľvyslanectvo na Slovensku dnes poobede sprístupnilo kondolenčnú knihu v galérii Francúzskeho inštitútu v Bratislave. K dispozícií je aj on-line kondolenčná kniha na facebookovej stránke veľvyslanectva. Ľudia môžu odkazy písať pod sloganom „Nous sommes Charlie Hebdo“.

19:30 Niektorí vyjadrili pochybnosti, či bude nočné pátranie v lese úspešné, ak sa skutočne podozriví ukrývajú v ňom. Hustý lesný porast sa totiž tiahne kilometre ďaleko smerom od Paríža až ak hraniciam s Belgickom.

19:20 Polícia zablokovala cestu v Longponte smerom na Soissons, pátranie pokračuje.

 

 

19:18 Redakcia Charlie Hebdo bude dočasne sídliť v budove denníka Libération, ktorý jej ponúkol pomoc. Celý pracovný tím bude mať k dispozícii všetky prostriedky na svoju činnosť a samostatné poschodie.

19:10 Vo väzbe sa momentálne nachádza deväť podozrivých a polícia vypočula už viac ako 90 svedkov.

19:08 Eric Baden, sused Cherifa Kouachiho, ktorý figuruje medzi podozrivými útočníkmi povedal, že Kouachi bol priateľský, dobre vychovaný, zdvorilý a rád pomáhal ľuďom. Bol to podľa jeho slov veľmi pokojný človek, ktorý nemal agresívne sklony. Kouachi je oficiálne považovaný za agresora útoku.

Streľba na Montrouge nemala súvis s útokom na redakciu

19:00 Francúzsky minister vnútra Bernard Cazaneuve oznámil, že raňajšia streľba na predmestí Paríža, pri ktorej zomrela mladá policajtka, nemá súvislosť so včerajším teroristickým útokom Charlie Hebdo.

18:55 Okolo Eifellovej veže sa zhromažďujú masy ľudí a hliadky sú v pohotovosti.

Hackeri chystajú pomstu

18:49 Hnutie Anonymous na Twitteri oznámilo, že chystá odvetu fundamentalistickým skupinám za teroristický útok na Charlie Hebdo, „pretože boj za obranu slobôd je základom nášho hnutia.“

18:41 Pátranie po dvoch podozrivých z teroristického útoku pokračuje aj za súmraku. Oblasti, kde by sa mohli ukrývať, okrem pozemných policajných hliadok prehľadáva aj vrtuľník.

18:40 Americký minister spravodlivosti Eric Holder pocestuje v nedeľu do Paríža na pozvanie francúzskeho ministerstva vnútra, aby sa zúčastnil medzinárodného stretnutia o terorizme.

18:34 Dvaja podozriví z rannej streľby na policajtku sa nachádzajú vo väzbe.

18:35 Po tom, ako polícia prehľadala každý dom v obci Corcy a Longpont, elitné policajné jednotky vybavené štítmi a helmami zamierili do blízkeho lesa.

18:30 Francúzi smútia

 

 

 

18:28 Vlaková stanica Nuevos Miniterios v Madride bola evakuovaná kvôli hrozbe bombového útoku. Obavy vzbudil podozrivý balík.

18:23 Pri obci Longpont sa zhromažďujú novinári.

 

 

 

18:21 Policajtka, ktorú zavraždili dnes ráno na predmestí Paríža, bola 27-ročná Clarissa Jean-Philippe.

18:14 Francúzska polícia údajne obkľúčila na severovýchode Francúzska páchateľa krvavého stredajšieho útoku. Nad miestom prelietavali vrtuľníky, povolané boli aj zásahovej jednotky. Napríklad v dedine Longpont prehľadávali policajti dom od domu. Najmladší z údajných atentátnikov sa už vzdal polícii, jeho podiel na útoku je ale nejasný.

18:10 Európska komisia v najbližších dňoch predloží nové návrhy na boj proti terorizmu.

18:05 Novinár Olivier DSR zverejnil fotografiu policajného pátrania v Corcy.

Teror vo Francúzsku, dráma
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: Twitter)

18:02 Všetkých 12 obetí teroristického útoku už bolo pomenovaných. 

18:00 Prostredníctvom Twitteru vyhlásilo solidaritu s Francúzskom 3,4 milióna užívateľov.

17:57 Eifellova veža bude dnes večer na počesť pamiatky obetí teroristického útoku neosvetlená.

17:55 Trnavský závod francúzskej automobilky PSA Peugeot Citroën dnes na znak úcty a solidarity s obeťami teroristického útoku na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo stiahol na pol žrde vlajky pred svojím objektom. Vlajky Slovenska, Francúzska, Európskej únie a koncernu budú podľa hovorcu Petra Šveca stiahnuté počas trvania trojdňového štátneho smútku vo Francúzsku.

17:50 V regióne Pikardia na severe Francúzska dnes vyhlásili najvyšší stupeň pohotovosti. Dvojica údajných páchateľov parížskeho útoku tam mala prepadnúť čerpaciu stanicu.

17:45 „Po hroznej vražde v Paríži sme s francúzskym ľudom jednotní,“ povedal britský premiér David Cameron.

17:41 Hliadky prehľadávajú každý dom medzi Soissons a Villers-Cotterêts.

Teror vo Francúzsku, dráma
Zobraziť galériu (67)

17:40 Regionálna zdravotná agentúra podľa Le Monde priniesla informácie o ranených zo včerajšieho večera. Život ohrozujúce zranenia utrpeli 4 osoby, 7 ľudí zdravotníci hospitalizovali a 65 osôb má psychickú traumu.

17:35 Po celej krajine Francúzi rozmiestnili 88 000 príslušníkov bezpečnostných síl.

17:30 Rádio Islamského štátu vyslovilo žiadosť, aby aktérov teroristického útoku vyhlásili za hrdinov.

17:23 V Spojených štátoch a Kanade sa v stredu a dnes zhromaždili tisíce ľudí a odsúdili útok na Charlie Hebdo. Zábery z Bostonu.

Teror vo Francúzsku, dráma
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: universalhub.com)

17:11 Francúzskym médiám sa podarilo vyzbierať pol milióna eur, ktoré venujú týždenníku Charlie Hebdo na zabezpečenie ďalšej prevádzky.

16:58 Francúzsky premiér Manuel Valls zvýšil úroveň teroristickej hrozby v severnej časti regiónu Pikardia na najvyšší stupeň.

16:51 Hlavné moslimské organizácie vo Francúzsku vyzvali dnes imámov po celej krajine, aby v kázňach počas piatkových modlitieb odsúdili terorizmus a násilie. Reagovali tak na stredajší útok.

16:42 Francúzski policajti v pohotovosti.

Francúzska polícia
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: SITA)

Francúzska polícia
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: SITA)

16:30 Školu v Crépy-en-Valois evakuovala francúzska polícia. Rovnako evakuovala aj okolie domu, kde sa páchatelia ukrývali. Informujú o tom francúzske médiá, situácia je podľa nich neprehľadná.  

Teror vo Francúzsku, dráma
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: Foto: Twitter, The telegraph)

16:20 Ako informuje denník Le Figaro, muž vyzbrojený skrutkovačom sa dnes ráno snažil vstúpiť do areálu Valeurs Actuelles. Dvaja policajti strážili hlavný vchod budovy, ktorá sa nachádza vo štvrti de la Bourse v Paríži. Muž, ktorý sa pokúsil otvoriť dvere, sa dal na útek, no polícia ho rýchlo chytila. Našli u neho niekoľko ďalších skrutkovačov. Muž, ktorý pochádza z Belgicka, je v súčasnosti vo väzbe na policajnej stanici.

Teror vo Francúzsku, dráma
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: Foto: Twitter, The telegraph)

16:04 Právnik týždenníka Charlie Hebdo Richard Malka medzičasom potvrdil, že budúci týždeň magazín vyjde ako obyčajne a navyše v náklade milión kusov. Normálne sa vydáva 60 000 výtlačkov. Na jeho tvorbe by sa mali podieľať karikaturisti z celého sveta i bývalí redaktori. 

16:00 Dvoch mužov podozrivých zo stredajšieho krvavého útoku na satirický týždenník Charlie Hebdo v Paríži lokalizovali severne od metropole v regióne Aisne po tom, čo prepadli benzínovú pumpu. Ukradli jedlo a benzín a vypálili niekoľko striel, informovali francúzske médiá. Tie už predtým uviedli, že maskovaných páchateľov so zbraňami videli pri meste Villers-Cotterets.

Policajti sú v pohotovosti, fotografie zverejnil denník The Telegraph
Zobraziť galériu (67)
Policajti sú v pohotovosti, fotografie zverejnil denník The Telegraph  (Zdroj: Foto: Twitter, The telegraph)

Teror vo Francúzsku, dráma
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: Foto: Twitter, The telegraph)

16:00 Po celom Francúzsku zadržali sedem osôb, ktoré by mohli byť napojené na útočníkov.

15:55 Pápež František sa dnes modlil za obete stredajšieho útoku na parížsku redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo, ktorý si vyžiadal 12 mŕtvych a 11 zranených. „Modlime sa za obete tejto ukrutnosti. Je ich tak veľa! A prosme tiež Pána, aby zmenil srdcia ukrutných,“ vyhlásil pápež počas pravidelnej rannej omše v kaplnke Domu svätej Marty vo Vatikáne.

15:45 Izraelský minister zahraničia Avigdor Lieberman vyjadril stotožnenie s francúzskou bolesťou. „Teroru a teroristom nikdy nesmieme dovoliť, aby zasiali strach v slobodnom svete.“

15:40 Polícia prehľadáva lesy v okolí Crepy en Valois.

15:35 Stredajší teroristický útok na parížsky satirický týždenník Charlie Hebdo vyvoláva obavy, že antiislamské hnutie a ultrapravicové strany sa budú snažiť z toho vyťažiť a získať zvýšenú podporu v Európe. Myslí si to nemecký minister spravodlivosti Heiko Maas. 

15:30 Slovenská vláda je najväčším importérom islamských radikálov z Guantánama v regióne. Vyhlásil to prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška. „Vyvraždenie novinárov v parížskej redakcii satirického magazínu Charlie Hebdo nám potvrdilo, že islamský radikalizmus je pre európsku, liberálnu, civilizovanú spoločnosť stále väčším nebezpečenstvom,“ konštatuje Paška. „Preto je nepochopiteľné, že vláda SR neustále nezodpovedne hazarduje s bezpečnosťou našej krajiny a zváža k nám na údajné začlenenie do našej spoločnosti čoraz viac islamských radikálov z amerického väzenia v Guantáname,“ dodáva.

Paška pripomína, že Slovensko už prijalo z amerického internačného tábora osem väzňov, zatiaľ čo Česi ani Rakúšania žiadneho, Maďari, Bulhari, Lotyši, Švédi a Dáni jedného, Taliani, Íri, či Portugalci dvoch a Nemecko iba troch. 

15:25 Do Crepy en Valois smeruje veľký konvoj policajných áut.

Teror vo Francúzsku, dráma
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: Twitter)

 

15:20 Le Monde zverejnil fotografiu z redakcie, kde sa odohrala krvavá masakra.

Teror vo Francúzsku, dráma
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: le monde)

15:13 Zabarikádovaní muži údajne nemajú rukojemníkov.

15:11 Polícia hľadaných mužov obkľúčila v dedine Soissons v departementu Oise na severe Francúzska, tvrdí to televízia France 3.

14:59 Miesto, kde sa páchatelia zdržiavajú, je obkľúčené policajtmi.

14:48 Francúzska polícia dnes prostredníctvom siete Twitter vyzvala občanov na čo najväčšiu ostražitosť a požiadala ich, ako aj novinárov, aby zverejňovali len oficiálne informácie. Upozornila, že akýkoľvek detail, pravdivý či nepravdivý, môže ohroziť životy policajtov. Vyzvala tieto informácie "nezdieľať, nelajkovať a neopakovať".

14:46 Z bezpečnostných dôvodov dnes uzavreli celú štvrť okolo Elyzejského paláca, v ktorom sídli prezident, informovala internetová televízia RTL. Podľa televízie France24 do Elyzejského paláca dnes popoludní zavíta exprezident Jacques Chirac, aby s hlavou štátu rokoval o vzniknutej situácii. Úradujúci prezident Francois Hollande, ktorý po útoku na Charlie Hebdo vyzval na celonárodnú jednotu, dnes dopoludnia v Elyzejskom paláci prijal svojho predchodcu v úrade Nicolasa Sarkozyho. 

14:45 Vdova po jednej z obetí karikaturistovi Georgesi Wolinskim dnes vyhlásila, že jej muž zomrel "na poli cti a v službe slobody, za ktorú vždy bojoval". V rozhovore s rozhlasovou stanicou RTL Maryse Woliński povedala, že to, "čo sa stalo včera (v stredu), je vojna proti slobode, v ktorej sa musí zvíťaziť". Jej manžel si vraj neuvedomoval nebezpečenstvo a viedol len svoje vlastné vojny s ceruzkou na svojom pracovnom stole.

Teror vo Francúzsku, dráma
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: foto:)

14:44 Podľa ČT2 sa polícia pripravuje na zásah.

14:43 Dvaja hľadaní muži opustili automobil, v ktorom utekali. Polícia im uzavrela únikovej cesty v dedine v departemente Oise na severe Francúzska. Oznámila to televízna stanica France 3.

14:36 Ako informuje denník Le Figaro, podľa zdroja blízkeho prípadu v stredu našli po atentáte v opustenom aute Citroen C3 ďžihádistické vlajky a Molotovove koktaily. Bolo to v 19-tom okrese, na mieste odkiaľ unikli teroristi.

14:28 Obaja hľadaní muži boli spozorovaní na severe Francúzska. Tvrdí to server Le Parisien. Svedkovia uvádzajú, že je na mieste mnoho policajtov, ktorí uzatvorili cesty v blízkosti mesta Vauciennes. Podľa posledných správ našla polícia auto s namaľovanou poznávacou značkou na jednej benzínovej pumpe na štátnej ceste vedúcej z Paríža do Belgicka. Nad miestom prelietavajú vrtuľníky a pripravujú sa jednotky rýchleho nasadenia.

Podľa francúzskeho rozhlasu muži boli ráno na benzínové stanici v departemente Aisne. Jej majiteľ ich údajne spoznal a tvrdil, že mali na hlavách kukly a boli vybavení puškami a pancierovkami. Francúzske televízie upozorňujú, že dotyční dobre vedia, že po nich pátra celé Francúzsko, nemajú teda čo stratiť. Môžu byť mimoriadne nebezpeční. Zásahové jednotky v Paríži dostali príkaz pripraviť útočné zbrane a ochranné vybavenie.

14:26 Poctu obetiam vzdal aj Google.

Teror vo Francúzsku, dráma
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

14:20 Vrtuľník, ktorý pátra po páchateľoch.

Teror vo Francúzsku, dráma
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: foto:)

14:09 Podľa France 3 Picardie, dvaja podozriví sú v súčasnosti zalezení v dome Crépy-en-Valois, v Oise, kde sa ukývajú. Mobilné policajné autá sú umiestnené v uliciach mesta.   

Teror vo Francúzsku, dráma
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: foto:)

14:02 "Ideme ďalej, bolo rozhodnuté, že ďalšie číslo vyjde na budúci týždeň. Všetci s tým súhlasili," povedal Patrick Pelloux, autor úvodníkov týždenníka, podľa ktorého sa redakčný tím zíde v najbližších dňoch. Pelloux bol jedným z prvých, kto v stredu po útoku prišiel na miesto drámy. Dodal, že ešte v pondelok večeral s karikaturistom a šéfredaktorom týždenníka Stéphanom Charbonnierom, známym pod menom Charb, pričom v rozhovore najmä žartovali o očakávaniach počas nového roku. "Charb už mal plné zuby ochranky," dodal s tým, že karikaturistu jeho telesný strážca sprevádzal všade, kam šiel. Charlie Hebdo mal pritom aj správy z utajovaných schôdzok islamistov.

Pri stredajšom útoku zahynul aj Charbov telesný strážca - 49-ročný Franck Brinsolaro, otec dvoch detí vrátane ročného dievčatka, ako aj ďalší policajt - Ahmad Merabet - vo Francúzsku žijúci moslim, ktorého po postrelení na ulici, neďaleko sídla redakcie, útočníci usmrtili ranou do hlavy, keď sa im z posledných síl snažil zabrániť v ďalšej streľbe a prosil ich aj o milosť voči sebe samému, informoval na svojej webovej stránke denník Le Figaro.

13:51 Francúzske úrady zverejnili mená obetí. Pri útoku zomreli: Stephane Charbonnier (Charb) - šéfeditor týždenníka, Jean Cabut (Cabu) - hlavný karikaturista, Georges Wolinski - karikaturista, Bernard Verlhac (Tignous) - člen zoskupenia Cartoonists for Peace, Bernard Maris - ekonóm a prispievateľ magazínu, Philippe Honoré (Honoré) - autor poslednej kresby týždenníka pred útokom, Michel Renaud - bývalý novinár, Mustapha Ourrad - editor, Elsa Cayatová - prispievateľka a analytička, Frederic Boisseau - údržbář, Franck Brinsolaro - policajt, Ahmed Merabet - policajt.

13:46 Ďalšie vydanie Charlie Hebdo, ktoré vyjde budúcu stredu, bude vytlačené v počte milión kusov, oproti 60.000 kusom ako to bolo zvyčajne, povedal to advokát časopisu Richard Malka. Vydanie bude mať 8 strán, namiesto 16-tich ako zvyčajne. 

13:36 Pozorivých zazreli a identifikovali v Crépy-en-Valois.

Teror vo Francúzsku, dráma
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: foto:)

13:33 Francúzsko si dnes na poludnie uctilo pamiatku 12 obetí stredajšieho atentátu. Od vojny v Alžírsku ide o atentát s najväčším počtom obetí spáchaný na území Francúzska, pripomenuli francúzske médiá. Francúzsky prezident Francois Hollande si pamiatku obetí uctil na parížskej policajnej prefektúre. Na smútočnom zhromaždení sa zišli aj poslanci Národného zhromaždenia.

Život sa dnes na poludnie na minútu zastavil prakticky v celom Francúzsku, ktoré útok na novinárov i na republikánske hodnoty šokoval, ale aj zjednotil. Na poludnie sa rozozvučali zvony chrámov, vrátane parížskej katedrály Notre-Dame. Mnohí ľudia, ktorí sa na minútu zastavili na uliciach, na znak solidarity s obeťami tlieskali, iní na miesta pietnych zhromaždení prinášali okrem kvetov a sviečok aj ceruzky či perá ako symboly ocenenia práce redaktorov a karikaturistov týždenníka Charlie Hebdo, ktorí zahynuli pri útoku.

Teror vo Francúzsku, dráma
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

13:30 Vo Veľkej mešite v Paríži sa na spoločnej modlitbe zišli moslimskí, židovskí, katolícki, protestantskí, pravoslávni i budhistickí duchovní. Ústredným symbolom pietnych spomienok je hashtag "JeSuisCharlie", ktorý sa objavil na sieti Twitter v stredu podvečer a používa sa prakticky na celom svete na vyjadrenie solidarity s postihnutým týždenníkom. Veta "Je suis Charlie" (ja som Charlie) sa dnes objavila aj na informačných tabuliach vo francúzskych dopravných prostriedkoch, letiskách, železničných či autobusových staniciach, aj na diaľničných návestidlách či výveskách obchodov. Inde tento nápis na múry nasprejovali sprejeri.

Teror vo Francúzsku, dráma
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: foto:)

13:24 Pocta na Mont-Blanc.

Teror vo Francúzsku, dráma
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: foto:)

13:20 Brány Paríža sú starostlivo sledované. Všade je prítomná polícia. Rozmiestnení sú aj muži v civile. Sú ozbrojení a pripravení na možný kontakt.

13:15 Poctu obetiam vyjadrili aj prostredníctvom najznámejších francúzskych kreslených postavičiek Asterixa a Obelixa.

Teror vo Francúzsku, dráma
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

13:09 V súvislosti s vrtuľníkom, ktorý už prelietava nad územím, sa spustila akcia s názvom Jastrab. Stroj je pripravený kedykoľvek zasiahnuť.

13:07 Pocta na diaľnici.

Teror vo Francúzsku, dráma
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

12:55 V českej metropole Praha si ľudia dnes podvečer pripomenú pamiatku 12 obetí. Akciu, ktorá sa uskutoční na Malej Strane pred francúzskou ambasádou, organizuje francúzska komunita v ČR. Na rovnaké miesto zamieri aj pochod proti extrémizmu, ktorý organizujú mladí sociálni demokrati. Informácie priniesol spravodajský portál Novinky.cz.

12:45 V súčasnej dobe nie sú žiadne potvrdené informácie, ktoré hovoria o možnom výskyte podozrivých v Aisne alebo v Paríži. Platí, že obyvatelia musia byť veľmi opatrní, zverejnil francúzsky denník Le Monde.  

12:36 Aj napriek včerajšiemu brutálnemu útoku, ďalšie číslo časopisu Charlie Hebdo vyjde podľa plánov, teda budúci týždeň. Na jeho vydaní budú spolupracovať karikaturisti a kresliari z celého sveta. Potvrdil to prispievateľ magazínu Patrick Pelloux.

Teror vo Francúzsku, dráma
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

12:31 Podozrivé Clio s maskovanými mužmi, ktoré videli dopoludnia pri stanici Avia, v súčasnosti hľadá vrtuľník. Prelietava nad priestorom.  

12:24 Zamestnanci spoločnosti so sídlom v Defense dostali e-mail, aby zostali vo svojich kanceláriách. Strelca zachytili v oblasti. Zákaz platí aj pre ľudí, aby nevychádzali zo svojich domovov.

12:18 Jednému z podozrivých vypadol počas incidentu občiansky preukaz. Na základe toho polícia zistila, kto sú podozriví.

Teror vo Francúzsku, dráma
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

12:16 Medzi siedmimi zadržanými sú muži a ženy. Ide väčšinou o ľudí z okolia bratov Kouachiových. Dve z týchto osôb boli zadržané v Charleville-Mézière na severe Francúzska a jedným z nich má byť Mourad. V Remeši podľa nových správ zadržali päť ľudí, pôvodne sa hovorilo o štyroch. Je medzi nimi setra a švagor hľadaných bratov a tiež Saidova manželka. Ďalšia osoba bola zatknutá na parížskom predmestí Gennevilliers.

12:13 Renault Clio s podozrivými sa podarilo vyfotiť jednému svedkovi.

Teror vo Francúzsku, dráma
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

12:10 Dvaja maskovaní a ozbrojení muži, ktorých popis zodpovedá výzoru predpokladaných páchateľov útoku na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo, sú na úteku z Paríža, informoval na svojej webovej stránke denník Le Parisien. Denník na základe vlastných informácií uviedol, že muži unikajú bielym autom značky Renault Clio z Paríža smerom na sever. Podľa agentúry DPA zamaskovaných ozbrojencov pri obci Villers-Cotteret spoznal majiteľ miestnej čerpacej stanice.

12:08 Útok vyvolal vo Francúzsku šok, strach, obrovskú vlnu solidarity, ale v noci nadnes došlo vo viacerých mestách, napríklad v Mans a Port-la-Nouvelle, aj k útokom na mešity a moslimské modlitebne. Ostreľovanie z ručných zbraní a výbuch granátov si nevyžiadali obete ani zranených. 

Teror vo Francúzsku, dráma
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: SITA)

12:05 Francúzska rada pre moslimský kult dnes vyzvala moslimov, aby sa zúčastnili na celoštátnych manifestáciách na pamiatku obetí stredajšieho útoku v Paríži, ktoré sa uskutočnia počas nadchádzajúceho víkendu. Svojich aktivistov a priaznivcov o účasť na nich požiadalo aj viacero francúzskych organizácií a združení, ktorých cieľom je bojovať proti rasizmu.

Teror vo Francúzsku, dráma
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: SITA)

Teror vo Francúzsku, dráma
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: SITA)

12:03 Dnešok je vo Francúzsku dňom štátneho smútku. Presne na poludnie si obyvatelia krajiny pamiatku obetí útoku uctia minútou ticha. Na minútu sa zastaví aj mestská a prímestská doprava v Paríži, informovala dnes spoločnosť RATP, ktorá ju prevádzkuje. V svätyni v známom pútnickom mieste Lurdy sa na pamiatku obetí rozozvučí zvon. Podľa agentúry DPA sa v Národnom zhromaždení uskutoční smútočný obrad. Štátne vlajky na úradoch, školách a štátnych inštitúciách sú v celej krajine na tri dni spustené na pol žrde.

12:01 Jeden z útočníkov bol v minulolsti odsudený za verbovanie moslimov do extrémistickej organizácie, odznelo v českej televízii.

V Sydney sa schádzajú francúzski emigranti
Zobraziť galériu (67)
V Sydney sa schádzajú francúzski emigranti  (Zdroj: foto:)

11:54 Podľa webových stránok viacerých francúzskych denníkov sa policajné jednotky presunuli k miestu, kde v Montrouge býva predpokladaný páchateľ incidentu.

11:45 Druhý človek, ktorý utrpel ráno zranenia pri streľbe na predmestí Montrogue, bol podľa agentúry AP zametač. Je vo vážnom stave. Pri streľbe zomrela policajtka. Polícia zdôrazňuje, že spojitosť s útokom na redakciu Charlie Hebdo zatiaľ nebola preukázaná.

Pred touto reštauráciou kebab došlo k prestrelke
Zobraziť galériu (67)
Pred touto reštauráciou kebab došlo k prestrelke  (Zdroj: Foto: Twitter)

11:37 Polícia uzavrela mestečko, kde podozrivých lokalizovali. Podľa policajných zdrojov ich zazreli vedľa čerpacej stanice blízko Villers-Cotterêt. Podľa očitých svedkov mali obaja muži kukly na hlavách. Údajne sa viezli v bielom Renaulte Clio a na zadných sedadlách bolo vidieť ich zbrane a raketomet.

Teror vo Francúzsku, dráma
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

Na tejto benzínovej pumpe zazreli páchateľov
Zobraziť galériu (67)
Na tejto benzínovej pumpe zazreli páchateľov  (Zdroj: Foto: Twitter)

Teror vo Francúzsku, dráma
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: foto:)

11:33 Do budovy, ktorá je v blízkosti miesta rannej streľby na parížskom predmestí Montrogue, sa chystá vniknúť zásahová jednotka.

11:20 Podľa Le Parisien bola podozrivá dvojica lokalizovaná pri l'Aisne vo Villers-Cotteret.

Kde je Charlie?
Zobraziť galériu (67)
Kde je Charlie?  (Zdroj: Foto: Twitter)

11:17 Vo väzbe je viacero rodinných príslušníkov jedného z útočníkov. Má ísť o sestru a manželku Saida Kouachiho.

11:08 Vo Francúzsku dnes došlo k viacerým útokom na mešity. Informuje agentúra AFP s tým, že k incidentu malo dôjsť aj v predajni kebabov na juhu Francúzska.

11:07 Polícia stále pátra po podozrivých útočníkoch.

 

Podozriví bratia Cherif (vľavo)
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: SITA)

10:55 Policajtka, ktorá bola postrelená pri stredajšom masakri, dnes zomrela v nemocnici. Potvrdila to francúzska polícia.

10:54 Amatérske zábery krátko po dnešnej rannej streľbe.

10:31 Po šokujúcom stredajšom teroristickom útoku je dôležitá solidarita novinárov a médií, súdržnosť a odsúdenie takýchto činov s účelom zastrašovania a pomsty. V reakcii na bezprecedentný útok na slobodu a ľudské práva to tvrdí Slovenský výbor Medzinárodného tlačového inštitútu (International Press Institute, IPI). Útok na redakciu časopisu Charlie Hebdo v Paríži nemožno pomenovať "inak ako terorizmus a viacnásobná vražda novinárov a karikaturistov", uvádza sa ďalej v reakcii IPI Slovensko.

10:28 V Londýne zvýšili kvôli útoku v Paríži bezpečnostné opatrenia.

10:26 Údajný strelec na políciu zo štvrtkového rána v Montrouge je stále na slobode, oznámil to Bernard Cazeneuve. V rámci tohto vyšetrovania ďalší muž vo veku 52 bol zatknutý krátko po incidente. Mal na sebe nepriestrelnú vestu. Žiadna súvislosť medzi ním a streľbou v Montrouge sa zatiaľ nepotvrdila.

Pápež sa modlí za obete
Zobraziť galériu (67)
Pápež sa modlí za obete  (Zdroj: Foto: Twitter)

10:23 Predseda advokátskej komory v Paríži Pierre-Olivier vyzvala všetkých právnikov, aby prišli v čiernych šatách do haly na súde o 11:45. Ide o počesť obetiam útoku.

10:09 K explózii pri mešite v Villefranche-sur-Saône došlo dnes ráno okolo 6-tej hodiny pred kebab reštauráciou. Podľa viacerých zdrojov v blízkosti mešity neboli žiadne obete.

Vlajky na pol žrde pred Európskou komisiou
Zobraziť galériu (67)
Vlajky na pol žrde pred Európskou komisiou  (Zdroj: Foto: Twitter)

Vlajky na ministerstvách sú od včera na pol žrde
Zobraziť galériu (67)
Vlajky na ministerstvách sú od včera na pol žrde  (Zdroj: Foto: Twitter)

10:01 Mladík, ktorý sa v stredu vzdal polícii, keď spustila pátranie po páchateľoch útoku je švagrom jedného z dvoch hlavných podozrivých. Informovali dnes francúzske médiá. Mladý muž, identifikovaný ako Mourad Hamyd, sa sám dostavil na policajnú stanicu v Charleville-Mézieres. Podľa médií je podozrivý, že pomáhal páchateľom. Ako však informovali niektoré francúzske denníky, priateľov Mouradovo zadržanie prekvapilo, keďže v stredu bol s nimi na vyučovaní v miestnom lýceu.

Nicolas Sarkozy prišiel do Elyzejského paláca
Zobraziť galériu (67)
Nicolas Sarkozy prišiel do Elyzejského paláca  (Zdroj: Foto: Twitter)

9:59 Podľa webového portálu denníka Le Parisien v súvislosti s vyšetrovaním útoku skončilo v policajnej väzbe celkovo sedem ľudí blízkych obom podozrivým - bratom Saidovi a Chérifovi Kouachiovcom. Medzi zadržanými sú aj ženy.  

9:55 Francúzska polícia spustila po hlavných podozrivých rozsiahlu pátraciu akciu. Na stopu ju naviedol identifikačný preukaz Saida Kouachiho, nájdený v aute, ktorým páchatelia unikli z miesta činu a zanechali ho opustené na parížskom predmestí, neďaleko Porte de Pantin.

Teror vo Francúzsku, dráma
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

9:53 Francúzska polícia dnes na ochranu úradov, škôl a ďalších verejných budov, miest náboženského kultu a obchodných centier nasadila vyše 88.000 príslušníkov, ako dnes uviedol minister vnútra Bernard Cazeneuve. Pohotovosť v rámci plánu Vigipirat bola zvýšená na úroveň zodpovedajúcu riziku atentátu, informoval na svojej stránke denník Le Parisien. Cazeneuve uviedol, že pred útokom na redakciu týždenníka polícia nemala žiadne indície, že by v krajine hrozil atentát. "Tí, ktorí ho spáchali, musia vedieť, že republika ich dolapí," upozornil minister.

9:51 Jedného zraneného policajta si dnes vyžiadala prestrelka v Montrouge na južnom predmestí Paríža. Okolnosti incidentu nie sú zatiaľ objasnené. Nie je jasné ani to, či súvisí so stredajším útokom na redakciu týždenníka. Podľa francúzskych médií paľbu v Montrouge spustil muž afrického pôvodu, tmavej pleti. Polícia ho po čine zadržala a predviedla na výsluch. Rozhlasovú stanica RTL informovala, že k streľbe došlo, keď policajná hliadka zasahovala po dopravnej kolízii. Útočník pri tom nebol ani jej účastníkom. Podľa RTL mal na sebe oblečenú nepriestrelnú vestu. Internetovú televízia iTele informovala, že po útoku zostali ležať na zemi dvaja policajti. Podľa nemenovaného vládneho zdroja je však ešte veľmi skoro na spájanie oboch udalostí.

Teror vo Francúzsku, dráma
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

9:40 Hlásená je ďalšie streľba v Paríži, zaznamenali výbuchu v blízkosti mešity. Žiadne obete.

9:30 Strelec policajtke v Montrouge práve uniesol auto. Bol zostrelený jeden policajt.

Teror vo Francúzsku, dráma
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

9:00 Na jednom z parížských predmestí sa strieľalo. Dvaja policajti ležali po prestrelke na zemi. Najmenej jeden z nich je vážne zranený a jeden útočník mal byť zadržaný. Podľa France 24 nie je jasné, či má prestrelka súvis so steľbou v Charlie Hebdo

Teror vo Francúzsku, dráma
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

Teror vo Francúzsku, dráma
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

Podozriví z teroristického útoku

Polícia v noci zverejnila mená a fotografie dvoch podozrivých z najhoršieho teroristického útoku vo Francúzsku po vyše piatich desaťročiach s varovaním, že sú považovaní za ozbrojených a nebezpečných. Chérif Kouachi (32) a jeho brat Said Kouachi (34) pochádzajú z 10. parížskeho obvodu, informovala agentúra AP.

Teror vo Francúzsku, dráma
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

Najmladší z troch podozrivých, len 18-ročný Mourad Hamyd, sa v stredu v Charleville-Mezieres zhruba 70 kilometrov severovýchodne od mesta Reims vzdal polícii, uviedla hovorkyňa parížskej prokuratúry. Mourad podľa francúzskej stanice iTele tvrdí, že je nevinný a že bol v čase atentátu v škole. Už skôr citovala britská BBC zdroj zo sociálnych sietí, ktorý prehlasuje, že bol Mourad počas streľby v redakcii s ním v triede. Polícia teraz alibi preveruje. 

V súčasnosti sa podľa francúzskych médií nachádza vo väzbe, neboli však zatiaľ voči nemu vznesené žiadne obvinenia. Jeho vzťah k ďalším páchateľom nespresnila, Hamyd však podľa nej tvrdil, že sa vzdal polícii, pretože počul v správach svoje meno v súvislosti s útokom. Noviny Le Monde uviedli, že je ich príbuzný.

Polícia naďalej pátra po bratoch Chérifovi (32) a Saidovi (34) Kouachiovcoch, ktorým sa naďalej darí unikať. Pravdepodobne sú "ozbrojení a nebezpeční", upozornila polícia po tom, čo zverejnila fotografie oboch mužov so žiadosťou o pomoc svedkov. Identifikačné doklady oboch bratov - francúzskych občanov narodených v Paríži - objavila polícia v opustenom aute, v ktorom z miesta činu unikali, informoval francúzsky magazín Le Point.

Ozbrojená polícia zasahovala v meste Reims severovýchodne od Paríža pri pátraní po podozrivých, avšak bez úspechu, uviedla hovorkyňa prokuratúry. Zábery televízie BFM-TV zachytávali policajtov oblečených v bielom, ako zrejme odoberajú vzorky v tamojšom byte. Podľa francúzskych médií pochádzal Hamyd z Reimsu.

Teror vo Francúzsku, dráma
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

Prokurátor Francois Molins oznámil, že pri stredajšom útoku zabili páchatelia v sídle týždenníka ôsmich novinárov, dvoch policajtov, pracovníka údržby a návštevníka. Medzi obeťami sú šéfredaktor týždenníka Stéphane Charbonnier (47), ako aj traja prominentní karikaturisti Georges Wolinski (80), Jean Cabut (76) a Bernard Verlhac (57). Zranených je 11 osôb, štyria z nich vážne. 

Útočníci po úteku autom narazili do iného vozidla a následne uniesli ďalšie auto. Svedok Cédric Le Béchec, ktorý ich videl v inej časti Paríža, na Facebooku napísal, že dvaja muži "vystúpili z auta posiateho guľkami s raketometom v ruke, vyhodili starého muža z jeho auta a pokojne pozdravili okoloidúcich hovoriac 'môžete médiám povedať, že je to al-Káida v Jemene'".

Nielen Francúzsko smúti za
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: SITA)

Predstaviteľ al-Káidy, s ktorým v stredu komunikovala agentúra AP, na Twitteri napísal, že skupina sa nehlási k zodpovednosti za útok, ten však označil za "inšpirujúci". Išlo o najkrvavejší útok na novinárov od roku 2009, keď pri prepade politického konvoja na juhu Filipín zabili 32 novinárov.

Jeden zo svedkov uviedol, že útočníci pôsobili natoľko metodicky, že ich v prvom momente považoval za elitnú protiteroristickú jednotku, píše agentúra AP. Následne však jeden z nich chladnokrvne strelil do hlavy policajta ležiaceho na chodníku. "Pomstili sme proroka Mohameda! Zabili sme Charlie Hebdo," kričal jeden z útočníkov po francúzsky, čo je zachytené i na videozázname nakrútenom z blízkej budovy.

Pri streľbe na juhu Paríža bol zranený policajt

Na juhu Paríža bol dnes počas streľby ťažko zranený policajt. Zatiaľ nie je jasné, či útok súvisí so stredajším atentátom na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo, pri ktorom zahynulo 12 ľudí. Paľba bola nahlásená v štvrti Malakoff krátko po 8:00. Zasiahnutí boli dvaja policajti, jeden z nich je podľa policajného zdroja zranený. Jedného z útočníkov sa podarilo zadržať. Podľa francúzskych spravodajských serverov odišiel minister vnútra Bernard Cazeneuve ráno narýchlo z krízovej schôdzky zvolanej kvôli stredajším udalostiam. Ani v tomto prípade nie je jasné, či to nejako súvisí s novou streľbou.
 
Záchranári oživujú policajta, ktorý
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: Twitter)

Francúzska polícia počas noci vypočúvala viacero podozrivých 

Francúzsky premiér Manuel Valls dnes ráno v rozhovore pre rozhlasovú stanicu RTL potvrdil, že v súvislosti s útokom na redakciu parížskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo polícia v noci nadnes zadržala a vypočúvala viacero podozrivých osôb a vykonala u nich domové prehliadky. Počet vypočúvaných Valls neuviedol s tým, že "nechce zachádzať do detailov".

Polícia naďalej prakticky na celom území krajiny pokračuje v rozsiahlej pátracej akcii po dvoch hlavných podozrivých - bratoch Saidovi a Chérifovi Kouachiovcoch, pričom obyvateľstvo upozornila, že sú ozbrojení a nebezpeční. Súčasne vyzvala svedkov tragickej udalosti, aby poskytli výpovede, fotografie či iné záznamy. Valls priznal, že vedenie krajiny sa snaží zabrániť ďalšiemu podobnému útoku, preto aj zverejnilo fotografie predpokladaných páchateľov "metodicky spáchanej vraždy".

Podpredseda FN Florian Philippot označil útok na redakciu Charlie Hebdo za útok na slobodu slova a "neslýchaný barbarský čin" a v súvislosti s tým, že jeho predpokladaní páchatelia sú síce Francúzi, ale alžírskeho pôvodu, vyjadril nádej, že budú zbavení francúzskeho občianstva.

Útok na novinárov odsúdili predstavitelia všetkých vierovyznaní vo Francúzsku, ako aj Liga arabských štátov (LAŠ), Bezpečnostná rada OSN, ale aj univerzita al-Azhar, ktorá je mienkotvornou autoritou v rámci sunnitskej vetvy islamu. Zatiaľ ostatným z politikov, ktorí sa k stredajšiemu útoku v Paríži vyjadrili, bol dnes afganský prezident Ašraf Ghání, ktorý zdôraznil, že tento nenávistný čin nemá žiadne ospravedlnenie.

Mnohé francúzske denníky dnes v súvislosti s masakrom v redakcii satirického týždenníka Charlie Hebdo vyšli s čiernou titulnou stranou, iné si atentát, ktorý si vyžiadal 12 obetí na životoch, zvolili za tému dnešného čísla. Francúzske médiá dnes upozornili, že brutalita útoku na redakciu satirického týždenníka vyvolala obrovskú odozvu aj na internete, kde sa zdvihla vlna solidarity s novinármi.

Začal sa trojdňový štátny smútok za obete útoku v Charlie Hebdo 

Štátny smútok po stredajšom útoku na redakciu parížskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo, ktorý si vyžiadal 12 obetí, sa dnes začal vo Francúzsku. Polícia pritom naďalej pátra po dvoch islamistoch podozrivých z útoku, informovala agentúra DPA. Štátny smútok potrvá tri dni, počas ktorých budú vlajky v krajine spustené na pol žrde.

Vlajky sú stiahnuté čiernymi
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: SITA)

Hollande vyzval Francúzsko na jednotu, na štvrtok vyhlásil deň smútku 

Francúzsky prezident Francois Hollande vyzval národ, aby zostal jednotný.  Aj preto sa dnes dopoludnia stretne so svojím predchodcom v úrade Nicolasom Sarkozym a v piatok s ďalšími vplyvnými politikmi, vrátane predsedníčky Národného frontu (FN) Marine Le Penovej. Jeho slová zazneli v reakcii na útok na parížsku redakciu francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo, ktorý si vyžiadal 12 mŕtvych. 

"Sú to naši hrdinovia," uviedol Hollande v televíznom prejave na adresu obetí. K útočníkom, ktorí sú na úteku, povedal, že musia byť zadržaní, súdení a potrestaní, uviedla agentúra AP. Podľa spravodajského servera Sputnik Hollande vyhlásil na štvrtok deň smútku. "Dnes bude deň štátneho smútku na základe dekrétu, ktorý som vydal. Napoludnie všetky štátne inštitúcie zachovajú minútu ticha. Žiadam celý národ, aby tak urobil tiež. Vlajky budú spustené na pol žrde tri dni," povedal francúzsky prezident.

Medzitým americký prezident Barack Obama zatelefonoval Hollandovi, vyjadril sústrasť a ponúkol mu všetku potrebnú podporu, informovala agentúra Reuters. Britský premiér David Cameron a nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorí sa stretli v Londýne, spoločne zatelefonovali Hollandovi. Ponúkli mu pomoc svojich spravodajských agentúr.

Nielen Francúzsko smúti za
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: SITA)

Celý svet je útokom šokovaný 

Obete útoku na francúzsky
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: Twitter)

Titulky francúzskych časopisov a časopisov po celom svete sa venujú včerajšej tragédii 

Titulky francúzskych časopisov a
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: Twitter)

Titulky francúzskych časopisov a
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: Twitter)

Francúzske média chcú týždenník Charlie Hebdo udržať nažive, ponúkli mu pomoc 

Veľké francúzske mediálne domy ponúkli satirickému týždenníku Charlie Hebdo po brutálnom stredajšom teroristickom útoku pomoc. Tamojšie médiá chcú magazínu poskytnúť potrebné personálne a technické vybavenie k tomu, aby sa udržal naďalej v chode, napísala dnes agentúra DPA. Štátny rozhlas a televízia, ako aj denník Le Monde, to oznámili v stredu večer v spoločnom tlačovom vyhlásení, ktoré nesie titulok: "Aby Charlie žil". Riaditelia tamojších hlavných médií z Radio France, France Télévisions a Le Monde vyzvali tiež všetky ostatné francúzske média, aby udržali slobodu tlače a prejavu.

Titulky francúzskych časopisov a
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: Twitter)

Britská tlač v komentároch obhajuje právo na slobodu slova

Britská tlač dnes razantne podporila francúzskych kolegov po stredajšom teroristickom útoku na redakciu týždenníka Charlie Hebdo a vyzvala verejnosť, aby nepodľahla provokáciám. Varovala zároveň, že reakcia na útok islamistov musí byť primeraná, aby nepodnietila nenávisť proti moslimom a nenahrala krajnej pravici.
 
Listy The Daily Mail a The Daily Telegraph svoje články o teroristickom útoku zhodne označili titulkom "Vojna proti slobode" a zverejnili fotografie útočníkov, ktorí mieria svojimi zbraňami na ležiaceho policajta.
 
Vyjadrenie Davida Camerona k útoku. Stojí sa ním aj Islamská spoločnosť vo Veľkej Británii.
Zobraziť galériu (67)
Vyjadrenie Davida Camerona k útoku. Stojí sa ním aj Islamská spoločnosť vo Veľkej Británii.  (Zdroj: Twitter)
 
Denník The Times napísal reportáž z Paríža "Útok na slobodu" a The Guardian "Útok proti demokracii". V redakčnom článku The Guardian píše, že novinári z Charlie Hebdo si často robili žarty z kresťanských náboženstiev. "Nikdy nevideli žiadny dôvod, prečo zachovávať rešpekt voči iným vieram," napísal denník.
 
Iný názor zastáva redaktor denníka The Financial Times Tony Barber. V komentári píše, že provokatívny postoj francúzskeho satirického časopisu voči moslimom je "hlúpy a pomätený". V redakčnom článku však ten istý list konštatuje, že "slobodná tlač nemá žiadnu cenu, ak novinár nepociťuje možnosť slobodne sa vyjadriť".
 
Aj The Times obhajuje právo kritizovať islamistov "kvôli ich nezmyselným hrozbám a nárokom na osobitné zaobchádzanie". Podľa článku denníka The Daily Telegraph "sa musíme postaviť na odpor, alebo teroristi skutočne zvíťazí".
 

Reakcia amerického prezidenta Baracka Obamu na útok na satirický časopis

Známy dánsky denník zverejnil islamské karikatúry od Charlie Hebdo

Dánsky denník Berlingske zverejnil vo štvrtok niektoré karikatúry s islamskou témou, ktoré v minulosti publikoval francúzsky týždenník Charlie Hebdo. Zverejnenie karikatúr je súčasťou článku o útoku na redakciu tohto francúzskeho satirického časopisu, pri ktorom prišlo o život 12 ľudí a ďalších desať utrpelo zranenia. Berlingske zverejnil aj karikatúru proroka Mohameda, ktorá v roku 2011 vyvolala násilné reakcie zo strany moslimov. Práve karikatúry zosmiešňujúce islam boli s najväčšou pravdepodobnosťou dôvodom útoku na redakciu Charlie Hebdo. Strelci podľa svedkov totiž počas útoku kričali, že pomstili proroka Mohameda i tradičné "Alah je veľký".

Šéfredaktorka Berlingske Lisbeth Knudsenová zdôraznila, že zverejnenie karikatúr "nie je protestom". Denník chce podľa nej zachytiť a zdokumentovať, aký časopis Charlie Hebdo v skutočnosti je. Publikované karikatúry chce podľa vyhlásenia zverejniť aj taliansky denník Corriere della Sera. Viaceré americké denníky a agentúry vrátane New York Times, the Wall Street Journal, Reuters a Associated Press však karikatúry kritizujúce islam zverejniť odmietajú. Tvrdia, že podľa ich smerníc nesmú zverejňovať materiál, ktorý uráža náboženské cítenie.

Po útoku v Paríži sa tisíce ľudí zišli na demonštráciách nielen vo Francúzsku 

Desaťtisíce ľudí sa v stredu zišli po celom Francúzsku i v ďalších krajinách na protestoch proti teroristickému útoku na satirický časopis Charlie Hebdo i na pamiatku jeho obetí. Prejavy sústrasti, pobúrenia i vzdoru sa rýchlo rozšírili po svete a na sociálnych sieťach mnohí použili heslo "Je suis Charlie" (Som Charlie).

Mnohí, ktorí prišli na Námestie republiky vo východnej časti Paríža neďaleko miesta stredajšieho útoku, mávali papiermi, ceruzkami a perami. Pochod viedli novinári, väčšina ľudí v dave však nebola zo sveta médií, ale prišli vyjadriť solidárnosť a podporu slobody prejavu, napísala agentúra AP. Agentúra Reuters informovala o účasti 35.000 ľudí, podľa francúzskych médií ich vyšlo do ulíc vyše 100.000.

Podobné zhromaždenia sa konali v desiatkach francúzskych miest vrátane Lyonu, Toulouse, Nice či Štarsburgu, no tiež na Trafalgarskom námestí v Londýne, pred Brandenburskou bránou v Berlíne, ako aj v Madride či v Bruseli.

Nielen Francúzsko smúti za
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: SITA)

Heslom "Je suis Charlie" nahradili mnohí používatelia Facebooku svoje profilové fotografie a rozšírilo sa aj na Twitteri a Instagrame - popri obrázku guľometu so slovami "Ceci n'est pas une religion" (Toto nie je náboženstvo).

Stúpenci Islamského štátu (IS) a iných džihádistických skupín naopak na internetových stránkach útok zrejmých islamských extrémistov oslavovali. Vlády po celej Európe vyjadrujú obavy, že bojovníci vracajúci sa z Iraku a Sýrie by mohli páchať útoky v domovských štátoch. Páchatelia z Paríža boli podľa policajných zdrojov spojení so skupinami verbujúcimi bojovníkov na Blízky východ.

Nielen Francúzsko smúti za
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: SITA)

Po útoku vo Francúzsku zvýšili v reakcii bezpečnostné opatrenia týkajúce sa médií a ďalších citlivých cieľov aj ďalšie krajiny ako Španielsko a Taliansko, kde novinári plánujú solidárne zhromaždenie pred francúzskym veľvyslanectvom na dnešný deň, informovala agentúra DPA.

V Nemecku bezpečnostné úrady nevidia známky zvýšenej hrozby teroristických útokov, naďalej tam platí "nekonkrétny vysoký" stupeň pohotovosti. Podľa nemeckých policajných odborov je však len otázkou času, kedy aj v Nemecku dôjde k útoku. Útokom fanatických samostatne konajúcich páchateľov nemožno zabrániť, uviedol predseda odborov Rainer Wendt.

Nielen Francúzsko smúti za
Zobraziť galériu (67)
 (Zdroj: SITA)

Zvýšenie bezpečnostných opatrení okolo citlivých objektov i v dopravnej sieti hlásili aj z New Yorku, kde dodatočné hliadky nasadili okrem iného pred francúzskym konzulátom a sídlami viacerých médií. Newyorský policajný komisár Bill Bratton novinárom povedal, že útok vo Francúzsku je "veľmi znepokojujúci", avšak bezpečnostné orgány v New Yorku nevedia o žiadnej priamej bezprostrednej hrozbe v meste.

"Toto nie sú amatéri. Sú to dosť evidentne dobre vycvičení profesionáli s misiou," povedal Bratton o útočníkoch z Paríža. Jeho námestník pre spravodajstvo a boj proti terorizmu John Miller uviedol, že takýto útok je v jeho meste "neodvratný". Pre televíziu CBS povedal, že je to "skôr otázka kedy než či".

Španielsko po útoku na francúzsky časopis posilnilo bezpečnosť
Zobraziť galériu (67)
Španielsko po útoku na francúzsky časopis posilnilo bezpečnosť  (Zdroj: SITA)

V októbri zaútočil na štyroch newyorských policajtov sekerou muž, ktorý v dňoch pred činom podľa vyšetrovateľov navštívil vyše 200-krát stránky Islamského štátu a al-Káidy. Krvavé útoky, ktorých páchateľov podľa úradov inšpirovali militanti IS, zažila aj Kanada či Austrália. Obe patria spolu s Francúzskom ku krajinám, ktoré sa pridali k Spojenými štátmi vedeným náletom proti IS v Iraku a Sýrii. Militanti v reakcii vyzvali na útoky proti nim.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu