Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Poplach v Česku: Ďalšia podozrivá obálka na ministerstve vnútra

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Na české ministerstvo vnútra bola dnes ráno doručená ďalšia podozrivá obálka, preto v jeho priestoroch zasahovali hasiči a asistovali polícii. Minister vnútra Milan Chovanec po rokovaní krízového štábu oznámil, že sa zvýši ochrana vybraných štátnych úradov. Informovali o tom české spravodajské portály iDNES.cz a Novinky.cz.

Zásielku s jedom dostali už aj minulý týždeň minister vnútra Chovanec (ČSSD) a minister financií Andrej Babiš (ANO). Po doručení podozrivej obálky na ministerstvo vnútra dnes ráno zamestnanci v súlade s pravidlami privolali hasičov. Tí ju prevzali, preskúmali a odovzdali Štátnemu ústavu jadrovej, chemickej a biologickej ochrany, ako to stanovuje predpísaný postup.

V budove ministerstva vnútra dnes práve zasadal Ústredný krízový štáb a zaoberal sa predchádzajúcimi podozrivými obálkami. Minister vnútra Chovanec po zasadnutí uviedol, že v súvislosti s obálkami s jedom sa posilnia bezpečnostné opatrenia pre ministerstvá a ďalšie štátne orgány. Zverejní aj manuál o zaobchádzaní s obálkami.

Podľa Chovanca doterajšia situácia naznačuje, že personál je dostatočne dobre vyškolený. "Všetky obálky boli zaistené tak, že nikto nebol ohrozený na živote," dodal minister. Chovanec na tlačovej konferencii vyjadril presvedčenie, že polícii sa v krátkom čase podarí odhaliť páchateľa, ktorý listy odosielal. Na prípade spolupracujú aj tajné služby. 

Podľa šéfa Útvaru pre ochranu ústavných činiteľov Jiřího Komorousa to môže mať na svedomí narušený jedinec, ale aj sofistikovaná skupina. Polícia si myslí, že páchateľa môže motivovať tiež záujem médií, ktoré o zásielkach informujú - preto poskytuje len základné fakty.

Prvú obálku s jedom v ampulkách dostal minister vnútra Chovanec minulý týždeň, pričom bola zaslaná z jednej severskej európskej krajiny. Testy dokázali, že v liste bola látka na báze kyanidu, a to v životu nebezpečnom množstve.

Niektoré médiá dostali tento týždeň v utorok 25. novembra e-mail od skupiny, ktorá sa k zásielkam prihlásila. Tvrdí, že Babiš mal v obálke chlorid ortutnatý a Chovanec bróm kyanid. Podľa toxikológov nie je výroba týchto jedov zložitá a je možné ich vyrobiť aj podomácky. Policajti vyšetrujú prípady ako trestný čin všeobecného ohrozenia, páchateľovi za to hrozí osem rokov väzenia, uviedol portál iDNES.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu