Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Putin zastrašuje svet: Včera tvrdil, že sa iba bráni, dnes oznámil zvýšenie jadrového arzenálu!

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA – Ruská vojenská doktrína je naďalej obranná, ale svoju bezpečnosť bude krajina obhajovať dôsledne a tvrdo. Na armádnej konferencii v Moskve to dnes povedal ruský prezident Vladimir Putin.

Oznámil, že v budúcom roku ruská armáda svoj jadrový potenciál posilní päťdesiatkou medzikontinentálnych balistických rakiet. "Viete si predstaviť, aká je to sila," upozornil Putin.
Zdokonaľovanie pozemných, námorných i vzdušných jadrových síl je podľa prezidenta prioritnou úlohou ruských ozbrojených síl. "Je to nanajvýš dôležitý faktor udržiavania globálnej rovnováhy, ktorý fakticky vylučuje možnosť totálnej agresie proti Rusku," povedal Putin. Zdôraznil, že armáda musí pokračovať v modernizácii strategického letectva a dokončiť výrobu raketových krížnikov Vladimir Monomach a Alexander Nevskij.

Putin poďakoval ruským vojakom za profesionalitu, ktorú tento rok na jar prejavili pri okupácii ukrajinského Krymu. "Chcem znovu poďakovať veleniu ozbrojených síl, jednotkám a všetkým vojakom za presné, zdržanlivé a koordinované akcie, za statočnosť a profesionalitu v dobe krymských udalostí," zdôraznil Putin.

Ruskí vojaci podľa neho "nepochybne uchránili obyvateľov polostrova pred veľkým nešťastím, pred krviprelievaním a humanitárnou katastrofou a zaistili podmienky pre slobodný prejav občianskej vôle počas referenda," povedal ruský prezident. Rusko anektovalo Krym v marci a aktu predchádzala invázia stoviek neozbrojených a neoznačených ruských vojakov, ktorí bez väčšieho odporu odzbrojili ukrajinských vojakov. Politickým odôvodnením anexie mali byť odveké historické nároky Ruska a referendum, v ktorom sa drvivá väčšina obyvateľov Krymu prihlásila k Rusku.

Putin sa dnes v prejave vyslovil ik silnejúcej aktivite armády v ruskom sektore Arktídy, kde Moskva oživuje staré sovietske základne, modernizuje letisko a organizuje manévre flotily a námornej pechoty. "Militarizáciou Arktídy sa nezaoberáme. Naše akcie v tomto regióne sú svojím rozsahom zdržanlivé a rozumné, ale absolútne nevyhnutné pre zabezpečenie obranyschopnosti krajiny," konštatoval šéf Kremľu.

Oznámil, že v budúcom roku armáda dokončí budovanie vojenských zariadení na ostrove Kotelnyj a Wrangelovom ostrove vo východosibírskom mori a na Šmídtovom myse na Čukotke.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu