Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

NATO sa nepozdávajú ruské zbrane na Ukrajine, dokončuje nebojovú misiu pre Afganistan

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg dnes v rámci konferencie ministrov zahraničných vecí NATO v Bruseli, oznámil, že sa ukončujú formálne prípravy na začatie novej misie síl NATO na území Afganistanu, zameranej na školenie a výcvik. Zopakoval tiež stanovisko, podľa ktorého aliancia odsudzuje kroky Ruska vedúce k destabilizácii pomerov na východe Ukrajiny.

Stoltenberg pripomenul, že Ukrajina sa snaží dodržiavať dohody z Minska, čo však neplatí pre Rusko a povstalcov na východe Ukrajiny. Spresnil, že ruské dodávky tankov, leteckých obranných systémov a ďalších ťažkých zbraní na územia povstalcov sú vážnym porušením medzinárodného práva. Aliancia podľa jeho slov bude aj naďalej podporovať suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny a pomáhať pri implementácii národných plánov v oblasti reformy obranného a bezpečnostného sektora.

Zopakoval, že NATO nikdy neuzná výsledky volieb z 2. novembra na separatistickom území, ktoré viedli k zvýšeniu napätia a odsúdil tiež posilňovanie ruskej vojenskej prítomnosti na Kryme, kde zároveň dochádza k zhoršovaniu situácie v oblasti ľudských práv. Stoltenberg uviedol, že dnešná Rada NATO - Ukrajina sa konala v netradičnom formáte, prostredníctvom videokonferencie so šéfom ukrajinskej diplomacie Pavlom Klimkinom. Ten nemohol pricestovať do Bruselu kvôli formovaniu novej vládnej koalície na Ukrajine.

Do Bruselu pricestovali afganský prezident Ašraf Ghaní a premiér Abdulláh Abdulláh. Vďaka úsiliu novej afganskej vlády môže NATO pokračovať v misii na území Afganistanu aj po roku 2014, keď sa skončí vyše desaťročná misia ISAF, ktorá bola zameraná aj na plnenie bojových úloh. 

Nová misia, s názvom Rozhodná podpora bude v znamení obmedzeného počtu jednotiek NATO, ktoré sa zamerajú na výcvik, výučbu a mentorovanie afganskej armády a polície. Medzi diplomatmi existujú obavy, či sú miestne sily dostatočne pripravené čeliť bezpečnostným výzvam, ktoré predstavujú narastajúce útoky členov hnutia Taliban.

"Afganské bezpečnostné sily sú pripravené a ochotné prevziať svoju vlasteneckú povinnosť brániť našu krajinu a chrániť svet," povedal prezident Ghaní po stretnutí so Stoltenbergom. Šéf aliancie tiež vyjadril presvedčenie, že domáce sily sú na túto úlohu dobre pripravené, zároveň však priznal, že útoky Talibanu zrejme budú pokračovať.

"NATO vstupuje do novej éry, v ktorej chceme aj naďalej pomáhať pri stabilizácii Afganistanu, aby sa krajina dostala do situácie, keď môže prevziať väčšiu zodpovednosť," uviedol v tejto súvislosti nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu