Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vrcholový ruský bankár vyhlásil na plné ústa: Do troch mesiacov nastane koniec!

(Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský bankový sektor je na kolenách. Na začiatku roka 2015 sa zosype ako domček z karát. To by znamenalo koniec pre ruskú ekonomiku. Povedal to vrcholový manažér jednej z ruských bánk. Podľa neho Rusko čakajú veľmi ťažké časy.

Nemenovaný ruský bankár prehovoril pre ruské noviny Vedomosti. "Zvýšenie sadzieb na 17% znamená koniec bankové systému," povedal pracovník stredne veľkej banky. Predostrel aj jeden príklad. "Napríklad dnes, jedna z veľkých ruských bánk povedala najväčšej energetickej firme, že banka chce zvýšiť úrokové sadzby na 19%", píšu Vedomosti. To by znamenalo zvýšenie nákladov pre súkromníkov. Bankám by sa tak následne taktiež dostali do problémov.

Ani masívne zvýšenie úrokových sadzieb nezastavilo pád rubľa. Ruská centrálna banka v pondelok večer zvýšila svoj kľúčový úrok o 6,5 percentuálneho bodu na 17 %. Ekonomika podľa tohto vrcholového manažéra v tejto situácii dlhodobo neprežije. Pre reálny sektor (teda spotrebiteľov) to znamená smrť, nechal sa počuť v utorok. "Medzibankové pôžičky dnes vyschli. Prvú vec, čo banky spravili hneď ráno, nepožičiavali. nemôžete vôbec nikomu požičať," vyjadril sa pre Vedomosti s tým, že vychádza z dát analýzy, ktorú si dala banka vypracovať.

Preto sa podľa neho v prvom štvrťroku 2015 dočkáme reťazového pádu bánk.

Putin obviňuje Západ

Ruský prezident Vladimir Putin považuje domácu ekonomiku aj napriek prepadu rubľa za stabilnú. Podľa Putina je posilnenie rubľa nevyhnutné. Centrálna banka a vláda prijímajú potrebné opatrenia. Aktuálnu situáciu spôsobili predovšetkým externé faktory. "Externé ekonomické faktory majú negatívny vplyv na ekonomiku, predovšetkým ceny ropy a plynu."

"Ak sa bude situácia vyvíjať nepriaznivo, budeme musieť zmeniť naše plány. Nepochybne budeme musieť znížiť niektoré výdavky. Avšak je nevyhnutný pozitívny obrat a koniec súčasnej situácie," povedal včera Putin.

Pád rubľa

Národná banka Ruska v pondelok večer uviedla, že s platnosťou od dnešného dňa zvyšuje hlavnú úrokovú sadzbu z 10,5 až na 17 %. Je to už druhé zvýšenie úrokovej sadzby za posledných päť dní. Pre prudké zvýšenie úrokovej sadzby sa centrálna banka rozhodla po tom, ako rubeľ zaznamenal v pondelok pokles kurzu až nad 65 RUB/USD.

Klesajúci rubeľ tlačí mieru inflácie do nebezpečných výšok a hrozí destabilizáciou ekonomiky. Podľa odhadov banky by inflácia mohla na začiatku budúceho roka dosiahnuť 11,5 %. Po oznámení o zvýšení sadzby sa kurz rubľa posilnil.

Ruská ekonomika a národná mena doplácajú na sankcie západných krajín voči Rusku pre krízu na Ukrajine, ako aj na rýchlo klesajúce ceny ropy, keďže ekonomika je vysoko závislá od príjmov z predaja energií.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu