Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Teroristický útok v Paríži, VIDEO masakry: Polícia už pozná vraždiacu trojicu, toto sú oni!

Hľadaní bratia Saïd Kouachi a Cherif Kouachi Zobraziť galériu (55)
Hľadaní bratia Saïd Kouachi a Cherif Kouachi (Zdroj: Foto: Twitter)

PARÍŽ - Brutálnu streľbu spustili dnes ozbrojenci v Paríži. Množstvo obetí a zranených si vyžiadal útok troch šialencov, ktorí kalašnikovmi strieľali na redakciu francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo v Paríži. S odvolaním sa na miestne policajné zdroje o tom informovala agentúra AP.

Násilníci oblečení v čiernom pred streľbou vyhlásili, že prišli naplniť proroctvo. Začali strieľať a kričať Alláhu akbar!

23:00 Podľa zdroja blízkeho denníku Le Monde, polícia vykonáva obhliadku 19-teho okrsku v Paríži. Podľa tohto zdroja, vyhľadávanie prebieha v Charleville-Mezieres, ktoré je rodným miestom najmladšieho z podozrivých.

22:56 Francúzska polícia mala podľa televíznej stanice BFM TV z minulosti informácie o všetkých troch zločincoch, ktorí sú podľa všetkého zodpovední za dnešný masaker. 

22:48 Francúzske ministerstvo vnútra poprelo správy o zadržaní páchateľov, informoval denník Libération, ktorý predtým sám priniesol správu o údajnom zatknutí.

22:24 Údajne už polícia lokalizovala troch mužov, ktorí sú podozriví z teroristického útoku v sídle satirického týždenníka.

22:00 Minútou ticha si zajtra uctia pamiatku zosnulých aj vo všetkých francúzskych školách, uviedol minister školstva Najat Vallaud Belkacem.

Teroristický útok v Paríži,
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

21:55 "Sú to naši hrdinovia," uviedol Hollande v televíznom prejave na adresu obetí. K útočníkom, ktorí sú na úteku, povedal, že musia byť zadržaní, súdení a potrestaní, uviedla agentúra AP. "Zajtra bude deň štátneho smútku na základe dekrétu, ktorý som vydal. Napoludnie všetky štátne inštitúcie zachovajú minútu ticha. Žiadam celý národ, aby tak urobil tiež. Vlajky budú spustené na pol žrde tri dni," povedal francúzsky prezident.

Britský premiér David Cameron a nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorí sa stretli v Londýne, spoločne zatelefonovali Hollandovi. Ponúkli mu pomoc svojich spravodajských agentúr.

Polícia pozná identitu páchateľov

21:49 Podľa neoficiálnych informácií polícia vyhlásila pátranie po 34-ročnom Saidovi Kouachiovi, 32-ročnom Cherifovi Kouachiovi a 18-ročnom Hamydovi Mouradovi. Sú podozriví z vrážd, ktoré boli spáchané v sídle týždenníka Charlie Hebdo. Bratia sa narodili v Paríži, pri Mouradovi sa nevie, odkiaľ pochádza, oficiálne sa označuje za osobu bez domova.  

Teroristický útok v Paríži,
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

Teroristický útok v Paríži,
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

Teroristický útok v Paríži,
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

21:46 Podľa polície sú hľadaní tridsiatnici bratia, útočili ešte s mladším mužom. Uviedla to agentúra Reuters. 

21:43 Útok odsúdila aj Liga arabských štátov. Jej členmi sú prevažne arabské krajiny, ako napríklad Egypt, Irak, Jordánsko, Libanon, Sýria alebo Saudská Arábia. LAŠ tak urobila prostredníctvom oficiálneho vyhlásenia, ku ktorému sa pridala aj Univerzita al-Azhar, najprestížnejšie sunnitské vzdelávacie centrum so sídlom v Egypte. "Šéf Arabskej ligy Nabíl al-Arabí dôrazne odsudzuje teroristický útok na noviny Charlie Hebdo v Paríži," uviedla LAŠ. Al-Azhar zase incident označila za "kriminálny útok" a dodala, že "islam odsudzuje násilie," cituje obe stanoviská egyptská štátna tlačová agentúra MENA.

21:40 Novinár Philippe Lancon podstúpil závažnú štvorhodinovú operáciu tváre. Je pravidelným prispievateľom do Charlie Hebdo. Počas útoku bol postrelený z blízka do hlavy.

21:37 Za útočníkov identifikovala francúzska polícia troch mužov vo veku 18, 32 a 34 rokov, všetci arabského pôvodu.

Portréty nebohých
Zobraziť galériu (55)
Portréty nebohých  (Zdroj: Foto: Twitter)

21:29 Po dnešnom útoku islamistov na francúzsky satirický časopis, zvýšilo Španielsko stupeň zabezpečenia kľúčovej infraštruktúry. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie ministra vnútra Jorgeho Fernándeza Díaza. Podľa ministra ide o dočasné preventívne opatrenie.

Zhromaždenie v Saint Etienne
Zobraziť galériu (55)
Zhromaždenie v Saint Etienne  (Zdroj: Foto: Twitter)

Zhromaždenie v Strasbourgu
Zobraziť galériu (55)
Zhromaždenie v Strasbourgu  (Zdroj: Foto: Twitter)

21:20 Údajne už francúzska polícia pozná mená všetkých troch páchateľov teroristického útoku. Dvaja z nich majú mať francúzsku štátnu príslušnosť.

21:00 Americký prezident Barack Obama vyjadril večer Françoisovi Hollandeovi "solidaritu" Spojených štátov. V telefonickom rozhovore, ktorý trval približne pätnásť minút, Obama ubezpečil svojho francúzskeho kolegu, že má "plnú podporu a pomoc Spojených štátov v boji proti terorizmu," informoval sprievod prezidenta republiky.

Teroristický útok v Paríži,
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

20:56 "Levy islamu pomstili nášho proroka," cituje Reuters údajného sýrskeho bojovníka Islamského štátu. "To sú naše levy. Sú to prvé kvapky. Ďalšie budú nasledovať," uviedol Abú Musáb. Podľa neho sa islamskí bojovníci radujú z výsledku útoku. "Nech sa križiaci boja, pretože by sa mali," dodal.

20:50 Kresby Charlie Hebdo sa šíria internetom po celý deň. Posledný obrázok bol na sociálnych sieťach publikovaný o 11 hodine 28 minúte - zhruba v čase teroristického útoku. V popoludňajších hodinách ho zhliadlo viac ako 20 000 užívateľov.  

Teroristický útok v Paríži,
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

20:39 Na svojej najbližšej schôdzi sa budú bojom proti terorizmu zaoberať ministri zahraničných vecí Európskej únie. "Európska únia zostáva zjednotená v boji proti každej forme terorizmu. Sloboda tlače je základné právo a my si týmito úkonmi nenecháme nijako oslabovať naše hodnoty," povedala vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová.

Teroristický útok v Paríži,
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

20:34 Irán odsúdil útok a hovorí, že "akýkoľvek teroristický čin proti nevinným ľuďom je cudzie myslenie a učenie islamu." Uviedol to hovorca iránskeho zahraničia Marzieh Afkham, citovala ho oficiálna tlačová agentúra IRNA. 

20:14 Prezident Hollande oznámil vo svojom prejave, že "zajtra bude deň národného smútku. Napoludnie sa na okamih zastaví čas vo všetkých verejných službách, vlajky sú spustené na pol žrde, takto to bude po tri dni."

"Naša najlepšia zbraň je naša jednota. Nič nás nemôže rozdeliť," povedal prezident.  

V Rennes sa zišlo približne 20 tisíc obyvateľov
Zobraziť galériu (55)
V Rennes sa zišlo približne 20 tisíc obyvateľov  (Zdroj: Foto: Twitter)

20:04 Bezpečnostná rada OSN odsúdila dnes "barbarský a zbabelý" útok na parížsku redakciu francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo. "Členovia Bezpečnostnej rady OSN ostro odsúdila tento neprípustný teroristický čin namierený voči novinárom a novinám," uvádza sa v spoločnom vyhlásení 15-členného grémia svetovej organizácie.

19:57 Polícia uviedla, že v uliciach Paríža je najmenej 15 tisíc demonštrantov.

19:51 Útok na redakciu Charlie Hebdo bol podrobne naplánovanou akciou. Vykonali ju útočníci, ktorí boli veľmi dobre vyzbrojení a vycvičení. Ich hlavným cieľom bolo odstrániť šéfredaktora týždenníka Stéphana Charbonniera, ktorého prezývajú Charb.

19:50 Príslušníci španielskej polície dnes preventívne zasahovali v sídlach viacerých mediálnych spoločností, ktorým boli doručené podozrivé zásielky. Jednu z nich dostal aj vydavateľ prestížneho denníka El País, napísala agentúra Reuters. Podozrivé zásielky dostali aj vydavatelia zdarma distribuovaného denníka 20 Minutos, hospodárskeho denníka El Ecomnomista a internetových novín Libertad Digital. Do práce sa medzičasom už vrátili aj zamestnanci spoločnosti Prisa, vydávajúcej denník El País, ktorých evakuovali, keď neznáma osoba doručila do sídla spoločnosti podozrivý balíček. Ten však, ako sa neskôr ukázalo, neobsahoval nič nebezpečné.

Na obranu Francúzska
Zobraziť galériu (55)
Na obranu Francúzska  (Zdroj: Foto: Twitter)

19:47 Desaťtisíce ľudí sa dnes zúčastňuje pietnych zhromaždení vo francúzskych mestách po teroristickom útoku, uviedla agentúra AFP. Viac ako 10.000 osôb vyšlo do ulíc Lyonu na juhovýchode krajiny, približne rovnaké množstvo bolo tiež v Toulouse v juhozápadnom Francúzsku. V metropole Paríži sa neďaleko miesta útoku zhromaždilo vyše 5000 ľudí.

Streľba si celkovo vyžiadala 12 mŕtvych a 11 zranených, z ktorých štyri osoby sú v kritickom stave. Zatiaľ neznámi páchatelia, pri ktorých ide podľa všetkého o islamskej radikály, sú na úteku.

19:38 Asi 30 ľudí dnes podvečer prišlo pred francúzske veľvyslanectvo v Bratislave, aby zapálili sviečku na pamiatku obetí teroristického útoku v Paríži. Pred veľvyslanectvom sa začali schádzať krátko pred 18-tou hodinou, prítomným prišiel osobne poďakovať aj francúzsky veľvyslanec Didier Lopinot. "Prebehlo to veľmi pokojne a v tichosti. Zapálili sme sviečky, s veľvyslancom sme si podali ruky," povedal Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv.

Sviečky obetiam prišli zapáliť Slováci pred francúzske veľvyslanectvo v Bratislave
Zobraziť galériu (55)
Sviečky obetiam prišli zapáliť Slováci pred francúzske veľvyslanectvo v Bratislave  (Zdroj: SITA)

Pietne zhromaždenie pred francúzskou
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: SITA)

Pracovník francúzskej ambasády upravuje
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: SITA)

Pietne zhromaždenie pred francúzskou
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: SITA)

19:29 Generálny prokurátor François Molins na tlačovke ďalej uviedol, že pri úniku v čiernom Citroëne narazili páchatelia na policajtov, s ktorými sa dostali do prestrelky. Po ceste zranili a chladnokrvne zastrelili ďalšieho člena policajnej hliadky na bicykli. Ďalej unikali ulicami mesta a narazili do auta, v ktorom sa vodička zranila. Ich vozidlo sa pravdepodobne pokazilo a stalo sa nepojazdným, preto sa zmocnili iného auta značky Renault Clio, ktoré malo sivú farbu.

19:25 "Sme všetci Francúzi," povedal Matteo Renzo, šéf talianskej vlády. Uviedol to dnes na veľvyslanectve Francúzska v Ríme, aby vyjadrili solidaritu po smrtiacom útoku. 

19:09 Polícia pátra po dvoch páchateľoch, podľa jedného svedka, ktorý ich videl na úteku, boli až traja.

Teroristický útok v Paríži,
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Foto: Twitter, reddit.com)

18:55 "My, Európania budeme vždy brániť svoje hodnoty slobody tlače a vyjadrovania, tolerancie a vzájomného rešpektu, ktoré boli dnešným útokom napadnuté," povedal predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz

Teroristický útok v Paríži,
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

18:42 "Izrael dnes cíti bolesť Francúzska ... Západ musí silne a jednotne stáť proti terorizmu," vyhlásil izraelský minister zahraničia Avigdor Lieberman.

18:40 "Žiadny teroristický čin nemôže zničiť slobodu tlače," povedal minister zahraničia USA John Kerry.

18:34 Už viac ako päť tisíc ľudí sa zišlo v Paríži.

Teroristický útok v Paríži,
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

18:29 Počas dnešnej tlačovej konferencie genrálny prokurátor François Molins incident opísal. Dvaja jedinci prenikli do kancelárií Charlie Hebdo. Pri vchode sa pýtali pracovníkov na údržbu, zabili jedného z nich. Potom vyšli na druhé poschodie budovy, kde sa konala redakčná rada a spustili paľbu. Následne zabili desiatich ľudí, osem novinárov, hosťa a policajta, ktorý ochraňoval šéfredaktora. Útočníci kričali: "Alláhu akbar".

18:23 Dnešný útok odsúdila aj kolíska islamu Saudská Arábia. Informovala o tom dnes agentúra Reuters. "Kráľovstvo rozhodne odsudzuje a zavrhuje tento zbabelý teroristický čin, ktoré pravé islamské náboženstvo odmieta rovnako ako ostatné náboženstvá či vierovyznania," uvádza sa vo vyhlásení saudskoarabskej vlády uverejnené štátnou tlačovou agentúrou SPA.

18:19 Philippe Val, dlhoročný riaditeľ Charlie Hebdo, je tragédiou otrasený. "Som na tom veľmi zle, stratil som všetkých svojich priateľov. Je to skutočné mäsiarstvo," hovorí.

18:14 Masaker odsúdila aj Francúzska rada moslimského vyznánia (CFCM), ktorá zastupuje v štáte moslimskú obec. Má tri a pol až päť miliónov členov.

Úprimnú sústrasť francúzskemu prezidentovi vyjadrila britská kráľovná Alžbeta II.
Zobraziť galériu (55)
Úprimnú sústrasť francúzskemu prezidentovi vyjadrila britská kráľovná Alžbeta II.  (Zdroj: Foto: Twitter)

18:05 Na námestí Republiky v centre Paríža sa schádzajú tisíce ľudí, aby si uctili pamiatku dnešného teroristického útoku na redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo. Zahynulo pri ňom najmenej 12 ľudí a asi dvadsať utrpelo zranenia. Zhromaždenia sú na dnešný večer zvolané aj do iných francúzskych miest.

Teroristický útok v Paríži,
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

Teroristický útok v Paríži,
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

17:57 Dnešný útok odsúdila aj francúzska Rada pre islamskú vieru. Informovala o tom agentúra AP. "Tento barbarský čin nesmiernej závažnosti je útokom proti demokracii a slobode tlače," uvádza sa vo vyhlásení Rady.

Za trestný čin označila na svojom facebookovom profile dnešný útok aj vplyvná islamská vzdelávacia inštitúcia, akou je sunnitská univerzita al-Azhar v egyptskej Káhire. "Je to trestný čin. Islam násilné činy odmieta," píše sa na facebookovom profile univerzity.

17:55 Dánske noviny Jyllands-Posten, ktoré pred desiatimi rokmi nahnevali moslimov uverejnením karikatúr proroka Mohameda, zvýšili po stredajšom útoku na satirické noviny Charlie Hebdo v Paríži svoje bezpečnostné opatrenia. Informuje o tom agentúra Reuters. Zverejnenie 12 karikatúr v dánskych novinách v roku 2005 vyvolalo v moslimskom svete vlnu protestov, pri ktorých zahynulo najmenej 50 ľudí.  

Svet sa stal zlým, keď Charlieho humor sa stal rizikom povolania.
Zobraziť galériu (55)
Svet sa stal zlým, keď Charlieho humor sa stal rizikom povolania.  (Zdroj: Twitter)

17:51 Predseda zhromaždenia moslimov vo Francúzsku (RMF) Anwar Kbibech, ktorého cituje denník Le Monde, vyjadril "hlboké rozhorčenie" a "presvedčenie", že išlo o "barbarských a nevysloviteľný akt, ktorý si "môže robiť nárok na akékoľvek náboženstvo." Zároveň vyzíva:  "Francúzi nespadnime do pasce preto, že niektoré teroristické skupiny nás chcú trénovať. Viac ako inokedy, hodnoty republiky, slobody, vrátane slobody prejavu, rovnosť a bratstvo by mali zostať naším spoločným dobrom, ktoré nás všetkých spája."

17:48 Nemecký satirický časopis Titanic, ktorý podľa agentúry APA neváha ísť až za hranicu dobrého vkusu, dnes na svojich internetových stránkach zverejnil "upozornenie pre teroristov": "Na 16-tu hodinu je v redakcii Titanicu naplánovaná tlačová konferencia, na ktorej sa zúčastnia ... všetky médiá. Teroristom sa ponúka šanca zlikvidovať nielen redakciu satirického časopisu, ale aj ďalších klamárskych nemeckých novinárov. Bude sa podávať občerstvenie (ale až po skončení tlačovej konferencie) ".

17:44 Tri tisíc policajtov sa pustilo pátrať po najmenej dvoch ozbrojencoch, ktorí údajne pri úteku autom ulicami zrazili a poranili jednu osobu. Podľa dostupných informácií z Paríža utiekli severovýchodným smerom.

17:35 Podľa zdrojov agentúry AFP boli útočníci vyzbrojení okrem iného útočnými puškami Kalašnikov a granátometom. Muži v čiernych kapucniach vstúpili pred poludním SEČ do budovy redakcie, odkiaľ sa po niekoľkých minútach ozvala streľba, uviedol jeden očitý svedok. Počas piatich až desiatich minút vraj zaznelo okolo 30 výstrelov.

Zhromaždenie v Bordeaux
Zobraziť galériu (55)
Zhromaždenie v Bordeaux  (Zdroj: Foto: Twitter)

17:27 Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun odsúdil dnešný útok v Paríži. Šéf OSN vyjadril "rozhorčenie nad opovrhnutiahodným útokom". Označil ho aj za "strašný, neospravedlniteľný a chladnokrvný zločin". Cieľom útoku bolo podľa jeho slov "rozdelenie". "Nesmieme padnúť do tejto pasce," varoval Pan Ki-mun, ktorého citovala agentúra Reuters.

17:25 Slovenská národná strana rozhodne odsudzuje dnešné útoky. Podľa lídra národniarov Andreja Danka sú útoky dôkazom absolútnej netolerancie voči slobode slova a neúctou k ľudskému životu. "Útok v Paríži je tiež dôkazom rozpínavosti islamského extrémizmu, ktorý ohrozuje už aj Európu. Nielen SNS už upozorňovala, že islamizácia starého kontinentu je jeden z najvážnejších problémov dnešnej doby. Ohrozuje nielen tradičné kresťanské hodnoty, ale ako vidno, aj naše životy," upozorňuje Danko.

17:20 Teroristický útok je hanebným prejavom bezhraničného násilia. Tvrdia to predstavitelia hnutia NOVA, ktorí takto vyjadrujú úprimnú sústrasť blízkym obetí a solidaritu so všetkými novinármi vo Francúzsku aj všade na svete. "Tento čin bol tiež útokom na jednu zo základných slobôd, ktoré robia Západ takým, aký je - na slobodu prejavu. Nenechajme sa zastrašiť, nenechajme sa umlčať, obhajujme našu predstavu o dobrej spoločnosti slušne, ale neústupne. To je to najmenšie, čo s tým môžeme v tejto chvíli urobiť," dodávajú lídri NOVA.

Denník Le Monde vyjadril sústrasť - Z celého srdca s Charlie Hebdo
Zobraziť galériu (55)
Denník Le Monde vyjadril sústrasť - Z celého srdca s Charlie Hebdo  (Zdroj: Foto: Twitter)

17:13 Zabití policajti boli vo veku 42 a 49 rokov. Mladší z mužov sa volal Ahmed. Bol zastrelený na zemi guľkou do hlavy po tom, čo ozbrojenci opustili budovu Charlie Hebdo. Bol ženatý. "Sme všetci veľmi šokovaní," hovorí policajt Rocco Contento. Druhý zabitý policajt bol v službe niekoľko rokov. Mal dcérku. Zabitý bol pri útoku, keď chcel brániť šéfredaktora.  

17:06 Podľa parížskej polície, zavraždenému karikaturistovi Charbovi sa niekto opakovane vyhrážal. Za posledné dni to bolo veľmi intenzívne.  

17:04 Vlajky na štátnych budovách sú spustené na pol žrde.

17:00 Prefektúra Paríža sa musí čo najskôr rozhodnúť, či dovolí demonštráciu na námestí Republiky. V meste je stav najvyššej núdze, z toho dôvodu je akékoľvek zhromažďovanie teoreticky zakázané. Ide totiž o skutočne veľké riziko. Demonštranti by mohli byť ľahkým terčom pre prípadných zločincov.

Študenti žurnalistiky držia v uliciach na znak smútku nápis
Zobraziť galériu (55)
Študenti žurnalistiky držia v uliciach na znak smútku nápis  (Zdroj: Foto: Twitter)

16:50 Parížania sa už zišli na námestí, aby vyjadrili sústrasť obetiam a odsúdili útok.

16:48 Za "ohavný" označil Vatikán dnešný útok v Paríži. "Je to dvojitý akt násilia, ohavný, pretože je to útok proti ľuďom, ako aj proti slobode tlače," konštatoval zástupca vatikánskeho hovorcu Ciro Benedettini. Dodal, že pápež František pravdepodobne ešte dnes pošle parížskemu arcibiskupovi list odsudzujúci útok, uviedla agentúra Reuters.

Teroristický útok v Paríži,
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

16:45 Prezident SR Andrej Kiska so zdesením prijal správu o dnešnom teroristickom útoku. Svojmu náprotivkovi, francúzskemu prezidentovi Francoisovi Hollandovi, poslal Kiska po udalosti telegram. "Som šokovaný chladnokrvnosťou tohto činu, ktorý spôsobil straty na ľudských životoch. V mene občanov Slovenskej republiky, ako aj vo svojom mene, vyjadrujem úprimnú sústrasť príbuzným obetí. Prijmite prosím, Vaša Excelencia, prejav mojej hlbokej úcty," napísal najvyšší predstaviteľ SR.

16:39 Taliansky minister vnútra zvolal v stredu zasadnutie expertov, aby analyzovali hrozby militantov po tom, čo sa stalo nešťastie v Paríži. Strategická antiteroristická analytická komisia zložená z expertov z talianskych policajných zložiek sa stretne v stredu podvečer, aby "veľmi pozorne preverila teroristické nebezpečenstvo vo svetle veľmi vážneho stredajšieho útoku v Paríži", uviedlo ministerstvo.

16:37 Madridské sídlo španielskej mediálnej skupiny Prisa, do ktorej patrí napríklad denník El País, bolo dnes z bezpečnostných dôvodov na krátku dobu evakuované potom, čo do neho dorazil podozrivý balíček. Stalo sa tak po dnešnom útoku skupiny teroristov na parížsku redakcii satirického týždenníka Charlie Hebdo. Na možnú hrozbu sa pripravujú aj médiá v iných krajinách.

16:32 Na sociálnych sieťach sa rozpútala obrovská podpora týždenníka s textom "Je suis Charlie", čo v preklade zanamená "Som Charlie".

Teroristický útok v Paríži,
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

16:26 "Je to príšerné," odsudzuje Martine Aubry, ktorý sa vyjadril ako prvý k obetiam, ich rodinám, príbuzným a zraneným. "Za týchto tragických okolností, by som chcel vyjadriť svoju podporu Charlie Hebdo, ktorý sa výrazne podieľa na pluralite informácií," hovorí starosta Lille. "Práve v týchto chvíľach by mali byť Francúzi jednotní v boji proti barbarstvu a podporovať tých, ktorí hľadajú páchateľov. Rovnako je potrebné zabrániť zločinom tohto druhu," hovorí.

16:20 Po streľbe do redakcie ako prvá dorazila pouličná policajná hliadka na bicykloch, píše britský denník The Independent.

16:15 Atentátnici sa údajne hlásili k teroristickej sieti Al-Kájda. Tvrdí to jedna z pracovníčok redakcie, ktorú citujú francúzske médiá.

16:02 Šéf Kremľa Vladimir Putin odsúdil dnešný teroristický útok na redakciu francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo. Vyjadril sústrasť rodinám obetí a zaželal skoré uzdravenie zraneným. "Hlava štátu ostro odsúdila tento cynický zločin a potvrdila pripravenosť pokračovať v aktívnej spolupráci v boji proti hrozbe terorizmu," citovala agentúra RIA Novosti z vyhlásenia Kremľa.

15:59 Prezident Barack Obama ponúkol Francúzom pomoc pri popohnaní zločincov pred súd.

15:51 Na tragédiu v Paríži reagujú svetové médiá, medzi nimi aj americký týždenník New Yorker.

Teroristický útok v Paríži,
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

15:45 Dnešný útok v sídle francúzskeho týždenníka je najkrvavejším útokom v Paríži od druhej svetovej vojny.

Teroristický útok v Paríži,
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

Kriminalisti obhliadajú miesto činu
Zobraziť galériu (55)
Kriminalisti obhliadajú miesto činu  (Zdroj: Foto: Twitter)

Muži zákona strážia aj metro
Zobraziť galériu (55)
Muži zákona strážia aj metro  (Zdroj: Foto: Twitter)

15:37 Muži zákona sú aktuálne na razii vo štvrti Seine-Saint-Denis. Policajt Emmanuel Quemener povedal, že niečo takéto za celú svoju kariéru nevidel. 

15:36 Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) odsudzuje dnešný útok na francúzsky týždenník Charlie Hebdo. Šéf exekutívy nazval tento skutok barbarským činom. "Moje myšlienky v tejto chvíli patria francúzskemu ľudu. Chcem vyjadriť presvedčenie, že páchatelia budú zadržaní a potrestaní. Aj táto udalosť ukazuje, v akom rozkolísanom svete žijeme. O to viac je v súčasnosti naliehavá požiadavka, aby krajiny vedené stabilnými demokratickými vládami dokázali adekvátne a efektívne čeliť takýmto hrozbám," uviedol v stanovisku premiér.

15:35 Našlo sa auto, na ktorom útočníci prišli.

Teroristický útok v Paríži,
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

15:31 Neformálne zhromaždenie spojené so zapálením sviečok na pamiatku obetí útoku v Paríži sa uskutoční o 18-tej hodine na Hlavnom námesti v Bratislave pred veľvyslanectom Francúzskej republiky v SR.

15:30 Vo Francúzsku sa dnes začala predávať kontroverzná kniha o islame.

15:28 Ako uviedla designérka týždenníka Charlie Hebdo ozbrojenci počas útoku vyhlásili, že patria  k teroristickej organizáci al-Káida.

15:20 Podľa informácii od lekárov najprv ozbrojenci zabili jedného na prízemí, potom vošli do redakcie, kde bola porada. Polícia našla na mieste telá "poukladané na sebe". 

Teroristický útok v Paríži,
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Foto: SITA)

15:07 Do pátrania po páchateľoch je v Paríži nasadených tri tisíc policajtov.

Teroristický útok v Paríži,
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Twitter)

Teroristický útok v Paríži,
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Foto: SITA)

Teroristický útok v Paríži,
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Foto: SITA)

15:06 Na 19-tu hodinu je na "Place de la République" plánovaný protestný sprievod pre podporu slobody tlače a demokracie.

15:03 "Útočníci museli byť informovaní. Vedeli, že v stredu sa koná týždenná porada. Inokedy v redakcii veľa ľudí nebýva," cituje jednu z novinárok francúzsky denník Le Monde. 

Teroristický útok v Paríži,
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Foto: SITA)

14:58 Streľba nie je len útokom na francúzskych občanov, ale aj na slobody tlače a prejavu. Dnes to v reakcii na útok uviedla nemecká kancelárka Angela Merkelová. Zároveň dodala, že "Nemecko v tejto ťažkej chvíli stojí pri Francúzsku"

Teroristický útok v Paríži,
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Foto: SITA)

Teroristický útok v Paríži,
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Foto: SITA)

14:56 V Paríži je v pohotovosti nie lne polícia, ale aj armáda. Vyhlásený je najvyšší stupeň pohotovosti.

14:52 Charlie Hebdo bol stíhaný pre toto vydanie v roku 2007. Noviny boli neskôr oslobodené Vrchným súdom v Paríži.

Teroristický útok v Paríži,
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

14:44  "Toto je výrok o vojne. Časy sa zmenili, vstupujeme do nového obdobia konfrontácie. Sme zdesení brutalitou a barbarstvo v kanceláriách Charlie Hebdo," cituje rektora parížskej mešity Dalila Boubaker francúzsky denník Le Figaro.

14:40 Šéfredaktor Stephane Charbonnier, ktorý dnes zomrel pri útoku. Na fotografii s kontroverznou obálkou týždenníka.

Teroristický útok v Paríži,
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

14: 34 Časopis zverejnil karikatúru tento týždeň - Vo Francúzsku stále žiadne atentáty (Počkať!).

Teroristický útok v Paríži,
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

14:28 Policajti v Paríži musia mať oblečené nepriestrelné vesty. Všetky školské výlety a aktivity, ktoré boli plánované mimo budov, boli zrušené.

14: 25 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg hovoril o "odpornom útoku na slobodu tlače". Ako dodal, členovia Severoatlantickej aliancie - vrátane Francúzska - "stoja pri sebe v boji proti terorizmu", ktorý "nemôže byť nikdy tolerovaný ani ospravedlňovaný".

Teroristický útok v Paríži,
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Foto: SITA)

Teroristický útok v Paríži,
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Foto: SITA)

14: 24 Jeden zo zabitých policajtov bol členom ochranky šéfredaktora týždenníka Stephana Charbonniera.

14: 20 Pri útoku zomreli známi francúzski karikaturisti Cabu, Tignous, Wollinski a Stephane Charbonnier (známý ako Charb), bol zároveň šéfredaktorom týždenníka.

14:18 Hovorca amerického prezidenta vyhlásil, že všetci v Bielom dome sú v duchu s rodinami obetí, ktorí zahynuli pri útoku.

Teroristický útok v Paríži,
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

Upozornenie. Nasledujúce video nie je vhodné pre maloletých, osoby mladšie ako 18 rokov a pre citlivé povahy.

Útok v Paríži

Parížska prefektúra podľa agentúry Reuters spresnila, že zranenia utrpelo ďalších desať ľudí a stav piatich z nich je vážny. Medzi zranenými je podľa denníka Le Figaro aj najmenej jeden policajt. Podľa polície smeruje na miesto streľby aj francúzsky prezident Francois Hollande, ktorý následne plánuje zvolať mimoriadne zasadnutie vlády.

Teroristický útok v Paríži,
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

Televízia citovala svedka, ktorý uviedol, že videl incident z neďalekej budovy v centre francúzskej metropoly. "Asi pred pol hodinou vošli do budovy dvaja muži v čiernych kuklách s kalašnikovmi," povedal Benoit Bringer. "O pár minút nato sme počuli množstvo výstrelov," dodal s tým, že mužov videli utekať z budovy.

Zverejnená karikatúra
Zobraziť galériu (55)
Zverejnená karikatúra  (Zdroj: Foto: Twitter)

Teroristický útok v Paríži,
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

Teroristický útok v Paríži,
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

"Je to masaker," citovala agentúra Reuters policajného dôstojníka Luca Poignanta, ktorý spresnil, že páchatelia z miesta činu ušli na dvoch vozidlách. Týždenník na sociálnej sieti Twitter naposledy zverejnil karikatúru lídra džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) abú Bakra Baghdádího, pripomína spravodajská stanica BBC.

Páchatelia z mieta činu utiekli na ukradnutom aute. Polícia v Paríži je v pohotovosti, po násilníkoch pátra po celom meste.

Teroristický útok v Paríži,
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

Hollande nazval streľbu "teroristickým útokom"

"Teroristickým útokom" nazval francúzky prezident Francois Hollande dnešnú streľbu v parížskej redakcii satirického týždenníka Charlie Hebdo, ktorá si vyžiadala 11 obetí. Informovala o tom agentúra AP. Francúzsko podľa nej zároveň zvýšilo stupeň pohotovosti v krajine na najvyššiu úroveň. Hollande, ktorý navštívil miesto útoku, dodal, že "v uplynulých týždňoch bolo zmarených niekoľko teroristických útokov" v krajine. Na dnes je v súvislosti s útokom naplánované aj mimoriadne zasadanie francúzskeho kabinetu.

Vyjadril sa aj britský premiér

K útoku sa podľa agentúry Reuters vyjadril aj britský premiér David Cameron. "Vrahovia v Paríži sú ohavní. Stojíme po boku francúzskeho ľudu v boji proti terorizmu a ochrane slobody tlače," uviedol na svojom oficiálnom konte na sociálnej sieti Twitter.

Predseda Euŕopskej komisie Jean-Claude Juncker označil útok za barbarský čin.

Teroristický útok v Paríži,
Zobraziť galériu (55)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

Teroristický útok v Paríži,
Zobraziť galériu (55)

Výber teroristických a ďalších útokov s väčším počtom obetí vo Francúzsku v uplynulých 20 rokoch:

25. júl 1995 - Pri výbuchu v stanici Saint-Michel parížskeho metra zahynulo osem osôb a 80 ďalších bolo zranených. V nasledujúcich mesiacoch atentáty pokračovali, začiatkom októbra sa k nim prihlásila alžírska Islamská ozbrojená skupina (GIA).

24. september 1995 - V juhofrancúzskom Cuers zastrelil šestnásťročný Eric Borel 12 ľudí a potom spáchal samovraždu; deň predtým zabil v Sollies-Pont svoju matku a nevlastného otca a nevlastného brata.

23. december 1995 - Na náhornej rovine pri východofrancúzskom meste Grenoble boli nájdené obhorené telá 16tich členov sekty Poriadok chrámu slnka. Štrnásť členov sekty bolo zastrelených dvoma členmi, ktorí potom spáchali samovraždu.

3. december 1996 - Štyroch mŕtvych si vyžiadala nálož, ktorá vybuchla v súprave podzemnej dráhy RER v stanici Port-Royal v centre Paríža. Za páchateľa bola označená alžírska Islamská ozbrojená skupina (GIA).

27. marec 2002 - Osem ľudí zastrelil a 19 zranil 33-ročný muž, ktorý hodinu po polnoci začal paľbu na členov mestskej rady na radnici v Nanterre na predmestí Paríža. Páchateľ Richard Durn druhý deň spáchal samovraždu skokom z okna zo 4. poschodia policajnej budovy v Paríži.

9. marec 2012 - Francúz alžírskeho pôvodu Mohammed Merah pred židovskou školou Ozar Hatora v Toulouse zabil tri deti a dospelého; zrejme tiež on v predchádzajúcom týždni zabil troch francúzskych výsadkárov v Montauban a Toulouse. Merah sa zabil skokom z okna 22. marca po prestrelke s políciou, ktorá ho držala v obkľúčení 30 hodín.

7. januára 2015 - Najmenej 12 mŕtvych a desať zranených si vyžiadala streľba v parížskom sídle satirického týždenníka Charlie Hebdo. Útočníci utiekli podľa polície z miesta v dvoch autách. Redakciu v minulosti kritizovali moslimovia, že vraj urážala niektorými svojimi karikatúrami ich vieru.

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu