Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Putinov útok na Západ v kľúčovom príhovore národu: Chcú nám vytrhať zuby a kožu zavesiť na stenu!

Vladimir Putin Zobraziť galériu (8)
Vladimir Putin (Zdroj: rt.com)

MOSKVA - Ak chce Ukrajina mier, musí rešpektovať všetky svoje regióny, uviedol dnes na svojej výročnej tlačovej konferencii v Moskve ruský prezident Vladimir Putin, ktorý vo svojej reči zaútočil aj na Západ a dotkol sa zlej situácie rubľa.

"Napriek turbulentným finančným trhom budú celkové príjmy Ruska vyššie než výdavky," vyhlásil Putin, ktorého citovala agentúra Reuters, na úvod tlačovej konferencie.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Súčasná ekonomická situácia je podľa ruského prezidenta vyprovokovaná vonkajšími faktormi, ruská centrálna banka i vláda však prijímajú adekvátne opatrenia.

Momentálna nepriaznivá situácia môže podľa Putina pretrvávať nasledujúce dva roky, zlepšovať sa však môže rýchlejšie.

"Posilnenie rubľa je nevyhnutné," povedal šéf Kremľa a dodal, že ruská centrálna banka nebude bezmyšlienkovite mrhať svojimi rezervami.

Na výročnej tlačovej konferencii ruského prezidenta sa podľa servera Rt.com zúčastňuje 1259 akreditovaných novinárov.

Ruská ekonomika je stabilná, za turbulenciami sú externé faktory

Ruský prezident Vladimir Putin považuje domácu ekonomiku aj napriek prepadu rubľa za stabilnú. Aktuálne turbulencie podľa neho spôsobili externé faktory. Informovala o tom agentúra Reuters.

Za prvých 10 mesiacov 2014 vzrástla ruská ekonomika o 0,6 % až 0,7 %, uviedol dnes Putin na koncoročnej tlačovej konferencii a prvej od drastického prepadu rubľa. Aj napriek turbulenciám budú štátne príjmy v tomto roku vyššie ako výdavky, predpovedal ruský prezident.

Podľa Putina je posilnenie rubľa nevyhnutné. Centrálna banka a vláda prijímajú potrebné opatrenia. Aktuálnu situáciu spôsobili predovšetkým externé faktory. "Externé ekonomické faktory majú negatívny vplyv na ekonomiku, predovšetkým ceny ropy a plynu."

"Ak sa bude situácia vyvíjať nepriaznivo, budeme musieť zmeniť naše plány. Nepochybne budeme musieť znížiť niektoré výdavky. Avšak je nevyhnutný pozitívny obrat a koniec súčasnej situácie." Globálna ekonomika bude podľa Putina pokračovať v raste a ruské hospodárstvo sa zotaví z terajších turbulencií. V prípade realizácie najpesimistickejšieho scenára externého vývoja sa situácia upokojí v priebehu dvoch rokov, predpokladá Putin. "Situácia sa však môže začať zlepšovať aj v 1. kvartáli, v polovici alebo na konci budúceho roka." Ruská ekonomika sa nejakým spôsobom bude musieť adaptovať na nízke ceny energií, dodal Putin.

Putin vylúčil prevrat v Rusku; vláda má podľa neho podporu národa

Stabilitu Ruska podporuje ruský národ, vyhlásil dnes na výročnej tlačovej konferencii v Moskve prezident Vladimir Putin. Zároveň podľa agentúry Reuters zdôraznil, že cíti podporu zo strany národa.

Ruský ľud a podnikateľov môže podľa neho podporovať len silný ruský štát. Na otázku, či hrozí Rusku prevrat, odpovedal, že takýto scenár nie je v Rusku možný, pretože vláda má oporu ľudu. Zároveň podľa spravodajského servera Rt.com zavtipkoval, že v Rusku "nemôže dôjsť k palácovému prevratu, pretože Rusko má Kremeľ, a nie palác".

"Stabilita je založená - a neexistuje silnejší základ - na podpore ruského ľudu. Takáto podpora je tu najme pre smerovanie našej zahraničnej a domácej politiky," vyhlásil Putin. Ako dodal, vláda v Moskve pracuje na mechanizme legalizujúcom návrat ruského kapitálu zo zahraničia.

Zmena moci na Ukrajine prišla podľa Putina kvôli tomu, neochote bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča použiť silu. Rusko je podľa Putina viac a viac odhodlané brániť svoje záujmy, Spojené štáty však pre jeho krajinu vytvárajú hrozby.  "Rusko nevtrhlo do žiadnej inej krajiny... Rusko má len dve vojenské základne, kým Spojené štáty majú takéto základne po celom svete," povedal Putin.

 "Niekedy sa domnievam, že možno nechajú medveďa v lese jesť maliny a med, že ho možno nechajú na pokoji," podotkol ruský prezident v súvislosti so známym národným symbolom Ruska. "Neurobia to. Pretože sa stále budú pokúšať nasadiť mu reťaze a len čo sa im to podarí, vytrhajú mu tesáky a pazúry," citovala Putina agentúra AP.

Ruský prezident ďalej uviedol, že vplyvného ruského podnikateľa a miliardára Vladimira Jevtušenkova, ktorého dnes prepustili z domáceho väzenia, pozýva na schôdzku z ruskými podnikateľmi ešte pred začiatkom nového roka. Jevtušenkova zadržiavali v domácom väzení od septembra pre podozrenie z prania špinavých peňazí.

Rusko bude po prekonaní krízy silnejšie 

Ruský prezident Vladimir Putin sa nebojí prebrať zodpovednosť za všetko, čo sa deje v Rusku. Povedal to dnes podľa agentúry Reuters na výročnej tlačovej konferencii v Moskve. Odpovedal tak na otázku novinára, či by mal byť braný na zodpovednosť v súvislosti so súčasnou ekonomickou situáciou v Rusku a pádom rubľa.

Ako dodal, jeho rozhodnutie, či sa opätovne bude uchádzať o prezidentský úrad v roku 2018, bude závisieť od aktuálnej situácie v krajine. Na otázku o svojej možnej kandidatúre zároveň uviedol, že je ešte príliš skoro diskutovať o tom, kto bude kandidovať v prezidentských voľbách. 

Vláda podľa Putina bojuje so súčasnými problémami krajiny a Rusko bude po prekonaní krízy silnejšie v ekonomickom i politickom zmysle na medzinárodnej scéne, píše server rt.com. Šesť svetových veľmocí a Irán sú podľa neho "veľmi blízko" k dosiahnutiu dohody o jadrovom programe Teheránu. Ako podotkol, ekonomické väzby medzi Moskvou a Iránom budú ťažiť z toho, ak sa podarí dohodu dosiahnuť, píše Reuters. Ako ďalej dodal, kontakty medzi Moskvou a Iránom budú pokračovať a existuje veľká pravdepodobnosť, že navštívi Teherán.

Ekonomika a kríza na Ukrajine boli podľa očakávania hlavnými témami podujatia, na ktoré sa akreditovalo vyše 1250 novinárov. Ruský prezident ukončil výročnú tlačovú konferenciu po troch hodinách zaželaním šťastného nového roka. Podujatie bolo o hodinu kratšie než vlani, pripomína server rt.com.

Ak chce Ukrajina mier, musí rešpektovať všetky svoje regióny

Ak chce Ukrajina mier, musí rešpektovať všetky svoje regióny, uviedol dnes na svojej výročnej tlačovej konferencii v Moskve ruský prezident Vladimir Putin. Kríza na Ukrajine by sa mala vyriešiť čím skôr politickými prostriedkami, nie nátlakom cez ekonomickú blokádu či použitím vojenskej sily.

Putin podľa agentúry Reuters zdôraznil, že všetky jeho kroky sú zamerané na konsolidáciu ruskej spoločnosti. Západné sankcie sú významným faktorom v súčasnej hospodárskej kríze, nie však jediným.

Sankcie Západu sú na 25-30 percent zodpovedné za súčasnú hospodársku krízu v Rusku, uviedol Putin. Obvinil Západ, že sa pokúša o narušenie suverenity Ruska a ukrajinská kríza bola len zámienkou pre tieto kroky Západu. Dôvodom pre kroky Západu podľa neho nebol Krym, ale úsilie "brániť našu nezávislosť a právo na existenciu".

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Putin podľa agentúry DPA vyjadril pochopenie pre ruských vojakov bojujúcich na strane separatistov na východe Ukrajiny. "Všetci ľudia, ktorí nasledujú volanie srdca alebo dobrovoľne sa zúčastňujú na nejakom boji - vrátane toho na Ukrajine - nie sú žoldniermi, pretože za to nedostávajú peniaze," povedal ruský prezident. "Nikto nezastrašuje v Rusku tých, ktorí sú proti politike Moskvy na Ukrajine," vyhlásil Putin.

Obvinil Západ z ďalšieho rozdeľovania Európy rozširovaním NATO smerom na východ po páde Berlínskeho múru. "Boli tu dve vlny rozšírenia (NATO)... Protiraketové obranné systémy pri našich hraniciach. To nie je múr?" podotkol.

"Naši partneri to nezastavili. Rozhodli sa, že sú víťazmi, že sú impériom a všetci ostatní sú vazalmi," dodal Putin.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

O bývalom ropnom magnátovi Michailovi Chodorkovskom - jednom z jeho najväčších kritikov - povedal, že má právo angažovať sa v politike ako "hociktorý iný ruský občan". Putin udelil Chodorkovskému milosť vlani; oligarcha strávil za mrežami desať rokov.

Putin podľa agentúry Reuters tiež vyhlásil, že Rusko nebude šetriť financiami na zorganizovanie futbalových majstrovstiev sveta v roku 2018.

Rusko je ako medveď, ktorého chcú spútať reťazami, tvrdí Putin

Rusko Putin prirovnal k medveďovi, ktorý stráži tajgu. "Chcú, aby si len tak sadol a vzdal sa svojho medu, potom ho možno nechajú na pokoji. V skutočnosti ho chcú spútať reťazami, " vyhlásil o Západe. "Chceme sa brániť, alebo chceme, aby zavesili našu kožu na stenu?" Pýtal sa ruský prezident sugestívne.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Rozširovanie NATO na východ je ako budovanie nového Berlínskeho múru

Rozširovanie Severoatlantickej aliancie smerom na východ je ako budovanie nového Berlínskeho múru, vyhlásil dnes podľa agentúry Reuters ruský prezident Vladimir Putin na svojej výročnej tlačovej konferencii v Moskve.

Pozícia Ruska ohľadne situácie na Ukrajine by mala dať partnerom Moskvy na vedomie, že by mali budovanie tohto múru zastaviť, dodal.

"Situácia na východe Ukrajiny je výsledkom represívnej operácie vedenej Kyjevom," vyhlásil Putin. Zároveň uviedol, že ekonomická blokáda regiónov na východe Ukrajiny zo strany Kyjeva je škodlivá.

"Moskva je pripravená robiť sprostredkovateľa v ukrajinskej kríze v záujme vyriešiť situáciu politickými prostriedkami," uviedol Putin.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Zároveň podotkol, že čokoľvek Rusko podnikne, stretne sa to s kritikou a odporom. "Ruská kríza nie je trestom za pripojenie Krymu k Rusku," vyhlásil.

Ekonomika a kríza na Ukrajine sú podľa očakávania hlavnými témami podujatia, na ktoré sa akreditovalo vyše 1250 novinárov. Ruský prezident začal tlačovú konferenciu ekonomickým bilancovaním a zdôraznil, že ruská centrálna banka musí pokračovať v upevňovaní likvidity rubľa. Nebude však bezmyšlienkovite mrhať svojimi zahraničnými rezervami na podporu rubľa, upozornil.

Ruská ekonomika sa prispôsobí problémom v prípade, že budú pretrvávať, zdôraznil. Nielen centrálna banka je však podľa neho zodpovedná za súčasnú situáciu. Ruská vláda musí podniknúť dodatočné opatrenia v záujme opätovného nastolenia stability, upozornil ruský prezident. "Sú tu výsledky, ale musia sa prijať ďalšie opatrenia," uviedol. 

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Niektoré kroky by sa dali vykonávať efektívnejšie v záujme podpory stability trhu, citovala Putina agentúra Reuters.

Rusko podľa neho čelí viacerým problémom, súčasná situácia by sa však mala využiť na diverzifikáciu 

Putina podporuje vyše 80 percent obyvateľov Ruska

Ruský prezident Vladimir Putin sa teší vysokej podpore verejnosti, a to napriek ekonomickým problémom krajiny. S jeho vládou je spokojných 81 percent obyvateľov. Vyplýva to z prieskumu americkej spoločnosti NORC (National Opinion Research Center), ktorý sa uskutočnil medzi 22. novembrom a 7. decembrom, napísal dnes spravodajský portál Sputnik.

Podľa prieskumu je s Putinovým výkonom funkcie nespokojných iba šesť percent obyvateľov. Najkritickejší postoj vyjadrili Moskovčania, ktorých spokojnosť bola o desať percent menšia než u obyvateľov žijúcich v iných častiach krajiny. 

Iba sedem percent respondentov si myslí, že medzinárodné sankcie voči Rusku majú pozitívny efekt.

Prieskum ďalej zistil, že Rusov najväčšmi trápia ekonomické problémy ako sú pokles rubľa voči doláru, narastajúce ceny tovarov či dopad sankcií. Takmer dve tretiny občanov sú presvedčené, že opatrenia významne ovplyvnia domácu ekonomiku. Napriek tomu si až polovica myslí, že sankcie sa neprejavia na ich osobnej situácii.

Čo sa týka zahraničnej politiky, zhruba dve tretiny opýtaných uviedli, že Rusko kráča "správnym smerom", pričom iba 20 percent označilo súčasnú situáciu za "zlú". Z výsledkov vyplýva aj to, že dospelí ľudia vo veku 18-24 rokov sa optimistickejšie pozerajú na budúcnosť Ruskej federácie než ostatné vekové skupiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu