Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO odhaľuje pravdu o smrti černošského chlapca (†12): Policajt strieľal okamžite!

Tamir Rice Zobraziť galériu (4)
Tamir Rice (Zdroj: SITA)

CLEVELAND – Polícia v meste Cleveland v americkom štáte Ohio smrteľne postrelila 12-ročného černošského chlapca, držiaceho hračkársku pištoľ, do niekoľkých sekúnd po príchode na miesto, ako ukazuje video v stredu zverejnené políciou.

Video, podľa amerického denníka New York Times zverejnené na žiadosť rodiny obete, zachytáva Tamira Ricea, ako sa hrá s replikou zbrane a mieri ňou na okraj parku. Zastaví tam policajné auto a o niekoľko sekúnd je Rice vážne postrelený.  Polícia oznámila, že dvaja príslušníci prišli v sobotu 22. novembra na miesto zásahu po tom, čo polícia prijala naliehavý telefonát, že niekto v parku má "pravdepodobne napodobeninu" zbrane a mieri ňou na ľudí.

Tamirova hračkárska pištoľ
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Informácia o tom, že zbraň je zrejme imitáciou, sa k policajtom nedostala, napísal americký denník Washington Post. Úrady podľa Washington Postu uviedli, že na zbrani chýbala oranžová bezpečnostná značka, ktorá má upozorňovať, že je to replika.

"Vypálili sme výstrely, muž sa zrútil, ehm, černoch, asi 20-ročný," povedal do vysielačky po streľbe jeden z policajtov na mieste činu, ktorého podľa agentúry DPA citoval Washington Post. Rice bol podľa slov polície trikrát varovaný, aby dal hore ruky, ale neposlúchol. "Video jasne ukazuje jednu vec: policajti reagovali rýchlo," uviedla Riceova rodina vo vyhlásení. "Tamir tu ešte mohol byť s nami," dodali chlapcovi rodičia, citovaní novinami New York Times.

Protesty
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Postrelená obeť podľahla zraneniam v nemocnici o dva dni. Ricea zastrelil policajt Timothy Loehmann (26), ktorý slúžil v policajnom zbore Clevelandu od marca. Úrad miestneho prokurátora má predložiť policajné dôkazy veľkej porote, ktorá rozhodne, či vznesie obvinenia proti príslušníkovi. Niekoľko dní pred touto tragédiou veľká porota v štáte Missouri rozhodla, že neobžaluje policajta Darrena Wilsona za zastrelenie neozbrojeného černošského tínedžera Michaela Browna vo Fergusone, predmestí St. Louis. Toto rozhodnutie veľkej poroty vyvolalo násilie a demonštrácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu