Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Revolučné rozhodnutie súdu EÚ: Rodiť môžete doma, ale štát vám nepomôže!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: isifa)

PRAHA - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu rozhodol, že Česko neporušilo práva dvoch žien, ktoré sa na súd obrátili v súvislosti s domácimi pôrodmi, informoval dnes spravodajský server Novinky.cz.

Ženy sa sťažovali, že české právo neumožňuje pri domácich pôrodoch zdravotnú starostlivosť zabezpečovanú pôrodnými asistentkami. Na ESĽP tvrdili, že im kvôli českým zákonom bola odopretá možnosť porodiť doma za pomoci asistencie lekárskeho odborníka. 

Nový zákon o zdravotných službách totiž od roku 2012 hrozí pôrodným asistentkám vysokými pokutami, keby pracovali bez potrebných povolení. Češky, ktoré chceli rodiť doma, preto nemohli žiadne asistentky zohnať.

Štrasburský súd však dospel k záveru, že v tomto prípade nebol porušený čl. 8 Európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd, ktorý sa týka práva na rešpektovanie súkromného a rodinného života.

Súd v Štrasburgu vysvetlil svoje dôvody vo vyhlásení, z ktorého citovali Novinky.cz: ESĽP vzal do úvahy najmä fakt, že na európskej úrovni neexistuje žiadna zhoda ohľadne povolenia či zákazu domácich pôrodov a že táto otázka takisto zahŕňa problematiku prideľovania financií, ktoré sú potrebné napríklad na zabezpečenie náležitého systému rýchlej zdravotníckej pomoci pri domácich pôrodoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu