Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

FOTO novinárov, ktorých v Paríži popravili teroristi: Posledné chvíle hrôzy z miesta činu!

Obete teroristického útoku Zobraziť galériu (7)
Obete teroristického útoku (Zdroj: Facebook, Wikipedia)

PARÍŽ - Masaker, pri ktorom teroristi zabili niekoľko členov redakcie francúzskeho týždenníka, otriasol celým svetom. Medzi obeťami sú štyria renomovaní karikaturisti, ktorí prišli o život práve preto, že sa fanatickým moslimom nepáčila ich tvorba.

Stredajšie ráno sa zapíše do histórie Paríža ako krvavé. Rukou dvoch ozbrojených šialencov tam zahynuli dvanásti ľudia a ďalší utrpeli zranenia. Teroristi vtrhli do redakcie satirického týždenníka Charlie Hebdo a menovite sa pýtali na novinárov, ktorých prišli zabiť, aby sa predstavili. Následne ich podľa toho na mieste zastrelili. Išlo o týchto karikaturistov:

Stephane "Charb" Charbonnier (†47)

FOTO novinárov, ktorých v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook, Wikipedia)

Georges Wolinski (†80)

FOTO novinárov, ktorých v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook, Wikipedia)

Jean Cabu" Cabut (†76)

FOTO novinárov, ktorých v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook, Wikipedia)

Bernard Verlhac (†57)

FOTO novinárov, ktorých v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook, Wikipedia)

Charbonnier bol hlavným cieľom

Extrémisti si na šéfredaktora Charlie Hebdo brúsili zuby už dlhšie. V roku 2011, keď časopis na titulke zverejnil kontroverznú karikatúru proroka Mohameda, redakciu podpálili. Charb bol odvtedy bol pod policajnou ochranou. Svoju tvorbu obhajoval tým, že "islam nemôže vyňatý zo slobody tlače, a že vo Francúzsku sa dokážu zasmiať na všetkom, aj na islame". Novinár sa dokonca za svoje "zločiny proti islamu" v roku 2013 ocitol na zozname "Wanted Dead Or Alive", ktorý uverejnil propagandistický magazín Inspire pod záštitou al-Kájdy. Rok predtým vyhlásil, že "radšej by zomrel stojac na nohách, ako by žil kľačiac na kolenách".

FOTO novinárov, ktorých v
Zobraziť galériu (7)

Päť minút hrôzy

Útok sa odohral zhruba polhodinu pred poludním. Maskovaní atentátnici vystúpili z čierneho citröenu s poznávacou značkou CW 518 XV. Boli oblečení v čiernom a na sebe mali nepriestreľné vesty.Do redakcie pustila ilustrátorka Corinne Rey, známa pod menom Coco. Donútili ju vyťukať elektronický kód na dverách. "Vyhrážali sa mi, chceli sa za každú cenu dostať dnu," povedala vydesená žena pre denník Humanité.

Páchatelia vyzbrojení kalašnikovmi a granátometom najprv vbehli do inej firmy. Keď zistili svoj omyl, spýtali sa recepčnej, na ktorom poschodí sídli Charlie Habdo. Potom vybehli na druhé poschodie a vtrhli do konferenčnej miestnosti, kde sa v tom čase konala redakčná porada. Účastnilo sa jej približne pätnásť osôb. Útočníci mali presne vyhliadnuté svoje ciele. Vykrikovali: "Kde je Charb, kde je Charb?," a vzápätí ho zastrelili. Následne spustili paľbu, až boli steny miestnosti posiate guľkami. Zasiahli ďalších deväť pracovníkov časopisu. Podľa očitých svedkov sa správali ako "organizované komando". "Všetko mali dopredu premyslené. Hovorili perfektne po francúzsky a hlásili sa k al-Kájde," uviedla Corinne.

Ako prvý privolal pomoc novinár Laurent Léger. O 11,40 sa mu podarilo dovolať kamarátovi. "Zavolaj políciu. Práve tu došlo k strašnému krviprelievaniu, totálnemu masakru. Všetci sú mŕtvi," znelo v telefóne. Potom sa spojenie prerušilo. Jeho slová neskôr potvrdil aj parížsky vyšetrovateľ Rocco Contente. "Boli to hotové jatky. Je zrejmé, že im išlo o to zabiť čo najviac ľudí."

Keď teroristi dokonali skazu, vybehli z budovy, pred ktorou už stálo policajné auto. Strhla sa prestrelka. Atentátnici zabili aj dvoch policajtov vrátane Charbonnierovho osobného strážcu. Jeden z dôstojníkov prosil na chodníku o pomoc, no krátko nato dostal "ranu istoty". Tretieho dôstojníka vážne zranili. Potom nasadli do pristaveného citröena a vykríkli pritom "Allahu Akbar" a "zabili sme Charlie Hebdo, pomstili sme nášho proroka". Vo vysokej rýchlosti ešte zrazili chodcu, ktorý je vo vážnom stave.

Po niekoľkých kilometrov zastavili a donútili vodiča šedého Renaulta Clio, aby im dal jeho vozidlo. Povedal, že má v aute svojho psa, tak mu útočníci dovolili, aby si ho zobral so sebou a potom odišli preč. Krátko pred poludním polícia stratila ich stopu. Všetky hlavné cesty vedúce von z Paríža boli zablokované zátarasmi a všetci veria, že sa páchateľov jedného z najotrasnejších činov v novodobej histórii Francúzska podarí čoskoro dolapiť. Podľa najnovších informácií ide o bratov Saida (34) a Cherifa (32) Kouachiovcov. Pomáhal im osemnásťročný Hamyd Mourad.

FOTO novinárov, ktorých v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu