Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Svet čaká zlomový rok 2015: Rusko nekončí, Čína silnie a radikálni Islamisti stále postupujú!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Rok 2014 bol z hľadiska medzinárodných vzťahov veľmi búrlivý. Už dávno sme nezažili toľko zahraničných nepokojov ako v minulom roku. Preto sa črtá otázka, aký rok bude ten nasledujúci? Opýtali sme sa odborníkov, aké udalosti budú formovať svetové dejiny v roku 2015. A vyzerá to tak, že sa máme na čo tešiť!

Naďalej nás bude sprevádzať ukrajinsko-ruský konflikt, besnenie Islamského štátu alebo situácia v juhovýchodnej Ázii, myslí si šéf inštitútu z Centra pre európske a severoatlantické vzťahy Róbert Ondrejcsák.

"Najdôležitejšími svetovými udalosťami v roku 2015, ktoré budú ovplyvňovať Slovensko, ako aj globálnu bezpečnosť a medzinárodné vzťahy, budú ukrajinsko-ruská vojna, nestabilita a konflikty na Blízkom Východe, ako aj situácia vo východnej a juhovýchodnej Ázii," menuje najdôležitejšie ohniská Ondrejcsák.

Podľa neho bude u nás cítiť stále pokračujúci konflikt za našimi východnými hranicami. Očakávania sú pritom bledé. "Najdôležitejším fenoménom, ktorý vo výraznej miere zasahuje do Európy a európskej bezpečnosti bude aj v roku 2015 vojna priamo pri našich východných hraniciach. Žiaľ, nedá sa očakávať, že sa konflikt definitívne vyrieši. Bude totiž trvať dovtedy, kým Rusko bude vojensky a politicky zasahovať na východnej Ukrajine a kým bude okupovať Krymský polostrov. Otázna je len intenzita samotného konfliktu. Pre Slovensko je to absolútne kľúčové, keďže naša bezpečnosť sa nedá oddeliť od bezpečnosti a stability Ukrajiny. Aj ukrajinskí predstavitelia stoja pred veľkou výzvou: zrealizovať vážne a hlboké reformy, aby sa mohla krajina vydať smerom k Európe," myslí si zahraničnopolitický expert.

Svet nebude upierať zrak iba na Ukrajinu. Ďalšou hrozbou je Islamský štát. Jeho vyčíňanie sa stále nedarí efektívne zastaviť. Preto hrozí, že sa "nákaza" rozšíri aj do iných štátov v regióne.

"Rok 2015 bude kľúčový aj pre Blízky Východ. Otázka stojí, či sa podarí zastaviť napredovanie teroristickej organizácie ISIS, alebo sa celý tento strategický región ešte viac destabilizuje. Ak sa koalícii západných štátov a krajín regiónu nepodarí poraziť ISIS, hrozí, že popri Sýrii a Iraku môžu byť ohrozené aj Jordánsko, Saudská Arábia, Egypt a ďalšie štáty. To by znamenalo obrovskú hrozbu pre celý svet. Na Blízkom Východe bude nasledujúci rok rozhodujúci aj pre budúcnosť vzťahov Západu s Iránom, podľa toho ako budú napredovať rokovania o jadrovom programe Teheránu," prognózuje Ondrejcsák.

Veci sa dejú aj na opačnej strane pologule. V súčasnosti najdynamickejším regiónom je východná Ázia. Tam silnie Čína a zostáva otázkou, aká veľmoc chce byť. Spory môžu vypuknúť najmä medzi Japonskom a Čínou.

"Dynamika zmien v medzinárodných vzťahoch je najintenzívnejšia vo východnej a juhovýchodnej Ázii, kde bude pokračovať rast nie len Číny, ale napríklad aj Indie. Najdôležitejšou otázkou je, či sa podarí Peking integrovať do existujúceho medzinárodného poriadku ako zodpovedného aktéra, alebo sa posilnia opačné tendencie a do popredia sa dostáva mocenský súboj. Americký strategický obrat smerom k týmto regiónom je už realitou, a v poslednom období silnejú znaky o zblížení India, Japonska, Austrálie a ďalších štátov, ktoré sa snažia postupne vytvárať akúsi protiváhu voči Číne. Nedá sa očakávať, že v regióne vypukne v roku 2015 rozsiahly vojenský konflikt, ale napätie môže narásť napríklad medzi Japonskom a Čínou alebo Čínou a Vietnamom, kvôli nevyriešeným územným sporom," zakončil Róbert Ondrejcsák.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu