Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Štartu vesmírnej lode Orion: NASA spustila novú éru letov na Mesiac či Mars!

Vesmírna loď Orion na druhý pokus odštartovala Zobraziť galériu (17)
Vesmírna loď Orion na druhý pokus odštartovala (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Z Mysu Canaveral na Floride dnes o 7:05 miestneho času (13:05 SEČ) odštartovala na svoj prvý testovací let vesmírna loď Orion amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA). Táto loď má v budúcnosti slúžiť na pilotované misie na Mesiac, Mars či asteroidy. Počas dnešného letu však na jej palube nie je žiadna posádka.

Orion mal pôvodne odštartovať už vo štvrtok 4. decembra, no pre rôzne technické problémy a tiež silný vietor museli štart posunúť o 24 hodín. Orion vyniesla do vesmíru raketa Delta 4 Heavy.

Neskôr by však mal na to slúžiť pripravovaný Space Launch System, ktorý plánujú po prvý raz otestovať v roku 2017 alebo 2018. Loď počas dnešného približne 4,5 hodiny trvajúceho testu dvakrát obletí Zem vo výške takmer 6000 kilometrov, pričom pri návrate do atmosféry dosiahne rýchlosť až 32-tisíc kilometrov za hodinu.

Vesmírna loď Orion na
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

Jej tepelný štít by mal byť vtedy vystavený teplote viac ako 2000 stupňov Celzia. Orion by mal nakoniec dopadnúť do vôd Tichého oceánu neďaleko mexického polostrova Baja California.

Vesmírna loď Orion na
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu