Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

CIA zverejnila detaily o tvrdom mučení: Zachraňovali sme životy, bránia sa vojaci

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký senátny výbor pre tajné služby zverejnil dnes 480-stranové zhrnutie správy podrobne popisujúcej tvrdé vypočúvacie praktiky, ktoré americká Ústredná spravodajská služba (CIA) používala pri výsluchoch osôb podozrivých z terorizmu. Výbor správu zverejnil aj napriek obavám, že takýto krok by mohol viesť k ohrozeniu amerických záujmov v zahraničí, napísala agentúra DPA.

V dnes zverejnenom zhrnutí viac ako 6000-stranovej správy senátny výbor pre tajné služby uvádza podrobnosti o krutých vyšetrovacích metódach používaných CIA pri výsluchu osôb podozrivých z páchania teroristických činov, ktoré americké bezpečnostné zložky zadržali po útokoch na Spojené štáty z 11. septembra 2001. Podľa správy CIA používala pri výsluchoch mučenie vrátane tzv. simulovaného topenia aj napriek tomu, že sa jej na ich základe nepodarilo získať žiadne dôležité informácie, o čom však vládu a americkú verejnosť pravdivo neinformovala.

Senátny výbor odtajnenie správy odhlasoval už v apríli, avšak jej zverejnenie sa o niekoľko mesiacov zdržalo, pretože si ju na posúdenie vyžiadal Biely dom.

Senátorka Dianne Feinsteinová, ktorá výboru pre tajné služby predsedá, ešte pred zverejnením správy uviedla, že sú v nej obsiahnuté "šokujúce" zistenia. "Veľkosť tejto krajiny spočíva v tom, že svoje chyby vieme odhaľovať a naprávať," povedala pre CNN Feinsteinová. Zverejnenie správy podporoval aj Biely dom, a to aj napriek nesúhlasu predstaviteľov tajných služieb a niektorých kongresmanov, ktorí varujú, že informácie uvedené v správe budú zámienkou pre útoky na americké ciele v zahraničí.

Senátori za Republikánsku stranu Marco Rubio a Jim Risch označili zverejnenú správu za jednostrannú a tvrdia, že senátny výbor pri jej zostavovaní nevypočul ani jedného agenta CIA.

"Obávame sa, že toto zverejnenie by mohlo ohroziť životy Američanov v zahraničí, naštrbiť vzťahy Spojených štátov s našimi zahraničnými partnermi, potenciálne vyvolávať násilie, spôsobovať politické problémy našim spojencom a byť využité ako nástroj na nábor našich nepriateľov," uviedli republikánski senátori.

Skupina bývalých pracovníkov CIA plánuje v blízkej budúcnosti predložiť verejnosti vlastné argumenty a tvrdí, že svojím úsilím pomáhali zachraňovať životy. Svoje pripomienky k správe sa chystajú zverejniť na webovej stránke ciasavedlives.com.

Program zostreného vypočúvania podozrivých teroristov schválil ešte v roku 2002 bývalý prezident George W. Bush. CIA však ho o jeho priebehu informovala až v roku 2006, pričom Bush, aspoň podľa svojich pamätí vydaných v roku 2010, s niektorými praktikami nesúhlasil. Prezident Barack Obama zostrené vypočúvanie osôb podozrivých z terorizmu po svojom nástupe do funkcie v roku 2009 úplne zakázal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu