Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Chlapcovi (†5) sa stalo osudným, že si dal večer čisté pyžamo: O pár hodín bol mŕtvy!

Branson Riley Carlisle Zobraziť galériu (6)
Branson Riley Carlisle (Zdroj: YouTube)

MONTGOMERY - Keď mamička synčekovi obliekala nové pyžamko, netušila, že sa v ňom ukrýva jedovatý pavúk. Nasledovali beznádejné minúty, pri ktorých tehotnej mamičke pukalo srdce. Vedela totiž, že chlapček môže po uhryznutí zomrieť.

Keby sa vplyvom extrémne teplého počasia nepremnožili pavúky a potom sa v dôsledku ochladenia nenahrnuli do domov, Branson Riley Carlisle mohol žiť. Chlapček totiž zomrel v nemocnici 14 hodín po uhryznutí kútnikom jedovatým, ktorý žije domácnostiach.

„Ešte zjedol raňajky a cítil sa dobre,“ povedala zdrvená Bransonova mama Jessica Carlisle, ktorá chce odteraz každý mesiac volať do domu odborníka, ktorý pavúky vyhubí. „Hovoril mi, že ho niečo páli. Dostal nové pyžamo a pavúk bol v jeho košeli,“ spomína mladá mama, ktorú kedysi takisto pohrýzol kútnik a vedela, že potrebuje rýchlu lekársku pomoc. Mame sa dokonca podarilo usmrteného pavúka doniesť na kliniku, povedala pre spravodajský portál Al.com.

Pavúk meral zhruba dva centimetre
Zobraziť galériu (6)
Pavúk meral zhruba dva centimetre  (Zdroj: Twitter)

Lekári chlapcovi okamžite podali antibiotiká, steroidy a špeciálne lieky. Spočiatku sa ešte hral a smial, ale potom ho začala bolieť hlava a žalúdok. Z ničoho nič však prestal dýchať a lekárom sa ho už nepodarilo zachrániť.

Podľa Jessicy Carlisle bol Branson veľmi súcitný chlapec, ktorý chcel tento rok poslať svoje hračky deťom v Afrike. Jeho mladá mama sa tak preto rozhodla urobiť po jeho smrti, hoci ju o pár týždňov čaká ďalší pôrod.

Miesto po uhryznutí chlapcovi napuchlo
Zobraziť galériu (6)
Miesto po uhryznutí chlapcovi napuchlo  (Zdroj: Twitter)

Pavúk sa ukrýva v domácnostiach

Pavúk, ktorý chlapca uhryzol do ramena, je známy ako „hnedý samotár“ a hoci je smrteľne jedovatý, nezvykne bezdôvodne útočiť, pretože je veľmi plachý. K uhryznutiu teda došlo kvôli nešťastnej náhode, keď sa pavúk dostal do ohrozenia.

Najčastejším miestom, kde sa tento osemnohý živočích ukrýva, sú temné a skryté zákutia v domoch a budovách. Môže byť prítomný aj v škatuliach, knihách alebo alebo v nábytku. Aj staré alebo málo nosené šatstvo či topánky môžu byť jeho obľúbeným úkrytom. Vyskytli sa tiež prípady, keď pavúk človeku vliezol do postele.

Kútniky majú v tele veľmi toxický jed, ktorý však nemusí byť pre obeť výhradne smrteľný. Jeho účinok však môže zvyšovať alergická reakcia. Ročne tento pavúk podľa štatistík pripraví o život zhruba šesť až sedem ľudí na juhu USA, kde sa prirodzene vyskytuje.

Kútnik jedovatý
Zobraziť galériu (6)
Kútnik jedovatý  (Zdroj: Twitter)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu